• Návšteva knižnice v Šahách
          • Návšteva knižnice v Šahách

          • Posledný aprílový týždeň sa u nás nesie v duchu čítania a rozvíjania čitateľskej gramotnosti u detí. Veríme, že sme niektoré deti motivovali k čítaniu aj prostredníctvom návštevy knižnice v Šahách, ktorej sa v pondelok zúčastnili detičky 1. a 2. ročníka. V utorok knižnicu videli starší žiaci z druhého stupňa a v stredu nevynechali prehliadku ani tretiaci a štvrtáci. Šikovná pani knihovníčka im poukazovala oddelenia nachádzajúce sa v knižnici, podľa čoho sú knihy usporiadané, ako ich vieme vyhľadať a orientovať sa. Následne si mohli popozerať detské knižky, ktoré ich zaujali. Starší si zahrali hru na hádanie významných literárnych postáv, ktorá ich veľmi bavila. Deti navštívili aj rozšírenú výstavu makiet Jána Plevu, na ktorej mohli vidieť makety z mesta budov Šahy, makety hradov z regiónu, makety vlakov a železníc. 

        • Veľkí navštívili malých
          • Veľkí navštívili malých

          • Naši žiaci základnej školy si po čase zaspomínali, aké je to byť v opäť škôlke! Na jednu hodinu sa v nej ocitli niektorí recitátori a redaktori nášho školského časopisu, aby spestrili a spríjemnili dopoludnie malým škôlkarom. Zarecitovali svoje texty, s ktorými súťažili na Hviezdoslavovm Kubíne a deviataci zase prezentovali náš časopis. Deti v škôlke sa veľkáčom tešili a pozvali nás aj na ďalšie stretnutie! Veríme, že naši šikovní žiaci boli motiváciou pre menších!

        • Netradičná angličtina
          • Netradičná angličtina

          • Dňa 12.4.2022 mala 6.A trieda 2 hodinové blokové vyučovanie v rámci predmetu anglický jazyk. Hodiny boli pripravené tak, aby si žiaci vyskúšali aj inú, netradičnú formu vyučovania. Bola to kombinácia kúzelného sveta rozprávok, rozšírenia si svojej slovnej zásoby v rámci tematického celku jedlo a motivačné spoločenské hry. To všetko zabezpečilo dobrý tréning jazykových zručností. Vyučovanie prebiehalo hravou a názornou formou, kde v centre pozornosti boli predovšetkým naše deti.  Samozrejme všetky úlohy boli prispôsobené jazykovej a vedomostnej úrovni žiakov a dôraz sa kládol na pútavé a zaujímavé aktivity - zábava, interakcia a nárast jazykovej kompetencie. Rôznorodosť triedy  nám priniesla akceptovanie každého na báze rešpektovania rovnej hodnoty! Táto bloková výučba bola zaujímavým spestrením hodín anglického  jazyka, kde  využívanie  inovatívnych foriem vyučovania  je zdrojom skúseností a znalostí nielen pre žiakov, ale aj pre pedagóga. Potešila nás spätná väzba od žiakov, ktoré by si takéto hodiny určite radi zopakovali!

        • Potravinová zbierka pre občanov z Ukrajiny
          • Potravinová zbierka pre občanov z Ukrajiny

          • Miestny spolok Slovenského Červeného kríža  v Demandiciach v spolupráci s Územným spolkom Červeného kríža v Leviciach  vyhlasuje potravinovú zbierku pre ľudí z Ukrajiny, ktorí už žijú na Slovensku.

            Zbierka sa bude týkať trvalých potravín a to: konzervy, paštéty, instantné polievky a kaše, cestoviny, strukoviny, ryža, múka, cukor, soľ, olej, minerálne vody, dlhotrvanlivý chlieb.

            Zbierka sa bude realizovať v ZŠ s MŠ, Demandice 131 od 25. apríla 2022 do 28. apríla 2022 v čase od 7,00 do 15,00 hod.

            Vopred ďakujeme všetkým občanom, ktorí sa do zbierky zapoja a tak pomôžu tým, ktorí to skutočne potrebujú!

             

                                                                         Mgr. Viera Poliaková

        • Vychádza nové číslo časopisu Školáčik!
          • Vychádza nové číslo časopisu Školáčik!

          • Už po štvrtý raz sa snažíme priniesť Vám najnovšie správy a zaujímavosti spoza dverí našej základnej školy. V tomto čísle sa dočítate, ako sa cítila Ninka Kajasová v koži porotkyne na školskom kole súťaže Hviezdoslavov Kubín a, samozrejme, ako sa deťom v tejto súťaži darilo. Nebudú chýbať ani najčítanejšie Vtipné hlášky našich pani učiteliek a ich žiakov. Uvidíte aj najkreatívnejšie kombinácie ponožiek, ktoré si deti obliekli počas Ponožkovej výzvy a za srdce Vás určite chytí aj úprimný rozhovor s pani učiteľkou Frenkovou. V rubrike Môj rodič je povolaním... nám Katka Kajasová predstaví svojho ocina. Nikolas Pazúr opísal počítačové hry, ktoré ho bavia a Marianka Tomášová vyjadrila svoj názor na vojnu na Ukrajine vo svojej úvahe. Prajeme všetkým príjemné čítanie!

        • Easter around Europe
          • Easter around Europe

          • Záver Veľkej noci 4.A trieda úspešne ukončila v rámci svojej tohtoročnej krúžkovej činnosti eTwinning už v poradí druhý projekt „Easter around Europe“. Hlavnými aktivitami projektu bolo spoločné maľovanie vajíčok, európsky veľkonočný slovník, rozosielanie vlastnoručne vyrobených veľkonočných pohľadníc a zavŕšili sme to spoločným veľkonočným pečením Easter cupcakes! Projektová práca podporuje aj digitálne vzdelávanie a našim cieľom je sprístupniť žiakom hravou, zaujímavou a interaktívnou formou svet digitálnych technológií. Mali možnosť vyskúšať rôzne interaktívne hry a aplikácie, ktoré  môžu byť využité nielen na hodinách anglického jazyka, ale aj na všetkých ostatných predmetoch, pretože ich využitie je veľmi praktické a variabilné. Jedným zo základných princípov projektov je podporovať talenty, osobnosť a záujmy žiakov, dať šancu každému žiakovi, aby sa rozvíjal podľa svojich schopností a bolo mu umožnené zažiť úspech. Naša tímová práca je skvelá a to vďaka spolupráci žiakov, pedagógov a rodičov.  

        • Hraná krížová cesta
          • Hraná krížová cesta

          • Počas pôstneho obdobia si žiaci našej školy pripravili dramatizovanú krížovú cestu.Na Kvetnú nedeľu  zahrali príbeh umučenia nášho Pána Ježiša Krista aj v susednej dedine Santovka.  Vo Veľký piatok sa podelili so svojim vystúpením aj u nás vo farskom kostole Demandice. Ďakujeme za ochotu a spoluprácu našim rodičom.

             

            Prikladáme link na hranú krížovú cestu:

        • Pracovné stretnutie projektu Erasmus+ v Litve
          • Pracovné stretnutie projektu Erasmus+ v Litve

          • Naša partnerská krajina Litva nás už po tretíkrát priateľsky privítala v nedeľu 10. apríla. Pracovné stretnutie malo za cieľ pokračovať v aktivitách projektu What a waste! Workshopy sa niesli v duchu tém klimatickej zmeny, využitia odpadových materiálov a vytvárania udržateľného životného štýlu. Vypočuli sme si zaujímavé prednášky meteorológov, geografov a klimatológov na gymnáziu v Joniškise a na univerzite vo Vilniuse. Vyrábali sme bábiky zo zvyškov látok. Navštívili sme základnú školu Saulè v Joniškise zameranú na inklúziu žiakov so špeciálnymi potrebami, v ktorej sa nachádza aj denný stacionár pre mentálne postihnutých. Na mestskom úrade nás privítala zástupkyňa primátora mesta Joniškis. Mali sme možnosť spoznať prírodné a kultúrne pamiatky starobylého mestečka Žagarè, hlavného mesta Litvy Vilnius a neďalekého mestečka Šiauliai. Silné pocity v nás zanechali hrad Trakai postavený na malom ostrovčeku na jazere Galvės a miesto s výnimočnou atmosférou Hill of crosses - Hora krížov, kde si ľudia môžu priniesť a postaviť vlastný kríž a pomodliť sa. Táto krajina v nás zanechala pozitívne dojmy, ktoré boli umocnené srdečnosťou a pohostinnosťou našich hostiteľov. Najbližšie a zároveň posledné stretnutie projektu Erasmus + sa uskutoční začiatkom júna v Guadeloupe. 

        • Mesiac knihy v ŠKD
          • Mesiac knihy v ŠKD

          • Mesiac knihy spájame už do nepamäti nielen s príchodom jari ale aj s knihou. Kniha, najväčší priateľ človeka, patrí medzi spoločníkov mladých aj starších. Aj v školskom klube si deti priniesli z domu svoju obľúbenú knihu a urobili si z nich výstavku. Každý deň sme čítali z jednej knihy rozprávku, alebo príbeh a zároveň si overili ako dobre sme počúvali. Rozvíjali sme si svoju čitateľskú gramotnosť cez dejovú postupnosť, cez tvorbu ilustrácii, vypracovávanie pracovných listov. Každý z nás si vytvoril svoju vlastnú záložku pri ktorej sme sa naučili vyrábať aj brmbolce za pomoci vidličky. A keďže našim deťom sa veľmi páčilo čítanie rozprávok  a nestihli sme čítať z každej knihy, v čítaní pokračujeme aj v mesiaci apríl. 

            Viac foto na:

        • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo
          • Hviezdoslavov Kubín - okresné kolo

          • 8. apríla sa v Tekovskom múzeu v Leviciach konalo okresné kolo v recitácii poézie a prózy – Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentoval žiak 4.A triedy Maxim Kolík v 1.kategórii s básňou od Michala Kramárika – Jožko Gombík a telefonát. Maxim podal veľmi pekný výkon a získal 2. miesto. Srdečne blahoželáme.

        • Národné jedlo – MANDAZI
          • Národné jedlo – MANDAZI

          • Vďaka Biblickej súťaži „Bibliq“ sa naši žiaci  Sárinka, Ninka, Feďka a Milanko, na malú chvíľu stali kuchármi. V rámci štvrtého questu mali pripraviť národné jedlo z nejakej exotickej krajiny. Nechali  sa inšpirovať saleziánskym misijným kalendárom a vybrali si pochúťku z Kene  – MANDAZI. Pozrite si, ako sa im skvele darilo a ako spoločne strávili piatkové popoludnie.  

        • RIADITEĽSKÉ VOĽNO
          • RIADITEĽSKÉ VOĽNO

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Demandice 131 Mgr. Viera Poliaková oznamuje žiakom a rodičom, že dňa 12. apríla 2022 ( utorok ) udeľuje riaditeľské voľno pre 7. ročník, 8. ročník, 9. ročník a špeciálnu triedu podľa § 150 odsek 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov z dôvodov, že pedagogickí zamestnanci sa zúčastňujú zahraničnej pracovnej cesty v Litve v rámci projektu ERASMUS+ alebo si čerpajú študijné voľno v rámci vzdelávania pedagógov a nie je možné zabezpečiť vzdelávanie žiakov uvedených tried.

             

                                                                                       Mgr. Viera Poliaková, riaditeľka školy

        • Obvodné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín
          • Obvodné kolo súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • V pondelok 4.apríla naša pánska zostava v zložení Frederik Fülöp (5.A), Maxim Kolík (4.A) a Samuel Novák (3.A) zamierila do Šiah reprezentovať našu školu na súťaži Hviezdoslavov Kubín. V obvodnom kole sa na 1.mieste v 1.kategórii prednesu poézie umiestnil náš žiak Maxim Kolík, ktorý postupuje na okresné kolo do Levíc. Frederik Fülöp získal 2.miesto v 2. kategórii prednesu poézie. Srdečne gratulujeme!