• ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA
          • ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA

          • Riaditeľstvo Základnej školy s MŠ, Demandice 131

            oznamuje rodičom a zákonným zástupcom, že

             

            ZÁPIS DETÍ DO 1. ROČNÍKA

            na školský rok 2022/2023 sa uskutoční dňa

            8. apríla 2022

            prezenčnou formou za prítomnosti dieťaťa v budove základnej školy a to

             od 13. hod. do 16.hod.

                        Zapisujú sa deti narodené od 1.9.2015 do 31.8.2016 a deti, ktoré mali v minulom školskom roku odklad povinnej školskej dochádzky.

             

            Riaditeľstvo školy oznamuje, že je možné vyplniť prihlášku dvojakým spôsobom:

            1. Papierovou formou priamo pri prezenčnom zápise
            2. Elektronickou formou na webovom sídle školy

            Vyplnenú elektronickú prihlášku musíte vytlačiť, podpísať obidvoma rodičmi, resp. zákonnými zástupcami. Rodičia a zákonní zástupcovia, ktorí nepoužijú elektronickú prihlášku, vyplnia prihlášku priamo v škole papierovou formou pri zápise.

            Zákonný zástupca predloží pri prezenčnom zápise občiansky preukaz a rodný list dieťaťa.

            Ak máte dieťa so špeciálnymi výchovno-vzdelávacími potrebami, musíte doložiť vyjadrenie príslušného zariadenia výchovného poradenstva a prevencie najneskôr do 10. júna 2022.

             

            Počas zápisu Vás riaditeľstvo školy žiada o dodržiavanie aktuálnych hygienických opatrení.

             

                                                           Mgr. Viera Poliaková, riaditeľka školy

          • Exkurzia - Odpadový materiál

          • V treťom a štvrtom ročníku sme sa na hodinách pracovného vyučovania venovali triedeniu odpadového materiálu a jeho druhotnému využitiu. A tak sme si spríjemnili vyučovanie malou exkurziou u pána Róberta Šaróku, súkromného podnikateľa z našej obce, ktorý sa zaoberá triedením aj spracovaním plastového odpadového materiálu. Žiaci sa počas prehliadky dozvedeli a na vlastné oči videli, ako sa plastový odpad triedi, melie a ako sa spracováva do formy, ktorá je vhodná na ďalšie využitie. Zároveň nám ukázal, výrobu umelých vencov a čečiny. Žiaci boli počas exkurzie aktívni a odniesli si množstvo nových informácii a poznatkov.  

            Viac foto na:

        • Hviezdoslavov Kubín
          • Hviezdoslavov Kubín

          • Utorkové popoludnie sme si spríjemnili prednesom poézie v školskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín. Tohto kola sa zúčastnilo desať detí 2.-4. ročníka v 1. kategórii a jeden chlapec 5. ročníka, reprezentujúci 2. kategóriu. Všetci sa rozhodli pre prednes poézie. Porota v zložení pani riaditeľky, pani učiteľky Krausovej, pani učiteľky Miklóšovej a deviatačky, skúsenej recitátorky, Ninky Kajasovej si vypočula 11 milých básní, z ktorých udelila nasledovné umiestnenia:

            1. kategória

            1.miesto - Maxim Kolík (4.A) a Samuel Novák (3.A)

            2.miesto - Patrik Pásztor (4.A) a Daniel Kovalčík (4.A)

            3.miesto - Patrícia Kováčová (3.A)

            2. kategória

            1.miesto - Frederik Fülöp (5.A)

            Porota udelila aj špeciálne ocenenie Cenu odvahy Hugovi Strehovskému (2.A).

            Všetkým zúčastneným ďakujeme a veríme, že sa zapoja do tejto známej súťaže aj budúci rok! Víťazom srdečne gratulujeme a držíme im palce, keď nás budú reprezentovať v Šahách na Obvodnom kole Hviezdoslavovho Kubína 4. apríla 2022!

        • Easter aroud Europe - eTwinning
          • Easter aroud Europe - eTwinning

          • Žiaci 4.A triedy sú zapojení v rámci svojej krúžkovej činnosti eTwinning v novom projekte „Easter aroud Europe“. Projektová práca nás všetkých spája hlavne vďaka používaniu anglického jazyka. Súčasťou projektu je mnoho európskych štátov ako Turecko, Rumunsko, Poľsko, Grécko, Chorvátsko, Taliansko, Španielsko, Jordánsko, Slovinsko, Arménsko a v neposlednom rade naše Slovensko.

            Projekt nás prenesie krásnymi európskymi tradíciami Veľkej noci prostredníctvom rôznych aktivít. Žiaci si zahrajú rozmanité online hry, vytvoria veľkonočné pohľadnice, veľkonočný slovník, spoločne pripravia veľkonočné vajíčka a na záver predstavia slovenské tradičné dobroty. Cudzí jazyk umožňuje poznávať odlišnosti v spôsobe života ľudí iných krajín a ich odlišné kultúrne tradície. Poskytujú prehĺbenie vedomostí a vzájomného medzinárodného porozumenia a tolerancie. Žiaci dostávajú možnosť ďalšieho rozvoja, skvalitnenia výchovno-vzdelávacej činnosti, modernizácie, prezentovania a propagovania. Za najväčší úspech projektu považujem húževnatosť našich detí za čo im patrí veľké ďakujem!

        • Ponožková výzva
          • Ponožková výzva

          • Čo je Ponožková výzva?

            #PonozkovaVyzva sa každoročne koná 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Tento deň sa na znak oslavy ľudskej jedinečnosti nosia dve rozdielne ponožky.

            Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom. Ich prijatie spoločnosťou, šanca na bežné vzdelávanie, či príležitosť na prácu ešte stále nie je samozrejmosťou. Práve vďaka informovanosti a pozitívnemu príkladu z osobnej skúsenosti môže každý z nás búrať predsudky a pomôcť im, aby sa stali rovnocennými členmi spoločnosti a mohli realizovať svoje sny – žiť plnohodnotný život.

             

            Ako sa môžem zapojiť?

            Stačí, ak si 21. marca obuješ dve odlišné ponožky, odfotíš sa a zazdieľaš fotku na svojich sociálnych sieťach s hashtagom #PonozkovaVyzva.

            Takto spolu dokážeme šíriť porozumenie a rešpekt k rozdielnosti.

            Zapoj sa do Ponožkovej výzvy a daj svetu vedieť, čo pre teba znamená inklúzia!

             #InclusionMeans #Inkluzia #PonozkovaVyzva #WorldDownSyndromeDay

             

            Čo je Downov syndróm?

            V každej bunke ľudského tela sa nachádza takzvané jadro, v ktorom sa sú prítomné gény, v ktorých je uložený genetický materiál. Gény obsahujú kódy zodpovedajúce za všetky naše zdedené vlastnosti a sú zoskupené do štruktúr nazývajúcich sa chromozómy. Tradične bunkové jadro obsahuje 23 párov chromozónov, z ktorých polovica je zdedená od matky a druhá polovica od otca. Downov syndróm spôsobuje, že jedinec má navyše úplnú alebo čiastočnú kópiu chromozómu 21.

            Niekoľko typických čŕt pre tento syndróm:

            • nízky svalový tonus
            • nízka postava
            • dohora naklonené oči
            • jeden hlboký záhyb skrz stred dlane

            Avšak každý jedinec s Downovým syndrómom je jedinečný a môže mať tieto črty v rôznej miere.

             

            Ako bežný je Downov syndróm?

             

            Približne jedno spomedzi 700 detí sa narodí s Downovým syndrómom, čo prispieva k tomu, že Downov syndróm je najbežnejším chromozómovým ochorením.

            Downov syndróm a spoločnosť

            Jednotlivci s Downovým syndrómom sú čoraz viac integrovaní do spoločnosti a komunitných organizácií ako súškoly, zdravotníctvo, pracovné sily a spoločenské, či rekreačnéčinnosti. Ľudia s Downovým syndrómom disponujú rôznymi stupňami kognitívnych oneskorení, od veľmi ľahkých až po ťažké, pričom väčšina ľudí ich má mierne až stredne závažné. Tieto predstavujú napríklad poruchy učenia, a preto si deti s Downovým syndrómom vyžadujú osobitnú podporu pri vzdelávaní. Rodičia ľudí s Downovým syndrómom tiež potrebujú sociálnu a organizačnú podporu, aby im pomohli pochopiť stav a s ním spojené komplikácie.

            Vďaka pokroku v lekárskej technike sa ľudia s Downovým syndrómom dožívajú vyššieho veku ako kedykoľvek predtým. V roku 1910 bol predpokladaný vek dožitia 9 rokov. Po objavení antibiotík sa priemerný vek dožitia zvýšil na 19 až 20 rokov. V dnešnej dobe, vďaka pokrokom v klinickej liečbe (najmä nápravným operáciám srdca), sa až 80 percent ľudí s Downovým syndrómom dožíva 60 rokov, a mnohí aj dlhšie.

            Aj napriek pokroku v porozumení a všeobecným zvládnutí Downovho syndrómu sa stále stretávame s určitou výškou stigmy. Je dôležité, aby jednotlivci s týmto ochorením dostali podporu od svojej rodiny, priateľov a spoločnosti ako takej.

          • Darujte 2 %

          • V roku 2021 sme  aj vďaka Vašim 2% získali 547,68 Eur, ktoré môžeme použiť na prípravu a podporu projektov a aktivít, ktoré skvalitnia a zmodernizujú výchovno-vzdelávací proces a čas, ktorý trávia Vaše deti po vyučovaní v našej škole.

            Ak sa rozhodnete venovať svoje 2% z dane nám, môžete tak urobiť prostredníctvom občianskeho združenia:

              FAREBNÁ DÚHA

              Demandice 131, 935 85 Demandice

              IČO: 51780917

        • Školáčik 3.číslo
          • Školáčik 3.číslo

          • Začítajte sa do nového čísla nášho školského časopisu!

            Január je síce už dávno za nami, ale naši žiaci sa hneď po zimných prázdninách podelili so všetkými o ich priania a túžby na rok 2022. Ninka Kajasová píše vo svojej úvahe o tom, čo ju tento rok čaká... Frederik Fülöp napísal pre náš časopis svoju vlastnú rozprávku! Matúš Melaga nám predstavil povolanie svojho ocina a Marianna Tomášová písala o svojej záľube, ktorou je pečenie. Určite si prečítajte aj obsiahly rozhovor s pani učiteľkou Bielekovou, ktorá odkrýva mnoho zaujímavostí zo svojho detstva aj súkromného života!

            Novou rubrikou v časopise sú vtipné hlášky z našich vyučovacích hodín. Zasmejte sa teda spolu s nami, ako sme sa aj my smiali, keď sa pani učiteľky alebo žiaci pomýlili, keď niekto povedal niečo vtipné. Mnohé hlášky sú typické pre niektoré pani učiteľky a žiaci na ne budú určite s úsmevom spomínať, aj keď z našej školy raz odídu!

          • “S úctou k našim starkým”

          • Žiaci našej školy sa počas mesiacov október – november 2021 zapojili do súťaže  pod názvom “S úctou k našim starkým”. Súťaž bola zameraná na umelecké spracovanie danej témy s cieľom rozvíjať u detí povedomie úcty k starším.

            Súťaž mala výtvarnú a literárnu časť, v ktorej žiaci mohli tvoriť vlastnú poéziu, prózu, alebo modlitbu za starých rodičov.

            Žiaci našej školy sa zapojili do súťaže či už výtvarnými, alebo literárnymi dielami.

            V literárnej súťaži získal 1. miesto Frederik Fülöp z 5.A triedy za poéziu a Nina Kajasová  z 9.A triedy získala 3. miesto v poézii.

            Víťazom blahoželáme a poďakovanie patrí aj ostatným žiakom, ktorí sa do súťaže zapojili.