• Ľudový umelec

          • Atmosféru ľudového remesla v piatok 3.3.2023 na našej škole prezentoval pán Vladimír Vaňo. Pripravil si pre nás výstavu svojich dekoratívnych predmetov z prírodných materiálov. Pri výrobe používa drevo, šišky, mušle, kamene a rôzne sklenené doplnky. Výroba prírodných dekorácií je náročná, keďže materiál treba nazbierať, očistiť, napíliť, navŕtať, vysušiť a prípadne vybrúsiť. Veríme, že výstava žiakov inšpirovala k tvorivej a originálnej činnosti!

          • Oceanárium v našej škole!

          • Dňa 2.3.2023 do našej školy zavítalo prenosné oceanárium, ktoré premietalo edukačnýn film zo života morských živočíchov. Vysoká kupola umožnila premietanie trojrozmerného filmu o rybách v oceáne. Pre mladších žiakov bola pripravená zábavná rozprávka a pre starších edukačný film. Žiaci zažili pocit akoby boli priamo pod vodou. Je to moderná, multimediálna pomôcka a skvelý nástroj na vzdelávanie detí. Žiakom sa návšteva oceanária páčila a nás to veľmi teší! 

          • Robot Photon

          • V utorok 28.2.2023 prebiehala v 3. ročníku zážitková ukážková vyučovacia hodina plná rôznych emócií. Interdisciplinárny robot Photon nám pomáhal na hodine informatiky a žiaci mali možnosť sami programovať, čo vyvolalo v žiakoch nadšenie pre učenie. Robot používa najpopulárnejšie nástroje ako Scratch, JavaScript a Python. Bolo vidieť, že žiaci objavovali tajomstvá programovania zábavným spôsobom. Robot Photon sa už čoskoro stane členom našej školy a veríme, že deťom dáme ten správny impulz v čase robotizácie a digitalizácie. Je dôležité pochopiť, že tímová spolupráca, sebadisciplína a vzájomný rešpekt nás posúva!     

          • Druháci sa učili o včelách…

          • Počas uplynulých dvoch týždňov sa naši druháci na hodinách prvouky dozvedeli mnoho zaujímavého a poučného o včelách.  Naučili sa v akých spoločenstvách žijú, že sú veľmi pracovité, čím sa živia, a aj to prečo sú pre nás včely také dôležité.  Medík, ktorým nás obdarúvajú, je nielen sladký, ale aj nesmierne zdravý.  Na domácu úlohu tvorili projekty so svojimi rodičmi. Aby vznikli tieto krásne diela, museli spolu komunikovať, fantazírovať a použiť svoje vedomosti a zručnosti. Druháci svoje projekty odprezentovali a tak dokázali že sú „veľkými“ odborníkmi na včely.

          • Prezentácia ŽSSR

          • Dnes našu školu navštívila pracovníčka Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá žiakom 9. ročníka prezentovala možnosti duálneho vzdelávania v spolupráci so ŽSSR na vybraných stredných školách. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 16. 2. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo tradičnej recitačnej súťaže v poézii a v próze Hviezdoslavov Kubín. Žiaci ukázali svoje schopnosti a všetkým, ktorí sa zúčastnili, patrí veľká pochvala za to, že sa zodpovedne pripravovali. Odmenu v podobe knižky a vecné ceny si za najlepšie výkony odniesli:

             

            I. kategória

            poézia:     

            1. miesto - Alex Duchoň

            2. miesto - Matias Kolík

            3. miesto - Sebastián Pavlík

            próza:  

            1. miesto - Damián Baláž

             

            II. kategória – poézia:    1. miesto - Frederik Fülöp

             

            III. kategória – poézia: 1. miesto - Bianka Breyerová

             

            Blahoželáme!

          • A myšlienka sa logom školy stala...

          • Dňa 16.2.2023 sme si vyhodnotili a pristúpili k vizuálnemu zhmotneniu predstáv o vlastnom logu našej základnej školy a školského klubu detí. Žiaci zobrali papier a v rámci svojich schopností a možností preniesli svoju predstavu na papier. Rozhodli sme sa, že to dotiahneme do konca a zakončíme tou správnou čerešničkou a to tak, že návrhy prenesieme do skutočného a reálneho loga školy! Žiakom ďakujem za ich nadšenie a podnety. Porota zasadla a vybrala práce, ktoré reprezentujú krásnu myšlienku a ocenila svojich víťazov. Víťazné logá navrhli: logo ŠKD žiak 4.A triedy Matteo Steinsdorfer, logo ZŠ Chiara Ashley Goralová zo 7.A a Frederik Fülöp zo 6.A triedy. Žiakom ďakujeme za ich kreatívnu tvorbu a sme na nich hrdí. 

            Milí žiaci, rodičia a priatelia školy, do našej veľkej pracovnej rodiny sa narodilo logo školy! 

          • Valentínsky ples

          • Na dnešný deň sme dlho čakali. Keďže nám Vianočný ples nevyšiel, všetci sme sa tešili na ten Valentínsky. Veľmi radi sme sa stretli všetci spolu – učitelia aj žiaci tried 2. stupňa, aby sme sa zabavili a spríjemnili si život v škole v čase fašiangov niečím nevšedným. Ruku k dielu priložilo viacero žiakov, ktorí sa podieľali na výzdobe chodby, príprave ozvučenia a občerstvenia, ale aj pani učiteľky, ktoré svojim triedam pomohli s prípravou sviatočného prestierania a pri výbere a spievaní piesní o láske. Program plesu bol plný zábavných aktivít, hier a jeho súčasťou bol aj kvíz, v ktorom sme si pripomenuli, prečo oslavujeme 14. februára práve sviatok sv. Valentína. Každý mal príležitosť ukázať svoj skrytý talent i schopnosti. Vďaka patrí aj školskej jedálni, ktorá nám pomohla s občerstvením.

          • Karneval v MŠ

          • Fašiangy tradične končia v našej škôlke karnevalom... Aj tento školský rok na karneval maminy pripravili pestrú škálu pekných masiek.

            ..A zábava nemala konca kraja...

          • Karneval

          • Fašiangové obdobie je spojené s karnevalom, ktorý patrí k najobľúbenejšej zábave v našej škole. Azda pretože aspoň na jeden deň sa všetky deti môžu premeniť na rozprávkové bytosti o ktorých snívajú.  A tak sa náš školský klub v tento deň premenil na krásne vyzdobenú sálu, v ktorej sa stretli masky od výmyslu sveta.  Spolu si zasúťažili a zatancovali. Všetky karnevalové masky boli odmenené malou vecnou cenou. Deti mali pripravenú karnevalovú hostinu za ktorú patrí veľké ďakujem rodičom. Na záver čakalo deti milé prekvapenie vo forme cukrovej vaty.  

          • Slovensko bez drog

          • Naša škola sa zapojila do celonárodnej informačnej kampane PRAVDA O DROGÁCH, kde naši žiaci 5. – 9. ročníka dnes v rámci projektu Slovensko bez drog absolvovali prednášky na túto dôležitú tému. Drogy každoročne ničia a ruinujú milióny ľudských životov. Na konci každej prednášky sa z našich žiakov stali protidrogoví šerifovia, ktorý zložili prísahu žiť život bez drog. 

          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • 8. 2. 2023 sa na Základnej škole, Ul. sv. Michala 42 v Leviciach uskutočnil už 15. ročník Dejepisnej olympiády. Na tejto neľahkej súťaži, ktorá preveruje nielen vedomosti z učebníc, ale aj poznatky žiakov z regionálnej histórie, našu školu tentokrát reprezentovali žiaci 6.A Frederik Fülöp a Nikolas Pazúr. Na celkové výsledky si ešte musíme počkať, ale už aj účasť v okresnom kole je pekný úspech.

        • 2 % dane pre našu školu
          • 2 % dane pre našu školu

          • V roku 2022 sme aj vďaka Vašim 2% získali finančné prostriedky, ktoré môžeme použiť na prípravu a podporu projektov a aktivít, ktoré skvalitnia a zmodernizujú výchovno-vzdelávací proces a čas, ktorý trávia Vaše deti po vyučovaní v našej škole.

            Ak sa rozhodnete venovať svoje 2% dane nám, môžete tak urobiť prostredníctvom občianskeho združenia FAREBNÁ DÚHA:

                          

            Názov: FAREBNÁ DÚHA

            Sídlo: Demandice 131, 935 85 Demandice

            IČO: 51780917

             

            Postup:

            Ak ste zamestnanec:

            1. Do 15. februára 2023 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a o vystavenie Potvrdenia o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti. 

            2. Vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby. 

            3. Do 30. apríla 2023 doručte obe tlačivá na daňový úrad podľa vášho bydliska.

            Ak ste fyzická osoba, ktorá sama podáva daňové priznanie:

            1. Vyplňte v Daňovom priznaní pre fyzické osoby kolónky na poukázanie 2 % z dane z príjmu.

            2. Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2022 je fyzická osoba povinná podať v lehote do 31. marca 2023 (resp. v predĺženej lehote na podanie daňového priznania, t. j. do 30. 06. 2023 alebo 30. 09. 2023)

            Ak ste právnická osoba:

            1. Vyplňte v Daňovom priznaní pre právnické osoby kolónky na poukázanie 2% z dane z príjmu.

            2. Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2022 uplynie 31. marca 2023 (resp. v predĺženej lehote na podanie daňového priznania, t. j. do 30. 06. 2023 alebo 30. 09. 2023)

             

          • Hurá sneh!

          • Znelo piatok v celom ŠKD. Túto šancu ísť von a zahrať sa s ním, keď aj na chvíľu, sme museli využiť. Guľovalo sa, stavali sa snehuliaci, šantilo sa. 

          • Hláskový snehuliak

          • Väčšia časť druháckeho učiva tvoria hlásky – samohlásky, spoluhlásky, dvojhlásky. Na utvrdenie učiva sa používa množstvo cvičení v pracovnom zošite či pravopisných doplňovačiek.  Aký by to bol krúžok, keby sme sa na ňom spoločne nezabavili. Vyrobili sme si hláskového snehuliaka  (veľká guľa - spoluhlásky, menšia guľa - samohlásky, ruky - dvojhlásky). Výsledkom aktivity bol úsmev na tvári, dobrý pocit z rozdelenia hlások,  a nový kamarát - snehuliak. Cieľ krúžku splnený!

        • ROZHODNUTIE
          • ROZHODNUTIE

          • Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 písm. e) zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto: V školskom roku 2022/2023 sa zrušuje externé testovanie žiakov 5. ročníka základných škôl (ďalej len „Testovanie 5“).

            Rozhodnutie_ministra_skolstva.pdf​​​​​​​

          • Páračky v MŠ

          • MŠ dňa 26.1.2023 v spolupráci s dobrovoľným hasičským zborom zorganizovala „Páračky“. Tento večer patril spomienkam a veselým príbehom. Pri páraní peria sme si zaspomínali na zvyky našich starých a prastarých mám. Ako občerstvenie nechýbal mastný chlieb s cibuľou, kukurica s makom, šišky a iné dobroty. Pozvanie prijali aj naše milé tetušky z dediny, ktoré deťom ukázali ako sa pára perie, ktorým kedysi plnili vankúše a paplóny. Ďakujeme veľmi pekne pánovi M. Verešovi, ktorý zastupoval hasičský zbor za spoluprácu. Našim tetám,  pani Príbojovej za prípravu kukurice s makom a  všetkým mamičkám, ktoré pomáhali pani učiteľkám s výzdobou ako aj všetkým mamičkám, ktoré sa postarali o pohostenie.

          • Okresné kolo olympiády v anglickom jazyku

          • Dňa 19.1.2023 sa konalo okresné kolo olympiády v anglickom jazyku na Základnej škole, Saratovská 85 v Leviciach. Žiaci svoje jazykové zručnosti mohli predviesť po dlhom čase prezenčne. Našu školu reprezentovali dvaja žiaci, v kategórii 1A Samuel Strehovský zo 6.A a v kategórii 1B Milan Kajas z 9.A triedy. Touto cestou sa chceme obom poďakovať za reprezentáciu našej školy a srdečne GRATULUJEME Milanovi  Kajasovi, úspešnému riešiteľovi  ku krásnemu 6.miestu. Ďakujeme !