• Oznámenie o udelení riaditeľského voľna dňa 2.11.2022
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna dňa 2.11.2022

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Demandice 131 Mgr. Frederika Bieleková oznamuje žiakom a rodičom, že dňa 2. novembra 2022 streda ) udeľuje riaditeľské voľno  podľa § 150 odsek 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dôvod: Z technických príčin - odstávka distribúcie elektriny.

             

            Mgr. Frederika Bieleková

             riaditeľka školy


          • Halloween

          • 27. október nebol na našej škole len taký obyčajný, všedný deň. V rámci predmetu anglický jazyk sa organizoval Halloweensky deň pre ročníky 5. - 9., aby nám príjemne spestril začiatok jesenných prázdnin. Žiaci sa na hodine, ale aj v rámci multikultúrnej výchovy oboznámili so sviatkom Halloween, ktorý je oslavovaný v anglicky hovoriacich krajinách. Precvičili si slovnú zásobu v rôznych aktivitách, súťažili na pripravených úlohách a zažili kopec zábavy. Víťazné tímy získali čarovnú odmenu! Na dotvorenie atmosféry sme mali plné misky úžasných dobrôt, za čo veľmi pekne ďakujeme našim rodičom. Radi sa s vami podelíme o takto príjemne strávenú hodinu!

        • Október  - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október by mal byť pre náš všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším. Prejavujme im úctu, pretože nám ešte vždy majú čo dať. Človek sa učí celý život a najlepším učiteľom sú jeho najbližší, rodina, rodičia, či starí rodičia.

             

            Prajeme Vám, aby sa Vám Vaša láska a obetavosť, s ktorou ste prežili tú aktívnu časť života vracali plným priehrštím v podobe milého slova a vďačného úsmevu.

            Prajeme Vám krásnu a slnečnú jeseň života a posielame  Vám naše  videodarčeky. 

                       

          • Krúžok TVORIVÉ DIELNE

          • Na našej škole pracuje krúžok „TVORIVÉ DIELNE“ pod vedením pani učiteľky Balážovej. Krúžok navštevujú žiačky vyšších ročníkov. Stretávame sa pravidelne, každý  pondelok a štvrtok poobede. A TVORÍME.

            Pripravovali sme malé pozdravy pre  starých rodičov a našich starších spoluobčanov.  Aj touto cestou ich chceme, my žiaci Základnej školy pozdraviť a  poďakovať sa im za ich lásku, starostlivosť, trpezlivosť a za milé slová.( Pri výrobe pozdravov nám prišli pomôcť aj chlapci)

            A už   chystáme v krúžku výzdobu na ďalšie podujatie - Halloween.

             

          • Deň jablka

          • Vedeli ste o tom, že existuje Deň jabĺk ? Je to 21. október. Podľa organizátorov Dňa jabĺk jeho hlavným obsahom má vždy byť oslava aj zdôrazňovanie bohatstva odrôd tohto ovocia. Podstatná myšlienka tohto dňa spočíva v tom, aby človek nikdy nezabudol, že jablko predstavuje symbol fyzickej, kultúrnej i genetickej pestrosti.

            Aj my sme si tento deň uctili oslavou jablka. Spoločne sme si zasadili na našom školskom pozemku dve jablone. Ročníky 1.- 4. zasadili jabloň  Rajka a ročníky 5. – 9. zasadili Golden Delicious. Počas veľkej prestávky mali možnosť žiaci ochutnať  jabĺčka z troch druhov odrôd Golden, Gala a Jonathan red shar, ktoré nám naše zlaté pani kuchárky nakrájali na mesiačiky a pripravili k ochutnávke. Patrí im veľké ĎAKUJEME.

            V triedach sa pokračovalo s aktivitami  ktoré úzko súviseli s našim chutným ovocím – s jablkom. Nechýbali ani jabĺčkové úlohy na hodinách matematiky a slovenského jazyka a literatúry, či výroba jablka prostredníctvom mozaiky.  Pomocou kvízu sa naučili rôzne zaujímavosti o jablku. Aj dnešný obed sa niesol v tomto duchu, pochutnali  sme si na jablkovej žemlovke. Naším cieľom bolo nenásilným a  hravým spôsobom podporovať u detí konzumáciu ovocia. Deti boli jablkovým dňom nadšené, veď predsa maškrtiť sa dá i zdravo.

        • Popoludnie plné vitamínov
          • Popoludnie plné vitamínov

          • Dnes sa popoludnie v ŠKD nieslo v duchu zdravej výživy. Doplnili sme si svoju dávku vitamínov cez ovocie z ktorého sme si robili ovocné špízy. Pri ich príprave sme si prácu pekne rozdelili. Okrem maškŕt sme sa aj niečo nové dozvedeli, napríklad, že maliny a jablká majú protirakovinotvorné schopnosti, preto by sme každý deň mali zjesť aspoň jedno jabĺčko. Hrušky zas podporujú náš imunitný systém, škorica je na dobrú náladu a oriešky podporujú fungovanie našej mysle. Sme veľmi radi, že sme dnes niečo urobili pre naše zdravie.

          • 19.10.2022 DEŇ DAŽĎOVÝCH PRALESOV

          • V stredu,19.10.2022, sa na našej škole uskutočnilo rovesnícke vzdelávanie, kde žiaci 9.ročníka zábavno-výchovnou formou sprístupnili mladším spolužiakom tému dažďových pralesov. Hlavné motto vzdelávacej akcie  bolo

                                      „deviataci učia mladších spolužiakov myslieť ekologicky“.

            Dažďové lesy produkujú najviac kyslíka zo všetkých ekosystémov. Ich výrubom, klesá produkcia kyslíka na Zemi. Odlesňovanie, znečisťovanie, vypaľovanie, premena na ornú pôdu, obchod s ohrozenými druhmi rastlín a živočíchov, sú len náznaky problémov, ktoré majú dažďové lesy. Zvýšenou informatizáciou, ukážkou spôsobu života tamojších obyvateľov, kultúry či zvyklostí, chceme  znížiť  ľudský dopad na „pľúca Zeme“.

            Pre triedy boli pripravené aktivity a úlohy:

            Premietanie videa -  Strážcovia pralesa https://www.youtube.com/watch?v=KJgWElMA_YU

            Maľovanie na tvár -  maľovaním na tvár sme  chceli ukázať žiakom, že aj  obyvatelia žijúci v pralesoch  sa radi  skrášľujú. Používajú pri tom prírodné farbivá. 

            Chôdza po dažďovom lese - Deviataci vytvorili akoby „povrch“ dažďového lesa. Vytvorili ho z rôznych prírodných materiálov – listy, kôra, kamene, seno. Prváci a druháci prechádzali po tomto chodníčku bosí a so zaviazanými očami.  Žiaci mali  rozpoznať jednotlivé materiály len na základe citu a pocitu.

            Počas ďalšej hodiny žiaci v triedach vytvárali zvieratá, ktorých domovom sú dažďové pralesy. Modelovali  zvieratá  pralesa  z plastelíny, vytvárali papierových  papagájov, opíce, jaguárov, krokodílov.

             Na záver deviataci odporučili  mladším spolužiakom zopár krokov k záchrane pralesov:

            • učiť druhých o dôležitosti životného prostredia a o tom ako môžu pomôcť zachrániť pralesy
            • povzbudzovať ľudí k životnému štýlu, ktorý neohrozuje životné prostredie
            • obnovovať poškodené ekosystémy a sadiť stromy tam, kde boli lesy vyrúbané

             

            Deň dažďových pralesov vyvrcholil zasadením okrasných stromčekov v areáli školy. 

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov základných škôl

          • V dňoch 17. - 18.10.2022 sa na našej škole uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Cieľom testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť, nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Každé dieťa po absolvovaní testovania dostane certifikát - osvedčenie, ktorý hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné,...).

            Touto cestou chceme pochváliť všetky deti, ktoré s veľkých nasadením a odhodlaním podávali skvelé výkony pri plnení stanovených úloh.

            Viac fotiek na:

          • Záleží na tom, čo viem o potravinách

          • Takto znela téma literárnej súťaže, do ktorej sa zapojili žiaci 5.-9. ročníka. Súťaž bola vyhlásená v rámci výzvy "Hovorme o jedle". V rámci hodín slovenského jazyka a literatúry sme sa porozprávali o tom, aké potraviny sa dostávajú na náš stôl, čo sú to biopotraviny a prečo je dobré jesť ovocie a zeleninu od domácich pestovateľov. Inšpirovaní novými informáciami sa žiaci pustili do písania básní a príbehov k danej téme. Ukážku výsledkov ich usilovnej práce si môžete pozrieť po kliknutí na link.

          • Školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry - aktualizované

          • 13. 10. 2022 sa uskutočnilo školské kolo Olympiády zo slovenského jazyka a literatúry. Súťaž pozostávala z troch častí - online testu, transformácie textu a ústneho prednesu. Zapojili sa žiaci a žiačky 9.A - Milan Kajas, Frederika Fülöpová, Sára Nováková a Damian Ivan Mudrák. Najlepší z úspešných riešiteľov nás bude reprezentovať na okresnom kole v Leviciach.

            Všetkým riešiteľom súťaže blahoželáme k pekným výsledkom!

            Víťazom školského kola sa stal a na okresnom kole nás bude reprezentovať Milan Kajas.

            Držíme palce!

          • Milión detí sa modlí ruženec

          • V utorok 18.10.2022  sa s radosťou aj naša škola zapojila do celosvetovej modlitebnej iniciatívy s názvom - Milión detí sa modlí ruženec za pokoj a jednotu vo svete. Jej myšlienka vznikla v roku 2005 pri obraze Panny Márie v Caracase, hlavnom meste Venezuely, ktorý bol umiestnení pri ceste.  Počas toho, ako sa deti spoločne pred týmto obrazom modlili ruženec, ženy, ktoré boli v blízkosti, zažili prítomnosť Nebeskej Matky. Niektoré si spomenuli na slová pátra Pia: “Keď sa milión detí bude spolu modliť ruženec, svet sa zmení.” Detská modlitba ruženca má veľkú silu vyprosiť mier a jednotu v našich rodinách, v našej krajine i vo svete.

        • Nezmeškajte najvýznamnejší astronomický úkaz v tomto roku.
          • Nezmeškajte najvýznamnejší astronomický úkaz v tomto roku.

          •  

            Na Slovensku bude 25. októbra 2022 , 12: 26 čiastočné zatmenie Slnka. Ide o najvýznamnejší astronomický úkaz v tomto roku. TASR o tom informovali slovenskí astronómovia.

            Čiastočné zatmenie Slnka bolo na Slovensku pozorovateľné 10. júna minulého roka, no len s malou fázou. Nasledujúce bude vidieť 29. marca 2025. V tomto prípade bude fáza zatmenia ešte menšia. Tohtoročné zatmenie si teda určite nenechajte ujsť, pohľad na 'odhryznuté Slnko' bude krásny.

            Pri pozorovaní je nutnú si chrániť zrak

            Na pozorovanie zatmenia Slnka nie je potrebný ďalekohľad, no ľudia musia dbať na dostatočnú ochranu zraku, pretože hrozí jeho trvalé poškodenie. Najlepšie sú špeciálne okuliare s ochrannou fóliou na vizuálne pozorovanie alebo aj tmavé zváračské sklo.

             

             

        • 19.10.2022   Svetový deň dažďových pralesov
          • 19.10.2022   Svetový deň dažďových pralesov

          •  

             

                 V tento deň si pripomíname dôležitosť tohto krehkého ekosystému  a koná sa iba jeden deň v roku. Dažďové pralesy sú  však  súčasťou planéty  aj  našich  každodenných  životov 365 dní  v  roku.  Tvoria kyslík a patria medzi najrozmanitejší ekosystém, zachytávajú obrovské množstvo uhlíka z atmosféry a sú tak nenahraditeľnou súčasťou prechodu ľudstva k uhlíkovej neutralite.  

            Správajme sa k nim s úctou a chráňme ich. Čím viac sa budeme snažiť o ich záchranu a ochranu, tým väčšiu šancu máme v boji proti klimatickej kríze.

            V stredu  pripravujú  žiaci  9.ročníka rovesnícke  vzdelávanie. Hlavné motto zábavno - vzdelávacej  akcie  je

                             „deviataci učia mladších  spolužiakov  myslieť ekologicky“.

          • Výtvarná súťaž ,,CHUTNÉ MAĽOVANIE"

          • V rámci X. ročníka týždňa HOVORME O JEDLE sa naša škola zapojila do výtvarnej súťaže ,,CHUTNÉ MAĽOVANIE". Cieľom aktivity bolo podporiť spoluprácu a aktívnu účasť školy pri vzdelávaní detí a mládeže o potravinách a dobrých stravovacích návykoch ako súčasti zdravého životného štýlu, o úlohe potravín pri ochrane zdravia a ich význame pre tvorbu a ochranu životného prostredia, regionálny rozvoj a zamestnanosť. Naši žiaci boli aktívni a kreatívni a v súťaži môžu vyhrať zaujímavé ceny. Držte nám palce!

          • Tekvičkobranie v ŠKD

          • Dňa 11.októbra sme si pobyt v školskom klube detí spríjemnili tvorením z prírodného materiálu, ktorý nám ponúka samotná príroda. Vytvorili sme si spoločnú stonožku, ktorá nám bude skrášľovať školský dvor. Okrem toho sme sa dozvedeli zaujímavé informácie o tekvici. Vedeli ste napríklad, že jej konzumovaním si posilňujete imunitu, zrak či srdce? Kto chce zas zostať štíhly, svieži a mladý, mal by vyskúšať tekvicové jadierka.

            A čo by to bolo za tekvičkobranie, keby sme neochutnali nejaké maškrty z tejto zdravej zeleniny. Mali sme možnosť ochutnať pečenú maslovú tekvicu so škoricou a tekvicový koláčik. Zároveň sme sa naučili nemať predsudky voči niektorým druhom zeleniny, pretože bez toho, aby som nevyskúšal ako to chutí, nemôžem posúdiť či ľúbim alebo neľúbim tekvicu.

          • Enviropátračka-šetrenie vody

          • Veľakrát vodu podceňujeme, berieme ako samozrejmosť, využívame bez rozmýšľania. Až dokiaľ... až sem sa dopracovať nemusíme. Environmentálna organizácia Strom života vyhlásila 1. kolo environmentálnej súťaže na tému Ochrana a šetrenie vody, do ktorej sa zapojili aj žiaci našej základnej školy v dvoch súťažných kategóriách 10+ a 13+. Reprezentovali nás žiaci 5., 6., 7., 8. a 9. ročníka. Počas mesiacov september-október bádali, objavovali efektívne riešenia, vymýšľali opatrenia a získavali cenné informácie z tejto aktuálnej problematiky. Počas plnenia úloh zhotovovali fotodokumentáciu svojej práce, stávali sa mladými environmentalistami. V závere si žiaci vytvorili powerpointovú prezentáciu, v ktorej opísali priebeh svojej Enviropátračky a vložili do nej výstupy k jednotlivým úlohám. Takže tento týždeň finišujeme a zúročíme prínos objavovania, trpezlivosti a detskej vytrvalosti. Ako vždy, tí najlepší budú odmenení vecnými cenami a viacerým šikovným deťom zašle  organizácia Strom života aj diplom. Zúčastneným deťom prajeme šťastie a veľa úspechov.