• Medzinárodný deň detí

          • Dnešný sviatok MDD oslávili žiaci našej základnej školy výletom do neďalekej obce Hrušov. Zúčastnili sa akcie pod názvom ,,HRUŠOVSKÝ KEĽAVNÍK“, v rámci ktorej sa vydali po stopách legendárneho zbojníka Šiša Pištu. Ich úlohou bolo cestou získať všetky groše a indície a tým zachrániť zbojníka zo žalára. Spoznávali pritom povesti, vyskúšali si rôzne tradičné ľudové remeslá, ochutnali tradičné hrušovské lepníky a zahrali sa rôzne ľudové hry. Žiakom sa zbojníka nakoniec podarilo zachrániť a ešte si pri tom užili aj kopec zábavy!

          • 8.A - Náš dnešný Deň detí

          • Veľmi sme sa tešili na tento deň. Do školy sme išli bez tašiek. Brali sme si len vodu, špekáčky, chlebík a sladkosť. V lesíku v našej dedinke sme si rozložili deky, karimatky a pripravili sme si ohník na opekanie. Medzitým sme sa rozprávali, hrali na gitare a stále udržiavali oheň.......... Nádherná atmosféra. Opečená slaninka a špekáčky nám chutili. Veľa sme sa ale nenajedli, lebo v škole nás čakal slávnostný obed. Kačica,kapusta, lokše. Bol veľmi dobrý. Ďakujeme za pekné doobedie .

          • Písmenková oslava v 1. A

          • Spoznanie všetkých písmeniek pre prvákov je veľká udalosť, ktorá si zaslúži oslavu. Tá naša sa konala v pondelok. Ako to na správnej oslave býva, nechýbalo detské šampanské, konfety, hudba, tanec a občerstvenie. Pani riaditeľka prváčikom slávnostne odovzdala Čítanku a zablahoželala k zvládnutiu všetkých písmeniek. Triedna pani učiteľka ich úspech ocenila medailou. Teraz už prváčikom nebráni nič v tom, aby sa s nadšením začítali do akejkoľvek knižky...

          • Pingpongový turnaj v ŠKD

          • Na školskom dvore sa vo štvrtok popoludní 25. mája uskutočnil turnaj v stolnom tenise pre žiakov 1.-4. ročníka. Za exteriérový pingpongový stôl ďakujeme Obcianskemu združeniu školy Farebná dúha. Deti s nadšením bojovali o víťazstvo.

            I. kategória

            1. miesto Teo Z.
            2. miesto Alex D.
            3. miesto Dominik R.


            II. kategória

            1. miesto Samuel N.
            2. miesto Sebastián V.
            3. miesto Tomáš P.


            Víťazi boli odmenení diplomom a medailou. Stolno – tenisový turnaj vzbudil v deťoch športového ducha, chuť súťažiť, získať lepšiu koordináciu v danej disciplíne a uznanie za úspešný výkon. Na záver turnaja sme sa zahrali aj pingpongový kolotoč. Tým sa ale naše športové popoludnie neskončilo a všetci sme sa zišli pri spoločnej opekačke. Za chutné špekáčiky ďakujeme školskej kuchyni a pani Novákovej. Každému veľmi chutilo a veríme, že chuť hrať pingpong deťom zostane, a aj takýmto spôsobom budú podporovať svojho športového ducha.

          • Výchovný koncert

          • Dňa 25. 5. 2023 sa konalo v kultúrnom dome veľmi milé podujatie - výchovný koncert, na ktorom sa nám predstavili žiaci ZUŠ Šahy. Cieľom koncertu bola nielen hra na hudobných nástrojoch, spev a tanec, ale zároveň opis daných hudobných nástrojov a spôsobu hry na nich. Ďakujeme ZUŠ Šahy za krásny kultúrny zážitok!

          • Vystúpenie detí MŠ

          • Pri príležitosti DŇA MATIEK navštívili deti z materskej školy Domov dôchodcov „ OÁZA“ v Dudinciach. Privítal ich pán riaditeľ a natešené mamičky, babičky i zvedaví dedkovia. Detičky recitovali, spievali i zatancovali. Vyčarili tým úsmevy i slzičky šťastia na tvárach starkých. Boli odmenené veľkým potleskom a sladkosťami. Stretnutie týchto viacerých generácií bolo veľmi príjemné a milé. Zanechalo v nás krásne pocity.

        • Workshop v ŠJ
          • Workshop v ŠJ

          • V utorok 23.5.2023 poobede sa v našej ŠJ pripravovali tri rôzne nátierky z nových receptúr, ktoré k nám prišiel spoločne s našimi žiakmi ročníkov 5.-9. pripraviť Michal Breyer, kuchár z Hotela Château Bela. Pripravovala sa tuniaková, bryndzová a avokádová nátierka. Pán kuchár nám predstavil všetky sezónne suroviny a pustili sme sa do práce! Každý vie, že varenie je umenie, a preto platí zásada, nedaj nikomu zjesť, čo by si ani ty nezjedol. Žiaci mali možnosť prakticky a názorne pracovať v spoločnosti odborníka. Bol to veľmi príjemný deň, ďakujeme za ochotu a už sa tešíme na ďalšie spoločné popoludnie. Poďakovanie patrí aj pani Strehovskej za samotný návrh na spoluprácu a zároveň sponzorským darom od pána Mráza a Bryndziarne Turčianske Teplice. 

        • Odpad ako umenie
          • Odpad ako umenie

          • V priebehu uplynulého týždňa sa žiaci našej školy zapojili do projektu Odpad ako umenie - úlohou triednych kolektívov bolo vytvoriť umelecké dielo na tému Olympijské hry Paríž 2024 z odpadových materiálov ako plast, papier a vrchnáky z plastových fliaš. Tešíme sa, že sme dali odpadu druhú šancu a zároveň držíme našim žiakom palce, aby boli v celoslovenskom kole úspešní:)

        • Čaro napísaného listu
          • Čaro napísaného listu

          • V dnešnej dobe plnej moderných technológií je písanie listov veľkou vzácnosťou. Žiaci 2.A triedy sa na hodinách slovenského jazyka učili písať listy klasickou písomnou formou a tak objavovali čaro písania. Preto sa rozhodli, napísať spoločný list svojmu bývalému spolužiakovi Damiánovi. V liste kamarátovi opísali svoju novú triedu, ako im veľmi chýba, ale kládli mu aj množstvo otázok, ktoré smerovali práve na jeho novú školu. List podpísali, vložili do obálky a zaniesli spoločne na poštu. Teraz už len budú čakať na jeho odpoveď.  

             

        • Výchovný koncert
          • Výchovný koncert

          • Pozývame rodičov, starých rodičov a priateľov školy

            na koncert žiakov ZUŠ - MA Šahy a elokované pracovisko ZŠ Demandice, ktorý sa uskutoční dňa 25.5.2023 o 10:00 hod. v Kultúrnom dome v Demandiciach. 

            Vstupné pre verejnosť: 1,-eur

            Tešíme sa na Vás!

        • BEZDROG
          • BEZDROG

          • Dnes 19.5. 2023 v rámci prevencie sociálno-patologických javov absolvovali naši žiaci 5.-9. ročníka besedu realizovanú občianskym združením BEZDROG. Lektor žiakom vysvetlil a diskutoval s nimi o tom, čo všetko môžu drogy spôsobiť im samotným, ich rodine alebo priateľom. Dozvedeli sa päť dôvodov, prečo je marihuana droga a že skutočným riešením je poznať fakty a nie užívať drogy.  

          • Exkurzia "mladých historikov"!

          • Pri príležitosti Medzinárodného dňa múzeí, 18. 5. 2023, sme sa so skupinkou "mladých historikov" z 5.-9. ročníka vydali na exkurziu do Tekovského múzea v Leviciach. Dozvedeli sme sa niečo viac o histórii hradu a zaujímavostiach z nášho regiónu a Slovenska od čias praveku až po druhú polovicu 20. storočia. Zastavili sme sa aj pri levickej synagóge, kde sme si pripomenuli  udalosti druhej svetovej vojny a holokaustu. Nezabudli sme ani na technický zázrak, Levickú zhybku, ktorá privádzala vodu umelého kanála Pereca popod potok Podlužianka až k Schoellerovmu mlynu v centre mesta. Domov sme sa vrátili plní zážitkov a nových poznatkov.

        • Nádej detí!
          • Nádej detí!

          • Aj dnes 17. 5. 2023 si štvorica žiakov našej školy vyskúšala, čo je to byť dobrovoľník. Žiaci 9.A - Sára Nováková, Marianna Tomášová, Milan Kajas, Damián Mudrák - sa obliekli do modrých tričiek, ktoré ladia so symbolom Modrého gombíka, dobrovoľnej zbierky UNICEF. A tak sa v zmysle hesla tohtoročnej kampane stali nádejou detí, ktoré sa trápia, či už na Slovensku alebo vo svete. Myšlienku solidarity šírili naši dobrovoľníci v triedach našej školy, ale aj v uliciach obce Demandice, kde sme našli veľa štedrých darcov. Podarilo sa nám vyzbierať sumu 150,- Eur.

            Všetkým, ktorí prispeli, ĎAKUJEME!

          • Deň matiek v MŠ

          •  

            „DEŇ MATIEK“  - čas povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili.

            Dňa 16. mája 2023 aj v našej  materskej škole bolo cítiť nedočkavosť osláviť tento krásny sviatok. Deti už od rána čakali na chvíľu, kedy svojim mamičkám predvedú všetko, čo si pre ne s pani učiteľkami dlhší čas pripravovali.  Piesňami, básňami, tancom vyjadrili, že mama je pre nich jedinečná a nenahraditeľná. Radosť aj dojatie bolo vidieť v tvárach všetkých mám i  starých mám. Na záver venovali deti mamičkám darčeky s milým prekvapením.

          • Milé naše mamičky, babičky, prababičky...

          • Pri slove mama, si každý z nás  predstaví svoju mamičku. Milú a dobrú, ktorá bdela pri našej postieľke, keď sme boli chorí, ktorá sa tešila z našich úspechov a plakala s nami, keď nám bolo najhoršie.

            Dnes je ten čas, povedať našim mamám ako ich máme radi, čo pre nás znamenajú a vyjadriť im našu vďačnosť za všetko, čo pre nás urobili a neustále robia.

            Nielen kultúrnym pozdravom  v obecnom rozhlase,  malým darčekom vyrobeným z lásky,  ale aj darčekovou poukážkou pre mamičku, sme chceli vyjadriť veľkú lásku k naším mamám.

            Ľúbime Vás.   

          • „Mama môže nahradiť všetkých ostatných, ale ju nemôže nahradiť nikto iný."

          • Druhá májová nedeľa – tento rok 14. máj, je  dňom, kedy si každá mamička, babička, prababička zaslúžia našu pozornosť a poďakovanie. Oslavujeme ich a vzdávame im úctu. Ani my v škole sme nezabudli na tento sviatok. Nezabudli sme na naše mamky, ktoré nás vychovali, poodhalili nám tajomstvá života, stoja pri nás v ťažkých chvíľach a často pomôžu nájsť opäť ten správny smer, povzbudia, keď treba, osušia slzy.

            S prípravou darčekov pre naše mamičky a babičky sme začali už cez týždeň. Malými pozdravmi chceme vyjadriť, ako veľmi naše mamky a babky ľúbime. Zaslúžia si  našu pozornosť a poďakovanie za starostlivosť, obetavosť, podporu a lásku. Máme Vás radi. V nedeľu si oddýchnite v kruhu svojich najbližších. Nájdite si čas a porozprávajte sa s vašou mamou, pri koláčiku, na káve, na prechádzke a pripomeňte si všetko pekné, čo ste spolu zažili.

            👍

             

          • Školský parlament v akcii

          • Dňa 11. 5. 2023 sa v levickom centre pre mládež Kontakt uskutočnilo druhé stretnutie školských parlamentov z Nitrianskeho kraja v rámci projektu "Switch Point - Bod rozbehu". Tentoraz s podtitulom 'V sieti sietí' a so zameraním na šikanovanie a kyberšikanovanie. Deň sme začali icebreakingovými aktivitami, ktoré nám pripomenuli, s kým sa stretávame a umožnili nám dozvedieť sa o sebe navzájom niečo viac. Študenti levických stredných škôl, bývalí aj súčasní členovia žiackych školských parlamentov, prišli žiakom z projektu porozprávať o svojich skúsenostiach. Ich rozprávanie bolo veľmi zaujímavé a priblížili v ňom aj vlastné zážitky s riešením rôznych školských problémov.

            Ďalšou zaujímavou aktivitou, ktorú sme absolvovali bola "Take a step forward" zameraná na vcítenie sa do kože iných ľudí. Hlavným bodom stretnutia bolo prezentovanie prvých úloh, ktoré sme mali za mesiac zvládnuť. Žiaci našej školy hovorili o ekoaktivitách, ktoré sme zrealizovali v rámci Dňa Zeme, ale aj o nápadoch, s ktorými prišli sami a postupne im školský žiacky parlament dáva reálnu podobu, napr. o zbierke nechcených zálohovaných fliaš. Pri prezentovaní sa im darilo, za čo získali od organizátorov podujatia a ostatných zúčastnených veľkú pochvalu.

            Zlatým klincom podujatia bol teambuilding v podobe prekonávania vlastných strachov a limitov na lezeckej stene. Celý náš školský tím sa do toho pustil s nadšením a každý jeden žiak to zvládol úžasne, čoho dôkazom sú aj široké úsmevy na ich tvárach. Stretnutie sa skončilo vyhodnotením, v ktorom sme sa všetci zhodli, že nám prinieslo veľa nových podnetov a inšpirácie do ďalšej práce. Ešte jedno stretnutie v tomto školskom roku nás čaká o mesiac. Nevieme sa dočkať!