• Pokojné Vianoce

          • Najkrajšie darčeky tie nie sú v krabičkách,

            tie máme ukryté len v našich srdiečkach.

            V Štedrý večer vianočný skúsme si ich priať,

            možno ich prinesie ten, kto má nás rád.

             

            Pokojné vianočné sviatky v kruhu svojich najbližších,

            veľa zdravia, šťastia, spokojnosti a pokoja

            v novom roku 2022 Vám úprimne želá

            kolektív zamestnancov ZŠ  s MŠ v Demandiciach.

             

        • Pečieme pre zdravotníkov
          • Pečieme pre zdravotníkov

          • Poslednú vyučovaciu hodinu dištančného vzdelávania sa niektorí žiaci venovali online príprave nepečených čokoládových guliek. Na ich zhotovenie sme potrebovali iba 4 suroviny: čokoládové bebe keksy, salko, maslo a kakao. Tí kreatívnejší využili aj kokos a do polovice zmesi z neho trochu zamiešali, potom guľky obaľovali v kakaovom prášku z rozdrvených keksov alebo v kokose.

            Žiaci nachystali cez víkend sami alebo so svojimi šikovnými maminami krabičky plné vianočných koláčikov, ktoré sme od nedele roznášali medzi naše pani sestričky, pani doktorku, pána doktora a do lekárne. Deti sa tak zapojili do pečenia pre niektorých našich demandických zdravotníkov, ktorí sú v týchto časoch príliš vyťažení a každé malé prekvapenie im vyčarí úsmev na tvári. Okrem pečenia vyrábali kartičky, pozdravy či drobné darčeky.

            Všetci obdarovaní boli milo prekvapení a nadšení, že si na nich niekto spomenul, venoval im svoj vzácny voľný čas a pripravil pre nich takéto krabičky. Dokonca nás vítali aj s mrzutou tvárou plnou starostí, ale krabička plná voňavých koláčikov od detí zamračenú tvár zmenila na láskavý úsmev.

            Ďakujeme ešte raz všetkým zdravotníkom, ktorí sa o naše zdravie tu v Demandiciach starajú!

        • Prvé online stretnutie žiakov – aktivity projektu Erasmus+ WHAT A WASTE
          • Prvé online stretnutie žiakov – aktivity projektu Erasmus+ WHAT A WASTE

          • Prvé spoločné aktivity tohto školského roku, v ktorom pokračujeme v projekte Erasmus+ boli naplánované na november a december 2021. Spočiatku sme mohli pracovať naozaj spoločne v škole, kde si každý zo žiakov vytvoril svojho avatara a predstavil sa v krátkej nahrávke v anglickom jazyku svojim spolužiakom zo zahraničia. Do ďalších aktivít nám už zasiahli opatrenia súvisiace s Covidom 19, a tak sme sa snažili aspoň v malých triednych skupinkách pokračovať v aktivitách cez platformu eTwinning -Decodeme (Rozlúšti ma), kde sme sa dozvedeli zásadnú otázku, na ktorú sme potom hľadali odpoveď v Answergarden – pojmovej mape s našimi nápadmi. Pustili sme sa aj do výroby produktov z recyklovaných materiálov a vyrobili sme búdky pre vtáčiky z použitých obalov na mlieko. Čo sme z pripravených aktivít nestihli v škole, pokúsili sme sa dokončiť cez online stretnutie slovenských žiakov, ktoré sa uskutočnilo 15. 12. 2021 počas dištančného vzdelávania. Žiaci 5., 6., 8. a 9. sa ukázali ako šikovní riešitelia všetkých rébusov a úloh, pred ktoré boli postavení. Problém im nerobí ani anglický jazyk, ani logické myslenie a ani tvorivosť. V tom všetkom sa vďaka projektu WHAT A WASTE zdokonaľujú.

            Výsledky našej práce si môžete pozrieť v prezentácii.

             

            Prezentácia:

        • EuroChristmas
          • EuroChristmas

          • V čase Adventu najkrajšieho sviatku roka – Vianoce, sa naša škola v rámci anglického jazyka zapojila do pekného eTwinning projektu - EuroChristmas

            Do projektu sa prihlásili školy z mnohých európskych krajín ako Francúzsko, Česká republika, Grécko, Turecko, Taliansko, Španielsko, Portugalsko, Nemecko a mnohé iné. Na našej škole žiaci vytvorili krásne vianočné eTwinning ozdoby s pozdravmi, ktoré sme zaslali do vybraných krajín. Okrem ozdôb sme sa podelili aj o svoje tradície, ktoré sú u nás typické pre Vianočnú večeru a aj recept našich výborných medovníkov.

            Dorazilo k nám aj niekoľko nádherných vianočných ozdôb od našich partnerov z eTwinning projektu, aby sme si s nimi mohli vyzdobiť naše triedy. Veľmi nás to potešilo a zahrialo pri srdci v tomto nádhernom čase. Spoločne Vám prajeme krásne Vianoce plné lásky a radosti!

             

        • 2.číslo školského časopisu Školáčik
          • 2.číslo školského časopisu Školáčik

          • Predvianočné druhé číslo časopisu Školáčik Vám prináša v online verzii rozhovor s našou novou pani učiteľkou Mátyásiovou, tvorbu poézie nonsensu, kedy deti spájajú nezmysly do veršov a vznikajú zdanlivo nezmyselné básne, ktoré však majú za cieľ vyčariť úsmev na tvári. Súčasťou tohto čísla je aj rubrika Čo nás baví, kde nám Ninka Kajasová predstavila háčkovanie. Simonka Višky opísala prácu opatrovateľky, ktorú vykonáva jej maminka. Milan Kajas nám svojou úvahou o covide približuje svoje myšlienky na túto tému. Sára Nováková napísala fantastickú rozprávku s názvom Pomiešané rozprávky. Nechýbajú ani názory našich žiakov, čo pre nich znamenajú Vianoce. 

            Želáme Vám príjemné čítanie!

        • Školský časopis Školáčik
          • Školský časopis Školáčik

          • Začítajte sa do nášho nového školského časopisu Školáčik, ktorý je už aj v online verzii. Tvoria ho deti 5.-9. ročníka samy pod vedením šéfredaktorky deviatačky Ninky Kajasovej. 

            Chceme sa Vám prostredníctvom neho prihovárať každé dva mesiace. Radi by sme Vám priniesli novinky spoza zatvorených dverí našej školy, názory detí, ich vlastnú tvorbu - poéziu, úvahy, príbehy. 

            V rubrike Čo ma baví predstavujeme vždy jedného žiaka a jeho hobby, ktorému sa venuje vo voľnom čase.  V rubrike Môj rodič je povolaním Vám chceme priblížiť zamestanania našich rodičov, ich pozitíva aj negatíva a náplň ich práce. V každom čísle si môžete prečítať aj rozhovor s nejakou pani učiteľkou, o výbere ktorej rozhodujú deti hlasovaním.  

            Radi privítame Vaše návrhy, nápady, postrehy, ale aj pochvaly!