• Aktívna škola - STZ
          • Aktívna škola - STZ

          • Aj naša základná škola je zapojená do pilotného projektu "Aktívna škola"Aktívna škola je koncept Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, ktorý predstavuje komplexný prístup k pohybovým aktivitám na školách, ktoré realizuje škola pred, počas alebo po skončení vyučovania. Podstatou konceptu je pristupovať ku všetkým pohybovým a športovým aktivitám na škole, ako k súboru príležitostí, ktoré reprezentujú časti Aktívnej školy. Práve preto sme nesmierne radi, že v šk. roku 2023/2024 sme v úspešný projekte Tenis do škôl. Slovenský tenisový zväz (STZ) v školskom roku 2021/2022 úspešne absolvoval pilotný projekt Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky – Moduly. Komisia MŠVVaŠ SR prezentáciu a žiadosť STZ posúdila ako úspešnú a rozhodnutím ministra školstva bola STZ pridelená dotácia na realizáciu projektu Moduly (inovatívne formy vzdelávania na I. stupni ZŠ). 

            Veríme, že aj takáto zmena prinesie radosť, energiu a dobrú náladu našim žiakom!

        • Páračky v MŠ
          • Páračky v MŠ

          • Páračky boli v minulosti neodmysliteľnou súčasťou dlhých zimných večerov. Aby nezostali  iba spomienkou, v našej škôlke sme túto tradíciu opäť oživili a prostredníctvom zážitku sme deťom priblížili ľudové zvyky a tradície našich predkov.Pozvali sme medzi deti maminky, staré mamy i staršie tety  z obce.  Tetušky porozprávali, ako také páračky v domoch prebiehali, ukázali ako sa perie páralo, pričom si toto všetko vyskúšali aj škôlkari. Nechýbala ani dobrá nálada, spev s doprovodom uja harmonikára, spomienky na minulosť a samozrejme pohostenie ako kedysi - chlieb s masťou, pagáče, kukurica s makombylinkový čaj. Veľké poďakovanie patrí všetkým, ktorí prijali pozvanie a vytvorili krásnu,nezabudnuteľnú „páračkovú“  atmosféru

            Ďakujeme hasičskému zboru za poskytnutie priestorov a spoluprácu.

        • 2 % dane pre našu školu
          • 2 % dane pre našu školu

          • V roku 2023 sme aj vďaka Vašim 2% získali finančné prostriedky, ktoré môžeme použiť na prípravu a podporu projektov a aktivít, ktoré skvalitnia a zmodernizujú výchovno-vzdelávací proces a čas, ktorý trávia Vaše deti po vyučovaní v našej škole. Ak sa rozhodnete venovať svoje 2% z dane nám, môžete tak urobiť prostredníctvom občianskeho združenia FAREBNÁ DÚHA:

            Názov: FAREBNÁ DÚHA

            Sídlo: Demandice 131, 935 85 Demandice

            IČO: 51780917

            Postup:

            Ak ste zamestnanec:

            1. Do 15. februára 2024 požiadajte zamestnávateľa o vykonanie ročného zúčtovania zaplatených preddavkov na daň a o vystavenie Potvrdenia o zaplatení dane z príjmov zo závislej činnosti. 
            2. Vyplňte tlačivo Vyhlásenie o poukázaní podielu zaplatenej dane z príjmov fyzickej osoby. 
            3. Do 30. apríla 2024 doručte obe tlačivá na daňový úrad podľa vášho bydliska.

            Ak ste fyzická osoba, ktorá sama podáva daňové priznanie:

            1. Vyplňte v Daňovom priznaní pre fyzické osoby kolónky na poukázanie 2 % z dane z príjmu.
            2. Daňové priznanie k dani z príjmov za zdaňovacie obdobie roku 2023 je fyzická osoba povinná podať v lehote do 31. marca 2024 (resp. v predĺženej lehote na podanie daňového priznania, t. j. do 30. 06. 2024 alebo 30. 09. 2024)

            Ak ste právnická osoba:

            1. Vyplňte v Daňovom priznaní pre právnické osoby kolónky na poukázanie 2% z dane z príjmu.
            2. Lehota na podanie daňového priznania k dani z príjmov právnických osôb za zdaňovacie obdobie roka 2023 uplynie 31. marca 2024 (resp. v predĺženej lehote na podanie daňového priznania, t. j. do 30. 06. 2024 alebo 30. 09. 2024)

            Vyhlasenie2023.pdf           

          • Naša nová oddychová zóna!

          • Ruka v ruke s čoraz vyššími nárokmi na našich žiakov ide aj potreba priestoru pre oddych v školách. Snahou nás všetkých je, aby deti radi chodili do školy, v ktorej sa cítia príjemne a bezpečne. Priestory, v ktorých sa väčšiu časť dňa pohybujú nielen žiaci, ale aj vyučujúci, vo veľkej miere ovplyvňujú aj našu náladu, pôsobia na náš výkon a prijímanie informácií, či rozvíjanie zručností. Veríme, že vytvorením oddychových zón, v ktorých sa môžu najesť, porozprávať sa, oddýchnuť si alebo si niečo prečítať, vytvoríme príjemné a zdravé útulné prostredie. 

        • Čítame s Osmijankom – pridaj sa aj ty!
          • Čítame s Osmijankom – pridaj sa aj ty!

          • Žiaci 2. A sa zapojili do celoslovenskej čitateľskej súťaže: Čítame s Osmijankom – pridaj sa aj ty! Súťaž je zameraná na rozvoj čitateľskej gramotnosti žiakov 1. stupňa základných škôl. V 20. ročníku súťaže pozval Osmijanko čitateľov odhaliť tajomstvá nekonečnej literárnej záhrady, ktorú tvorí 8 kníh – Osmijanko, Zelená pošta, O Štoplíkovi, Poď do rozprávky, Príbeh Angelina Brouna, Poklad na dne kalamára, Minpinkovia, Billy a Minpinkovia. Ich úlohou bude riešiť mnohé literárne rébusy a odpovedať na pripravené otázky. Ku každej knihe majú žiaci splniť 2 úlohy. Poďme na to ...

        • Rozvojový projekt „Čítame pre radosť“
          • Rozvojový projekt „Čítame pre radosť“

          • Naša škola sa zapojila do projektu MŠVVaŠ SR „Čítame pre radosť.“ Projekt bol úspešný a škola získala grant vo výške 1 000 Eur na vytvorenie a zveľadenie triednych knižníc. Účelom tohto projektu bolo posilnenie pozitívneho vzťahu ku knihám a čítaniu, budovanie čitateľského sebavedomia, čitateľských zručností a slovnej zásoby. Vďaka projektu sa mohli zriadiť triedne knižnice v triedach prvého až štvrtého ročníka. Výber kníh bol prispôsobený schopnostiam i potrebám detí.

          • Trojkráľové požehnanie

          • V utorok 16. januára sme v našej škole privítali pána farára, Mgr. Mariána Juhaniaka, ktorý nám požehnal triedy a priestory našej školy, nevynechal ani školskú jedáleň. Na dvere nám napísal nápis 20+C+M+B+24, čo znamená Christus Mansionem Benedicat, teda Kristus žehnaj tomuto domu, v našom prípade, našej škole. Nech nás toto požehnanie sprevádza a ochraňuje celý rok.