• Výlet do hlavného mesta

          • Na konci školského roka sme sa s našimi žiakmi vybrali na návštevu nášho hlavného mesta, Bratislavy. Deň sme začali na historickom Devíne, kde sme si prezreli nielen zrúcaninu hradu, ale aj krásne výhľady na okolie. Žiakov zaujala aj interaktívna expozícia histórie hradu a vystavené archeologické vykopávky. Priamo v Bratislave sme si pozreli prezidentský palác, budovu parlamentu a Bratislavský hrad s jeho záhradami. Výlet sme zakončili v nákupnom centre, kde si žiaci dopriali osvieženie a oddych po horúcom dni. Po dlhom čase to bol prvý väčší výlet a bol nielen poučný, ale aj zábavný. Všetci sme si ho užili.

        • Bioprojekt o našej obci Demandice
          • Bioprojekt o našej obci Demandice

          • „Inovačné učenie je vo svojej podstate iné – je to učenie vyššieho rádu“. My sme sa  so žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka presvedčili o pravdivosti tohto tvrdenia v rámci koncoročného biologického projektu pod názvom“ Životné prostredie našej obce“. Zároveň sme napĺňali intencie projektu Erasmus Plus. Žiaci pracovali v dvoch tímoch a rozvinuli veľmi peknú a plodnú spoluprácu s miestnou samosprávou. Cieľom bioprojektu bolo objektívne zhodnotiť stav životného prostredia obce za spolupráce pána starostu Ing. Attilu Kürthyho. Žiaci si vopred pripravili otázky z rôznych zdrojov k danej problematike odpadov. Na obecnom úrade s prehľadom diskutovali o environmentálnej téme, odvážne kládli otázky a stávali sa odborníkmi na tému ochrany životného prostredia. Využívali pri práci digitálne technológie, tak pri získavaní a spracúvaní informácií, ako aj pri prezentácii vlastnej práce. Z dosiahnutých zistení našich tímov sa obec Demandice javí ako veľmi pokroková a tiež inovatívna z hľadiska riešenia problematiky odpadov. Spracované výstupy na vyučovacej hodine žiaci odprezentovali,  vzájomne sa zdieľali, učili sa rešpektovať názory členov tímu a rozširovali si obzor z danej problematiky. V závere ich čakala neľahká úloha hodnotenia sa, ktorá v súlade s charakteristikou inovačného učenia vyžaduje vysokú úroveň sebareflexie. Zvolili sme si inovačnú formu a to formatívne hodnotenie, pri ktorom žiak preberá zodpovednosť za svoje učenie sa, a kľúčovým sa stáva sebahodnotenie, príp. rovesnícke hodnotenie, pri ktorých sa žiaci učia byť objektívnymi. Išlo im to veľmi dobre a vzdávame hold tímovej práci žiakov a miestneho zastupiteľstva a tešíme sa na ďalšie projektové výzvy, ktoré nás všetkých motivujú, ženú vpred a vedú k pozitívnej spätnej väzbe do budúcnosti.

        • Štvrté projektové stretnutie Erasmus + WHAT A WASTE!
          • Štvrté projektové stretnutie Erasmus + WHAT A WASTE!

          • V dňoch 3.6. – 7.6.2022 sa uskutočnilo štvrté a zároveň záverečné stretnutie projektu Erasmus + WHAT A WASTE!, tentoraz na exotickom francúzskom ostrove Guadeloupe na pôde našej partnerskej školy LGT Baimbridge. Stretnutia sa zúčastnili pani riaditeľka Vierka Poliaková, pani zástupkyňa Valéria Urbanová a pani učiteľky Frederika Bieleková a Zuzana Sádovská. Predchádzal mu náročný let cez celý Atlantický oceán. Hlavným cieľom bolo zhodnotiť a ukončiť aktivity projektu, ktoré boli naplánované a na ktorých pracovali naši žiaci počas apríla a mája v 2. online stretnutí. Výsledkom našej spoločnej práce so zahraničnými partnermi z Francúzska, Litvy a Talianska je video s témou projektu vytvorené v aplikácii Stop Motion Movie (nájdete ho pod týmto článkom). V téme environmentálnej výchovy a ochrany životného prostredia sa nieslo aj naše stretnutie na Guadeloupe. 

            Začali sme krátkou lekciou francúzštiny a kreolčiny, pokračovali únikovou hrou, v ktorej sme v medzinárodných tímoch, posilnení domácimi študentmi, odhaľovali jednotlivé indície a zároveň spoznávali novučičkú budovu LGT Baimbridge. Okrem iných úloh sme mali identifikovať chute rôzneho exotického ovocia, čo vôbec nebola ľahká úloha, keďže niektoré druhy sme videli a ochutnali prvýkrát v živote. Zúčastnili sme sa slávnostného odovzdávania certifikátov European Quality Label, ktoré študenti získali za svoju prácu na projekte. Certifikáty im odovzdala zástupkyňa orgánizácie Canopé, ktorá má na starosti eTwinningové projekty v Guadeloupe.

            V rámci stretnutia nás privítali na radnici v hlavnom meste Les Abymes, kde sme so zástupcami samosprávy diskutovali o probléme odpadov, ktorým čelia a riešia na ostrove. Neoddeliteľnou súčasťou ich práce je aj ochrana prírody, ktorá je jedinečná.

            Zážitková cesta loďkami po mori nám ukázala mangrovníky, stromy, ktoré majú jedinečnú schopnosť prežiť v slanej vode. Pri šnorchlovaní sme spoznávali rozmanitú flóru a faunu podmorského sveta a na vlastné oči sme videli zanikajúce ostrovy, ktoré v dôsledku globálneho otepľovania zaplavuje stúpajúca hladina mora.

            Vo voľnom čase sme si dopriali oddych na miestnych plážach, kde sme s pomocou študentov a ich rodičov spoznali aj tradičnú kreolskú hudbu a kuchyňu.  Tak ako každé projektové stretnutie s partnermi prinieslo aj toto veľa zážitkov a impulzov pre ďalšiu prácu našich pedagógov.

            Počas druhého online pracovného stretnutia žiakov vznikli aj tieto 2 videá, na ktorých pracovali žiaci 5.A a 6.A.

        • Prečítajte si aktuálne číslo Školáčika
          • Prečítajte si aktuálne číslo Školáčika

          • Vychádza nové a posledné číslo časopisu Školáčik v tomto školskom roku. Dozviete sa v ňom o našich akciách na škole, ktoré Vám priblížia žiaci z ich uhla pohľadu, lebo ich na vlastnej koži zažili. Nikolas Pazúr nám predstaví povolanie jeho maminy, ktorá pracuje v kvetinárstve. V rubrike Čo nás baví nám Bianka Breyerová opíše svoje hobby - turistiku. Vtipné hlášky sa rozrástli na 4 strany a veríme, že sa pri ich čítaní dobre zasmejete. Naša talentovaná spisovateľka Sára Nováková opäť prispela svojou tvorbou, tentoraz na strašidelnú nôtu. Naša redakcia obehla školu a opýtala sa žiakov, detí a niektorých pani učiteliek, aké majú plány na tohtoročné leto. V tomto čísle sa lúčime s našou pani riadteľkou Vierkou Poliakovou, ktorá dokázala viesť školu dlhých 31 rokov. Žiaci druhého stupňa si pripravili pre ňu básničky, ktoré jej predniesli a odovzdali spolu s novým číslom časopisu, keďže sú v ňom všetky uverejnené. Čaká Vás s ňou aj 3-stranový rozhovor, v ktorom sa dozviete mnoho zaujímavostí a pikošiek, ktoré ste možno o nej nevedeli. Na záver rozhovoru nájdete súťažný kvíz. Po zodpovedaní všetkých troch súťažných otázok ich napíšte na papierik s Vaším menom a vhoďte do schránky dôvery. Traja z Vás so všetkými správnymi odpoveďami budú vyžrebovaní a odmenení. Termín odovzdávania správnych odpovedí je do 24.6.2022.