• Dyňobranie v ŠKD

          • Tvorenie z tekvíc je v školskom klube detí každoročná tradícia. Tento rok sa naša fantázia uberala smerom do ríše zvierat. Z tekvičiek sme vytvorili myšku, sovičky, pavúky, ... Naše výtvory môžete nájsť na oknách školského dvora. A aké by to bolo dyňobranie bez ochutnávky tekvicových dobrôt? Mali sme možnosť zamaškrtiť si na tekvicovom perníku a dodať si vitamíny v podobe tekvicového džúsu.

        • Mesiac úcty k starším
          • Mesiac úcty k starším

          • Október je mesiacom, keď nám príroda ukazuje svoje čaro a to nie len v podobe nádherne zafarbeného lístia stromov, ale tento mesiac si častejšie pripomíname našich starých rodičov. Október je mesiacom úcty k starším, mesiacom, v ktorom si pripomíname, akí drahí sú pre nás naši starí rodičia. V piatok 20.10. sa predpoludním v priestoroch kultúrneho domu stretli naši seniori. Radosť a úsmev na mnohých tvárach im vyčarili žiaci z našej základnej i materskej školy svojim vystúpením. Tancom, spevom, básničkami aj divadielkom sme im spríjemnili chvíle a vzdali úctu pri spoločnom posedení.

        • Staré mamy čítajú rozprávky
          • Staré mamy čítajú rozprávky

          • V mesiaci október sa ochotné staré mamy striedali pri postieľkach našich škôlkarov. Čítali i prerozprávali detičkám pútavé rozprávkové príbehy, aby im spríjemnili odpočinok. Niektoré dokonca prišli aj viackrát. Ďakujeme starej mame Mikleovej, Šimončičovej, Mátéovej, Strehovskej, Lukáčovej za čas, ktorý venovali našim najmenším. 

            Radi ich privítame aj budúci rok.

        • Milión detí sa modlí ruženec
          • Milión detí sa modlí ruženec

          • Pápežská nadácia – Pomoc trpiacej Cirkvi organizuje každoročne 18. októbra celosvetovú modlitebnú akciu „Milión detí sa modlí ruženec“. Táto modlitebná iniciatíva má v prvom rade poukázať na to, že úprimná modlitba detí preniká ako šíp priamo do srdca milosrdného Boha. Prostredníctvom nej môžeme hlbšie pochopiť, aká mocná je modlitba posvätného ruženca, keď sa ho modlia predovšetkým deti, aby vyprosili pokoj a jednotu v rodinách, medzi národmi a na celom svete. Do tejto výzvy sme sa zapojili aj my a spoločne sa modlili za pokoj a mier vo svete.  

          • Spoločné raňajky

          • 17.10.2023 pozvala pani riaditeľka Mgr. Frederika Bieleková zástupcov tried v školskom parlamente na raňajky. Na tomto príjemnom posedení mali žiaci možnosť porozprávať sa priamo s vedením školy o tom, čo chystajú i o veciach, ktoré by ich ako žiakov potešili. Vypočuli si aj to, čo si škola pripravila v blízkej budúcnosti pre nich.

            Chutné občerstvenie pripravili pani kuchárky zo školskej jedálne. Ďakujeme!  

        • Hovorme o jedle
          • Hovorme o jedle

          • Už po druhýkrát sa naša škola zapojila do súťaže Hovorme o jedle „Chutné maľovanie“, ktorú vyhlasuje Slovenská poľnohospodárska a potravinárska komora. Z desiatich možných tém sme sa zapojili do piatich. Je za tým veľa práce, ale robíme to radi. Snažíme sa o to, aby v škole nebola nuda a aby sa vždy niečo zaujímavé dialo. Pozitívne ohlasy na naše súťažné aktivity sú pre nás najlepšou odmenou.

          • Novinky v MŠ

          • Šikovné ruky našich rodičov sa opäť postarali o milé prekvapenia. Pribudli nové vtáčie búdky, kŕmidlá a poštová schránka v podobe sovičky.

            Vchod do MŠ zdobia bábiky v krojoch z regiónu Liptova, Šariša, Tekova, Hrušova. Veríme, že k nám onedlho pribudnú aj ďalšie. Na školskom dvore nám pribudli nové stromčeky - vŕby.

          • Jeseň - pani bohatá

          • Jesennú atmosféru v našej škôlke dotvorili rôzne veselé ,,tekvičkové bytosti. Veľké i menšie, všetky sa chceli páčiť, a veru bolo sa na čo pozerať. Detská fantázia v spolupráci s ,,dospeláckou” zručnosťou vytvorili nápadité, jedinečné diela. Ďakujeme všetkým rodičom, ktorí neváhali a svojimi tekvicovými originálmi obohatili tohtoročnú výstavu. 

          • Testovanie pohybových predpokladov žiakov prvých a tretích ročníkov

          • V dňoch 12. - 13. 10. 2023 sa na našej škole uskutočnilo testovanie pohybových predpokladov žiakov 1. a 3. ročníka. Cieľom testovania pohybových predpokladov žiakov je informovať rodičov o stave pohybových predpokladov dieťaťa v porovnaní s deťmi, ktoré boli otestované v rámci celého populačného ročníka v SR. Zároveň poradiť a nasmerovať deti na športy, kde môžu uplatniť vrodené predpoklady. Každé dieťa po absolvovaní testovania dostane certifikát - osvedčenie, ktorý hovorí o odporúčaných druhoch, resp. okruhu športov z pohľadu ich charakteru (silové, vytrvalostné,...).

            Touto cestou chceme pochváliť všetky deti, ktoré s veľkým nasadením a odhodlaním podávali skvelé výkony pri plnení stanovených úloh.

          • Dopravné prostriedky

          • Žiaci druhého ročníka si počas prvouky osvojili vedomosti z dopravnej výchovy: ako sa správne pohybovať po ceste, prečo je potrebné nosiť reflexné prvky,... Žiaci spoznávali dopravné značky a oboznámili sa so všetkými dopravnými prostriedkami, ktoré jazdia po ceste, plávajú na vode, vo vzduchu a po koľajniciach. Žiaci tak získali predstavu o spôsobe pohybu dopravných prostriedkov. Nakoniec si dopravné prostriedky vyrobili a z chodby sa stala diaľnica. Boli prekvapení, koľko zábavy dokáže priniesť ich dopravný prostriedok vyrobený z kartónu. Nehovoriac o pocite nadšenia, keď ich za hotové dielko pochváli.

        • ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SR
          • ZBER ŠÍPOK SPOLOČNE S LESMI SR

          • V spolupráci s Lesmi SR sa uskutoční zber šípok. Začíname od pondelka 9.10.2023. Šípky by mali byť dozreté, červené, nie nezrelé! Žiaci odovzdávajú šípky triednym učiteľom v kartónových škatuliach označených menom. Ukončenie zberu bude oznámené Lesmi SR. 

            Tak poď a zapoj sa!

          • Škola v prírode - piaty deň

          • Dnešným dňom sme dokončili náš úspešný pobyt v Škole v prírode. A o tom, že bol naozaj veľmi úspešný svedčí naše prvenstvo v súťaži kráľovských družín o poklad. Počas celého pobytu sme súťažili pod menom Kráľovské deti v rôznych disciplínach a aktivitách a zbierali sme body - Tramtáre. Včera večer na rozlúčkovom bále sme boli vyhlásení za víťazov a získali sme kráľovský poklad - sladkosti, CD s pesničkami, pohľadnice, ... Mali sme z víťazstva veľkú radosť a dobrý pocit, že sme to zvládli. Musíme sa priznať, že niektorým z nás stekali aj slzičky po líčkach pri rozlúčke. Dnes ráno nás však už čakalo balenie a odchod domov. Keďže bol krásny slnečný deň urobili sme si ešte zastávku v Minizoo v Žiary nad Hronom. V parku sme si urobili piknik a otvorili sme získaný kráľovský poklad, na ktorom sme si pomaškrtili. Vybláznili sme sa v lanovom parku a na fitnes strojoch. Unavení ale šťastní z celého týždňa sme sa vrátili domov k rodičom. Cez víkend si oddýchneme, vyzdravieme a v pondelok sa stretneme v škole, aby sme porozprávali našim spolužiakom a pani učiteľkám, čo sme zažili. Na záver chceme pochváliť všetky detičky za to, že boli k sebe milé, tolerantné, ústretové a nápomocné jeden druhému, za to, že rešpektovali animátorov a nás pani učiteľky. Boli ste super!

          • Piate stretnutie projektu školských parlamentov Switch Point - Bod rozbehu

          • 5.10.2023 pokračoval náš projekt po dlhšej prázdninovej prestávke v peknom prostredí Mestského kultúrneho strediska v Štúrove. Po úvodnom zvítaní a zhodnotení predchádzajúcich aktivít nám pán Tamás Barics porozprával svoju cestu od práce manažéra v medzinárodnej korporácii k jeho súčasnému zdravému životnému štýlu a práci na rodinnej farme. Tiež sa s nami porozprával o tom, ako zmeniť svoj životný štýl k lepšiemu a čo robiť, aby nás neovládol stres a ďalšie nástrahy dnešnej doby, ktoré vplývajú na naše mentálne zdravie. Svojou prednáškou zaujal nielen študentov, ale aj dospelých. Po dobrom obede nás čakal workshop štruktúrovaného plánovania pre našu ďalšiu činnosť v školskom parlamente. Stretnutie sme ukončili prezentovaním našej poslednej aktivity - krátkym filmom k téme šikanovanie.

          • Škola v prírode - tretí deň

          • Dnes máme polovicu pobytu za sebou a aj s veľkým prekvapenim. Prišla nás pozrieť naša pani riaditeľka a doniesla nám sladké maškrtky. Navštívila všetky izbičky, porozprávala sa s detičkami a pomohla pri nácviku na Talentmániu. Strávila s nami celé poludnie, z čoho sme mali veľkú radosť. Popoludní na nás čakala túra do stredu Európy. Všetci sme ju bez problémov zvládli a veru aj naši prváčikovia. Večer sme si pochutili na špagetách a nie jeden stál v rade na duplu. Teraz sa pripravujeme na Talentmániu. Držte nám palce!

          • Jesenná výstava ovocia a zeleniny v MŠ

          • Jesenné dni sme si v MŠ spestrili výstavkou ovocia a zeleniny. Deti spoznávali ovocie a zeleninu nie iba podľa vzhľadu, ale aj podľa chuti. Ochutnávali všetky druhy ovocia a zeleniny. Takýmto zážitkovým učením deti najskôr pochopia, aké sú vitamíny pre zdravie dôležité. 

          • Moje telo hovorí...

          • Žiačky 5. – 9. ročníka sa dnes zúčastnili besedy s gynekologičkou MUDr. Nikoletou Tóthovou. Prevencia je účinný spôsob ako predchádzať chorobám a udržať si zdravie, týka sa to každej ženy od útleho veku až po starobu. V rámci besedy bola dievčatám priblížená problematika prvej gynekologickej prehliadky, pomoc pri prekonaní strachu z prvej návštevy gynekologickej ambulancie a zdôraznená potreba preventívnych prehliadok s ohľadom na citlivosť témy a veku žiačok.

          • Škola v prírode – prvý deň

          • Z krásneho prostredia Kremnických vrchov z Krahúľ sa hlásime zo Školy v prírode. Cestu sme zvládli bez problémov a ubytovali nás v útulnej chatke, ktorú máme celú pre seba. S kým sme na izbe, to vám prezradia naše fotky. Po výbornom obede nás čakala túra Putovanie kráľovstvom a teraz sa pripravujeme na večerný program – Kráľovskú korunováciu.