• Cyklistický deň v materskej škole

          • Pri príležitosti svetového dňa „Pohybom ku zdraviu“ sme  dňa 10.5.2023 v našej materskej škole v spolupráci s rodičmi zahájili 1.ročník „ Cyklistického dňa“.  Slávnostne ho odštartovala pani riaditeľka  s pánom starostom. Deti všetkých vekových skupín si  mali možnosť v praxi  overiť ako ovládajú svoj bicykel, či odrážadlo, a ako vedia dodržiavať pravidlá cestnej premávky. V doprovode rodičov a učiteliek absolvovali jazdu po vytýčenej trase. Odmenou pre všetky deti bolo radostné vypustenie čerstvo vyliahnutých motýlikov v našej školskej záhrade. Napokon si všetci zasýtili  hladné brušká  výborným gulášom, ktorý navarili oteckovia a dobrotami od mamičiek. Cyklistický deň sa vydaril a preveril poznatky a zručnosti malých cyklistov.  Veľká vďaka patrí pánom hasičom z Demandíc, ktorí nás sprevádzali a dbali na bezpečnosť účastníkov. Už teraz  sa tešíme na ďalší ročník.

          • Pracujeme v školskej dielni

          • Naši žiaci sa s veľkým nadšením a ochotou zapojili do prác v školskej dielni. Pracovali s drevom, rozvíjali si manuálne zručnosti a svoju kreativitu. Podarili sa im vyrobiť veľmi pekné výrobky a tešíme sa na ich ďalšiu aktivitu pri práci s drevom.

          • Blíži sa Deň matiek

          • MAMA – najkrajšie „meno v kalendári“. Meno, ktoré má sviatok každý  deň. Ale jeden deň v roku je ešte výnimočnejší. Aj tento rok pripadá na druhú májovú nedeľu:      

            https://sway.office.com/rMJ9dGaYk29NzaR2?ref=Link .

            Sviatok, ktorý patrí všetkým mamičkám, babičkám, prababičkám za lásku, starostlivosť, obetu, ktorú nám dávajú. Čo im zaželať k ich sviatku? Veľa zdravia, šťastia, vnútornú pohodu, spokojný a dlhý život v kruhu najbližších. Máme ešte pár dní do ich sviatku. Skúste vymyslieť, ako by ste potešili svoju mamu, starú mamu.... Pozdrav, prianie, obrázok, báseň, záložku do knihy, pieseň , zahrajte jej na hudobnom nástroji, upečte koláčik... Máte založený zošit vďačnosti?  Aj tam by ste vedeli napísať všeličo, za čo ste mamke vďační.

          • Beseda s pátrom Martinom

          • Do našej útulnej školy dnes zavítal misionár páter Martin Madassery, ktorý pochádza z indického štátu Kerala. Na Slovensko prišiel v novembri 2005 a momentálne pôsobí v susednej dedine Zbrojníky.  

            Počas besedy sa žiaci dozvedeli viac o ňom, o Indii, o náboženstvách, o kastovom systéme, o školstve, ale aj o deťoch ktoré žijú a pracujú v Indii. Často zdôrazňoval, aby deti boli vďačné za to, čo majú. Prezradil aj recept, čo robiť, aby sa človek stal misionárom. Netreba na to študovať ani cestovať do cudziny. Stačí byť láskavý a obetavý k svojmu okoliu, rodine, známym a všetkým tým, ktorí potrebujú pomoc.

            Stretnutie spestril ukážkami tradičných indických odevov, ktoré si mohli žiaci aj učitelia vyskúšať. Na záver sme si spoločne zatancovali indický tanec.

            Ďakujeme za spestrenie dňa.  

             

             

        • Vitamínové šaláty
          • Vitamínové šaláty

          • Dnes si tretiaci hodinu pracovného vyučovania spestrili prípravou vitamínových šalátov. Žiaci podľa návodu v učebnici pripravovali zeleninový a ovocný šalát z prísad, ktoré si sami doniesli. Všetci sa zhodli, že by sa im aj páčilo pripravovať si v škole takéto zdravé desiaty. 

          • Hasiči v MŠ

          • Dňa  27.4. 2023 predpoludním sa na dvore materskej školy ozvala siréna "hó-rí". Tentoraz však, našťastie, neoznamovala požiar. To len hasiči z dobrovoľného hasičského zboru v Demandiciach navštívili deti v škôlke, aby ich oboznámili so svojou prácou. Veľkým zážitkom pre deti bola možnosť zblízka si obzrieť hasičské auto, dokonca do auta nasadnúť, všetky pomôcky a techniku, ktorú hasiči pri svojej neľahkej práci využívajú. Deťom sa páčili hasičské prilby i špeciálny ochranný oblek. Na záver sa hasiči rozlúčili opäť sirénou a deti ich odmenili svojím potleskom a úprimnou radosťou z nového zážitku. Cieľom tohto podujatia bolo predstaviť deťom zaujímavé a náročné povolanie a tiež prevenciu pred požiarmi.
             

             

          • Exkurzia do Tekovskej knižnice

          • Dňa 27. 4. sa žiaci 3. a 4. ročníka zúčastnili exkurzie do Tekovskej knižnice, kde sa so žiakmi pani knihovníčka rozprávala na tému ľudových rozprávok a o najznámejšom zberateľovi Pavlovi Dobšinskom. Sami sa dokonca stali aj tvorcami dvoch rozprávok. Žiaci veľmi pohotovo reagovali, za čo si vyslúžili veľkú pochvalu a obdiv pani knihovníčky. Ani tentokrát sme neobišli Levický hrad a nákupy. 

          • Pokusy v MŠ so žiakmi 6.A triedy

          • Dňa 26.4.2023 nás navštívili naši bývalí škôlkári, dnes už žiaci 6.A triedy ZŠ Demandice, s pani učiteľkou Ing. Soňou Balážovou. Jednoduchými pokusmi s kvapalinami nám priblížili fyzikálne javy, ktoré sa učia na hodinách fyziky a chémie. Na záver si spoločne s deťmi skladaním papiera zhotovili kolibríkov. Pani učiteľke a šiestakom ďakujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu.

        • Keď projekty sú pre žiakov zábavou
          • Keď projekty sú pre žiakov zábavou

          • Na hodine  Praktickej regionálnej  geografie žiaci  5.ročníka  ukončili tematický celok Staň sa meteorológom  projektom a potvrdilo sa , že zážitkové učenie podporuje tvorivosť žiakov. Pri 3D projektoch mali voľnú ruku  od  nápadu až po realizáciu projektu. Žiaci svojimi výtvormi  príjemne prekvapili. S pomocou svojích rodičov vytvorili krásne projekty, ktoré boli nápadité, fantasticky urobené a  žiaci ich na hodine na úrovni odprezentovali.  

          • Exkurzia v kvetinárstve – spoznávanie rastlín

          • Žiaci 2.A triedy dnes zavítali do kvetinárstva – Kvety Prommer  v našej obci na exkurziu. Témou hodiny na prvouke bolo -  Spoznávame rastliny. V kvetinárstve im kolektív zamestnancov porozprával o rôznych druhoch kvetov, kríkov, stromov. Spoznali množstvo črepníkových i rezaných kvetov.  Mali možnosť vidieť aranžovanie kvetov a viazanie kytíc.  Zoznámili sa i s prostredím kvetinárstva a ďalšími potrebnými vecami, ktoré sú nevyhnutné pre prácu s kvetmi. Ďakujeme kolektívu kvety Prommer, ako aj majiteľom firmy za pútavú exkurziu v ich kvetinárstve.

             

             

          • Školský pohár SFZ - futbal žiakov ZŠ

          • Dňa 24.4.2023 sa žiaci 5. – 7. ročníka zúčastnili základného kola  v malom futbale mladších žiakov. Prvý zápas bol celkom vyrovnaný, no nakoniec naši chlapci prehrali po dvoch nešťastných góloch. V ďalších stretnutiach chlapci už nevedeli svoj výkon vyburcovať a obe stretnutia proti ťažkým súperom prehrali. Aj keď chlapci nepostúpili na okresné kolo, musíme ich pochváliť za bojovnosť, nasadenie v duchu „fair play“, ako aj za vzornú reprezentáciu školy.

        • Najlepší obed týždňa!
          • Najlepší obed týždňa!

          • Naši žiaci mali možnosť niečo ovplyvniť a zahlasovať za najlepší obed týždňa! Súťaž bola vyhlásená pre žiakov základnej školy od 17.4.2023 (pondelok) do 21.04.2023 (piatok). Na základe 61 odovzdaných platných hlasov sme v školskej jedálni za prítomnosti pani vedúcej a pani kuchárok vyhodnotili súťaž nasledovne. Víťazným jedlom s počtom hlasov 25 sa stáva: Polievka karfiolová so zeleninou, Syrové karbonátky s jogurtovou omáčkou, Hranolky pečené v rúre! Súťaž určite splnila svoj cieľ a verím, že naša jedáleň nás čoskoro poteší víťazným obedom! 

        • "Investuj do našej planéty" - Deň Zeme 2023
          • "Investuj do našej planéty" - Deň Zeme 2023

          • Prvýkrát sa životadarnej planéte právom určil "Deň" v kalendári v roku 1970. Zem je náš život, je náš domov, je našou láskou, je naším šťastím, našou radosťou, jednoducho, naším bytím. Využívame všetky jej bohatstvá, berieme veľa a vraciame málo! A preto je našou povinnosťou svoju planétu chrániť, čistiť a neubližovať jej. Každý rok má kampaň svoje motto. To tohtoročné znie "Investuj do našej planéty". Naša škola sa do skrášľovacej akcie zapojila a každá trieda, každý žiak pod vedením pani učiteliek striedali jednu aktivitu za druhou. Čo všetko sa nám podarilo? K aktivitám v interiéri sa žiakom podarilo vytvoriť krásnu výstavu výtvarných prác, venovali sa téme Uhlíková stopa a formou videí si pripomenuli všetky nepriaznivé vplyvy na "zdravie Zeme". Dňa 21.4. sa aktivita preniesla do exteriéru, kde sme zasadili 90 okrasných kvetov, o ktoré sa budeme starať v našich triedach, a vysadili 10 tují. Vyčistili sme areál školy, žiaci 5.-9. ročníka zametali dvor, zbierali nečistoty a v rámci projektu Switch Point žiacky školský parlament separoval vyzbieraný odpad. Ročníky 1.- 4. vytvorili nádhérné obrázky na tému Zem všade okolo nás pomocou bio bezprašných kried. Na záver dňa sme si užili spoločnú opekačku, za ktorú vďačíme našej ŠJ a pani kuchárkam.

            Každý náš deň môže byť Dňom Zeme a je na nás, ktorú cestu si vyberieme!

          • Hmyzí hotel v našej škole

          • Hmyz je najbohatšou triedou spomedzi všetkých živočíchov a nachádza sa všade na svete. Viete koľko druhov hmyzu na celom svete bolo zaznamenaných? Viac ako 6 miliónov. A viete koľko u nás na Slovensku? Okolo 23 tisíc. Hmyz je pre záhradu veľmi užitočný. Čím viacej je v záhrade hmyzu, tým lepšie. Pomáha opeľovať kvety, zároveň je potravou pre vtákov, ježe alebo žaby. Z príslušníkov hmyzej ríše sa pomaly stávajú bezdomovci. Pomaly ubúda motýľov, čmeliakov, samotárskych včiel.Dôvodov je viacero – znečistené prostredie, klimatické zmeny, ale aj my ľudia im ukrajujeme ich prirodzené sídla. Ako? Tak, že napríklad krásnu lúku plnú kvietkov zmeníme na poľnohospodárske pole. Alebo sú to vyriadené záhradky a sterilné trávniky bez akýchkoľvek úkrytov pre hmyz.

            Ale my ľudia im zároveň môžeme pomôcť. Tak, že im druhý domov poskytneme a vyrobíme. Odmenou bude plný dom užitočného hmyzu. A my sme sa tejto šance s deťmi v ŠKD chytili. Konštrukciu hmyzieho hotela nám vyrobil ocko Samka Nováka, za čo veľmi pekne ĎAKUJEME.  Počas celého týždňa sme usilovne zbierali prírodný materiál, ktorým by sme mohli naplniť hmyzodomček. Úlohy pri vypĺňaní domčeku sme si pekne rozdelili, prváci ho naplnili šiškami, druháci machom, tretiaci suchou trávou a štvrtáci konárikmi. Veríme, že každú chvíľu budeme môcť pozorovať prvých nájomcov.

          • Naša uhlíková stopa

          • „Svet sa raduje z našich slov, dychu a našich pokojných krokov. Nech každý nádych, každé slovo a každý krok robí matku Zem na nás hrdou.“

             

            Moja uhlíková stopa                        Deň Zeme 22.4. 2023

                                                                                                                                                                                                             

            Hodina matematiky: zaujímavá, netradičná, bolo veľa srandy, ale aj poučných informácií. Počítali sme svoju uhlíkovú stopu.

            Odpovedali sme na veľa otázok týkajúcich sa nášho správania k našej planéte Zem. A kalkulačka nám vypočítala koľko kg CO2e vyprodukujeme ročne. Grafy ukazujú porovnanie so Slovákmi, aj s Európanmi.

            Kládli sme si otázky .                    

            Čo môžem urobiť pre našu planétu

            • Do školy nebudem chodiť autom ale peši
            • Budem sa snažiť viac triediť odpad
            • Menej si budem kupovať nápoje v plastových fľašiach
            • Veľa ďalších zaujímavostí nájdete v sway, ktorý sme vytvorili:
            • https://sway.office.com/WWyzqUxNEvWC5Jbl?ref=Link

             

             

          • Deň Zeme v MŠ

          • „DEŇ ZEME“ sme si v MŠ pripomenuli rôznymi  aktivitami na školskom dvore a okolí MŠ. Deti sa aktívne zapojili do sadenia zeleniny do vyvýšených záhonov, k liečivým bylinkám umiestnili zápichy s názvom  byliniek, polievali vysadené kvety.  V spolupráci s rodičmi sa vysadili tri jablonky, ktoré dostali mená -  Anička, Jozefínka, Dorotka, čerešňu – Rozálku a orech Jonáš. Vyčistili sme školský dvor od suchých vetvičiek,  kameňov, z trávnika vyhrabali suchú trávu a prekyprili pôdu okolo stromčekov. V okolí MŠ zbierali odpadky. Z environmentálnych aktivít mali veľkú radosť a naučili sa, ako aj oni môžu prispieť k zveľaďovaniu životného prostredia.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Dnes sa školský parlament v spolupráci s vedením našej školy zapojili do celoslovenskej finančnej zbierky Deň narcisov. Žiaci - dobrovoľníci z deviateho ročníka, Frederika Fülöpová, Damián Ivan Mudrák, Sára Nováková a Marianna Tomášová, vyšli do obce, aby oslovili ľudí na ulici, v obchode, na obecnom úrade i v zdravotnom stredisku a šírili myšlienku o boji proti rakovine. Podarilo sa im vyzbierať 170 Eur, ktoré poputovali na účet Ligy proti rakovine. Veríme, že vyzbierané peniaze pomôžu tam, kde treba a všetkým, ktorí prispeli, ďakujeme. 

          • McDonald´s Cup

          • Mladší žiaci našej školy sa 19.apríla 2023 zúčastnili na futbalovom turnaji základného kola okresu Levice. I keď proti ťažkým súperom našim žiakom ušiel postup na okresné kolo, ukázali svoje športové srdce a veľkú túžbu po víťazstve. Ako odmenu za skvelý výkon a obrovskú snahu dostali žiaci chutnú pizzu, ktorú zabezpečila pani Régiová. V mene všetkých žiakov jej veľmi pekne ďakujeme.  Zároveň ďakujeme aj žiakom za reprezentáciu našej školy.