•   "Poďakovanie záchranárom"
          • "Poďakovanie záchranárom"

          • V piatok 29.septembra 2023 počas kurzu na Ochranu života a zdravia , sa žiaci zážitkovou formou učili ako poskytovať prvú pomoc. Privítali sme naozajstných odborníkov,  posádku rýchlej zdravotnej pomoci  zo Šiah. Dopoludnie  so záchranármi malo príjemnú  atmosféru .Žiaci boli zaujatí a  zanietene počúvali výklad  záchranárov.  

            Obsahom podujatia bola ukážka interiéru sanitky a jej lekárskeho vybavenia prvej pomoci,   rozhovory so záchranármi o vykonávaní prvotného zhodnotenia zdravotného stavu osoby, ku ktorej je privolaná rýchla zdravotná pomoc, čo všetko musia záchranári vedieť a vykonávať. Deti si vypočuli ako hučí siréna sanitky a zopakovali si, že vozidlá, ktoré majú výstražné zvukové a svetelné signály majú  právo prednostnej  jazdy.

            Žiaci získali nielen množstvo vedomostí, ale hlavne mali zážitok, a to,  čo videli a mohli si vyskúšať, na to tak rýchlo nezabudnú.

            Chceme sa touto cestou  poďakovať   záchranárom za úžasnú prácu, ktorú odvádzajú posádky RZP Prajeme im veľa úspechov v záchranárskom aj osobnom živote.

          • Kokteilové popoludnie

          • Pri príležitosti Svetového dňa mlieka na školách sme sa rozhodli, urobiť si v ŠKD kokteilové popoludnie. Najprv sme sa porozprávali o význame mlieka pre naše telo, odkiaľ sa to mlieko vlastne berie a prečo je dôležité konzumovať mliečne výrobky najmä v detskom veku. Či sme naozaj dobre počúvali a aj si niečo zapamätali, sme si overili cez pracovný list. No a nakoniec sme z teoretickej časti prešli na praktickú. Umyli sme si ruky, vysúkali rukávy a pustili sa do práce. Robili sme dva druhy kokteilov a to banánovo-škoricový a malinový. Oba nám veľmi chutili, čoho dôkazom je úsmev a fúziky na našich tvárach.

        • Európsky deň jazykov
          • Európsky deň jazykov

          • 26. septembra si pripomíname Európsky deň jazykov. Jeho cieľom je upriamiť pozornosť verejnosti na význam výučby a učenia sa jazykov, aby sme lepšie porozumeli plurilingvizmu a interkulturalite. My sme si tento deň pripomenuli s našimi žiakmi prostredníctvom prezentácií o krajinách, ktoré si žiaci 5. - 9. ročníka mali možnosť vybrať. Ich úlohou bolo priblížiť nám o nich základné údaje, ale aj zaujímavosti z oblasti kultúry, gastonómie, módy a pod. Všetci sme tak dnes pomyselne navštívili Francúzsko, Taliansko, Japonsko, Veľkú Britániu a Holandsko. Vďaka patrí aj rodičom, ktorí pomohli pri príprave jedál, ktoré sme mali možnosť ochutnať. Na základe toho, čo nám jednotlivé triedy predviedli, žiaci a učitelia v hlasovaní rozhodli o víťaznej triede, ktorá získala lístky do kina podľa vlastného výberu.

            Výsledky hlasovania:

            1.      miesto – 7.A (Taliansko)

            2.      miesto – 8.A (Holandsko)

            3.      miesto – 6.A (Anglicko)

            4.      miesto – 9.A (Japonsko)

            5.      miesto – 5.A (Francúzsko)

            Víťazom srdečne blahoželáme!

          • ,,Vtáčky, vtáčky, štebotavé vtáčatá…”

          • V pondelok 25. septembra prijali pozvanie do materskej školy manželia Katka a Imro Kováčoví, ornitológovia z B. Bystrice, aby deťom rozšírili poznatky o vtáčích obyvateľoch lesa aj okolia ľudských sídiel. Pútavým rozprávaním sa podelili o zážitky, ktoré zažili počas starostlivosti o vtáčiky. Porozprávali o ich zvyklostiach, ale aj nebezpečenstvách, ktoré im hrozia, o ich ochrane, vykladaní vtáčích búdok, kŕmidiel a mnoho iných zaujímavostí.

            Manželom Kováčovým ďakujeme aj za interaktívnu prezentáciu rôznych fotografií i zvukov vtákov. Tešíme sa na ďaľšie stretnutie v apríli, ktoré sa uskutoční v prírode.

          • Doprava v ŠKD

          • Dnes sme sa v ŠKD zahrali na dopravu. Povedali sme si aké pravidlá platia pre cyklistov, čo znamenajú dané dopravné značky a ako sa správame, keď na semafore svieti červená. Užili sme si popoludnie plné zábavy.

          • Radosť z výtvarnej výchovy žiakov 1. a 2. ročníka

          • Výtvarná výchova rozvíja osobnosť človeka, jeho cítenie, vnímanie, fantáziu a obrazotvornosť.Kreslenie a maľovanie je hra robená spontánne a s radosťou. Je to činnosť, pri ktorej dieťa radostne sníva,rozvíja si detskú predstavivosť a kreativitu. Žiaci 1. a 2. ročníka si na hodine výtvarnej výchovy vymenili výkresy za asfalt a pastelky za farebné kriedy. Spoločná aktivita detí ich veľmi tešila a zároveň mali možnosť prejaviť svoju fantáziu!

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Dňa 4.9.2023 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie školského roka, ktoré je vždy príjemným časom nových začiatkov, nových príležitostí a výziev. Septembrom končí leto a začína opäť školský rok plný povinností. Po dvojmesačnej prestávke aj naša škola otvorila svoje brány. Žiaci sa oddýchnutí vracajú do školských lavíc, kde ich v triedach vítajú ich učitelia. 

            Na ceste za poznaním všetkým prajeme veľa odhodlania, trpezlivosti a vytrvalosti. Veľa úspechov, milí žiaci a učitelia!