• VIANOČNÉ SVIATKY

          • Najkrajšie darčeky, 

            tie nie sú v krabičkách,

            sú ukryté tam, niekde v hĺbke, v nás. 

            Skúsme si ich na Vianoce priať.

            Zabudnime na chvíľu na všetky starosti a prajme pre

            každého veľa zdravia a radosti.....

             

            Mgr. Frederika Bieleková, riaditeľka ZŠ s MŠ, Demandice 131 

                                a kolektív zamestnancov školy

        • Dôležitý oznam - chrípkové prázdniny
          • Dôležitý oznam - chrípkové prázdniny

          • Na základe odporúčania RÚVZ Levice zo dňa 16.12.2022 Vám oznamujem, že z dôvodu vysokej chorobnosti žiakov a so súhlasom zriaďovateľa mimoriadne prerušujem výchovno-vzdelávací proces (chrípkové prázdniny) na 4 dni (od 19.12.2022 do 22.12.2022). Počas chrípkových prázdnin nebude prebiehať ani dištančné vyučovanie. 

            Žiaci nastúpia do školy 09.01.2023.

             

                                                                                            Mgr. Frederika Bieleková

                                                                                                   riaditeľka školy

             

          • Vianočná besiedka v MŠ

          • Napriek šíriacim sa vírusom a nízkemu počtu detí sa v našej materskej škole stretli rodičia, starí rodičia a pedagogický kolektív na vianočnej besiedke. Deti svojim krátkym programom potešili srdcia svojich rodičov i starých rodičov, zatancovali pekný tanček, zarecitovali básničky a všetkým popriali pokojné a v zdraví prežité vianočné sviatky...

            Vianoce krásne a čisté ako sneh,

            na stole nech všetkým ľuďom

            rozvoniava oblátka a med.

            Nech každé srdiečko sťa oheň zahorí,

            všetkých ľudí nech láska a dobro naplní.

            Nielen na Vianoce a na Nový rok,

            ale počas všetkých dní želáme Vám

            úspešný a šťastný nový rok.

          • Vianočné pečenie

          • Vianoce sú obdobím rôznych zvykov a tradícií, ktoré si v týchto dňoch pripomíname aj so žiakmi našej školy. Žiaci si mali možnosť pod vedením pani učiteliek vyskúšať prípravu tradičných vianočných oblátok a pečenie vianočného pečiva. Upečené kolačiky všetkým veľmi chutili a ich vôňa nám navodila tú pravú vianočnú atmosféru. 

          • Envirovýzva

          • Poďme sa pustiť do spolupráce so školou v našom regióne...Dobrovoľne, s nadšením a entuziazmom. Gymnázium Andreja Vrábla v Leviciach pripravilo pre naše deti 2.stupňa projekt, prostredníctvom ktorého by sme sa mohli dozvedieť viac o ochrane životného prostredia, a to pútavým spôsobom - interaktívne, zážitkovo a aktivizujúco. Projekt pod názvom Envirovýzva nájdete na web stránke:

             https://enviro-vyzva.mystrikingly.com/ obsahuje:

                 - teoretické informácie a zaujímavosti k vybraným environmentálnym témam https://enviro-vyzva.mystrikingly.com/info-blog,

                 - aktivity a výzvy, ktoré môžu žiaci plniť a zasielať nám na vyhodnotenie https://enviro-vyzva.mystrikingly.com/aktivity-a-vyzvy

            https://www.youtube.com/watch?v=8TzKs6tLj3Ihttps://www.youtube.com/watch?v=8TzKs6tLj3I

            Obsah stránky sa bude priebežne každý mesiac dopĺňať o nové témy a výzvy (textil, divoké skládky, doprava, význam zelených plôch, biodiverzita a invázne rastliny a i.). Žiaci sa do nich môžu zapojiť jednotlivo alebo aj ako celé triedy.

            Celú sériu výziev plánuje Gymnázium Andreja Vrábla ukončiť v júni prezenčne súťažou, na ktorú by pozvali najaktívnejších prispievateľov. Tí najšikovnejší by boli ocenení, ale veríme, že najhodnotnejším ocenením bude pre všetkých dobrý pocit z toho, že aktívne prispievajú k ochrane životného prostredia.

             

             

             

          • Lucia

          • Na Luciu máme zimu,

            začíname páliť strigu.

            Pierkom kúty vymetáme

            a zlých duchov vyháňame.

            Na deň sv. Lucie si  deti z materskej školy pripomenuli starodávne zvyky a riekankami i husacími pierkami vyháňali zlé sily v materskej škole i na Obecnom úrade.

          • Vianočné tvorivé dielne

          • Dňa 13.12. 2022 sa na našej škole uskutočnili vianočné tvorivé dielne so skúsenou lektorkou, kde žiaci 5.-9. ročníka mali možnosť vyskúšať kombináciu rôznych techník, v rámci ktorých vytvorili obraz s vianočnou tematikou. Podkladová vrstva obrazu sa skladala z kráľovskej cukrárskej glazúry, ktorú naniesli špachtľovaním. Následne žiaci vytvorili povrchovú štruktúru zo špeciálnej zmesi používanej pri štruktúrovanej umeleckej tvorbe. Táto štruktúra bola nanesená tiež špachtlovaním. Ústredný motív obrazov (snehuliak / vrabčiak) bol vytvorený dekupážou (servítkovou technikou), ktorú sa naučili počas tvorby. Vianočný stromček bol vytvorený kombinovanou technikou: kmeň a konáre stromu boli namaľované potravinárskou gélovou farbou a zasnežené ihličie naniesli špachtľovaním, ktoré dozdobili strieborným práškom. Na záver sme stromček dozdobili vianočnou hviezdou z cukrovej poťahovej hmoty, z rovnakej hmoty boli vytvorené aj snehové vločky. Žiaci boli veľmi šikovní, podarilo sa im vytvoriť krásny a jedinečný obraz, ktorým môžu obdariť svojich blízkych. Ďakujeme pani lektorke Art de Alma za príjemný tvorivý čas strávený s nami.

          • List Ježiškovi

          • Žiaci 2.A triedy si každodenne otvárajú svoj adventný kalendár, kde na nich čakajú rôzne úlohy. Jednou z úloh bolo: Napísať list Ježiškovi.  Ako každé dieťa, aj ony sa veľmi tešia na darčeky, ktoré si nájdu pod vianočným stromčekom. Svoje túžby a priania vyjadrili krásnymi obrázkami, ale aj jednoduchým textom. Listy  vložili do obálky a odovzdali na poštu. Teraz už len dúfať, že Ježiško ich túžby splní.

          • Školské kolo Pytagoriády

          •  

             

             

            V dňoch 7.12. a 8.12.2022 sa uskutočnilo školské kolo matematickej súťaže „ Pytagoriáda.“ Naši „ PYTAGOREJCI“  sa veľmi usilovali a viacerí mali taký počet bodov, aby mohli postúpiť so svojimi výsledkami do okresného kola. Niektorým sa nepodarilo získať potrebný počet bodov, ale posnažia sa v budúcom školskom roku. Súťaž má nasledovné poravidlá. Žiaci riešia 15 úloh počas 60 minút. Ak vyriešia správne 10 úloh, pripočíta sa im 1 bod za každé ušetrené 4 minúty a postupujú do okresného kola. Dovtedy budeme spoločne veľa, veľa úloh riešiť.  ALE. Počet a zoznam pozvaných žiakov do OK z jednej školy má v plnej kompetencii OK PYT

             

            Títo žiaci postupujú do okresného kola:

             

            3. ročník      Michal Dobis           16 bodov....................... Uspešný riešiteľ

             

            4.ročník       Jakub Mráz              14 bodov....................... Uspešný riešiteľ

                                  Mateo Steinsdorfer  15 bodov....................... .Uspešný riešiteľ

             

            5. ročník     Laura Dobisová        15 bodov.........................Uspešná riešiteľka

                                 Tobias Alakša           14 bodov.........................Uspešný riešiteľ

             

            6. Ročník    Frederik Fülöp          16 bodov......................... Uspešný riešiteľ

                                  Samuel Strehovský    14 bodov.........................Uspešný riešiteľ

                                  Nikolas Pazúr             12 bodov........................ Uspešný riešiteľ

             

             

            Odfotiť sme sa nestihli, a na druhý deň už niektorí neprišli do školy kvôli chorobe. Ale iste sa Vám ukážeme.

            Naši PYtagorejci prajú všetkým VESELÉ VIANOCE A DOBRÝ ŠTART DO NOVÉHO ROKA.

          • Exkurzia Energoland Mochovce

          • Dnešný decembrový deň sme prežili so žiakmi siedmeho, ôsmeho a deviateho ročníka vo veľmi pozitívnej atmosfére krásneho náučného centra Energoland v Mochovciach. Energoland je informačné centrum o energii a výrobe elektriny, ktoré otvorili Slovenské elektrárne 14. októbra 2014 v Mochovciach pri atómovej elektrárni. Deti prežili veľmi podnetné a tvorivé chvíle pri rôznych interaktívnych hrách, počítačových hrách, bicyklovaní, jazde na motorke, vyrábali si vlastnú elektrickú energiu a vypočuli si pútavý výklad pani sprievodkyne. Úžasným zážitkom bolo aj sledovanie filmu o vzniku Zeme cez 3D okuliare, pri ktorom sme sa preniesli v čase. Z dnešného dňa si odnášame obrovský zážitok a skvelý pocit.

            Viac fotiek na:

          • Spolupráca ZŠ Demandice a ZUŠ Šahy - hudobný odbor

          • V Demandiciach oslavovali príchod  Mikuláša s hudbou a umením

            Uverejnené: 06. december 2022 Leviceonline.sk

            DEMANDICE 6. decembra 2022 - V Demandiciach privítali Mikuláša s bohatým umeleckým programom. V pondelok 5. decembra 2022 sa v kultúrnom dome v Demandiciach predstavila trieda Alexandra Szöllösiho z elokovaného pracoviska Základnej umeleckej školy (ZUŠ-MA) Šahy/Demandice.

            Už druhý školský rok funguje v Demandiciach elokovaná ZUŠ pod vedením ZUŠ-MA, Šahy. "Teraz sme začali druhý školský rok v Demandiciach, kde naši žiaci majú možnosť, nájsť si čarovnú cestu do umenia. Od tohto školského roka ku nám pribudol aj tanečný odbor a s podporou vedenia ZUŠ-MA Šahy a ZŠ Demandice plánujeme vybudovať aj ďalší odbor, a to výtvarný. Máme za sebou náročné mesiace z online vyučovania, ale naši žiaci sú pekným príkladom, že spoločne sa dá zvládnuť všetko! Naše vystúpenie bolo zamerané hlavne na spoločné hranie s láskou a dúfam, že sme priniesli už vzduch toho najkrajšieho sviatka celého roka, ako sú vianoce. V mene mojom a vedením ZUŠ-MA Šahy by som chcel poďakovať všetkým účinkujúcim, všetkým rodičom za kvalitnú spoluprácu a som presvedčený, že sme na dobrej ceste, aby sme pre náš okres Levice vychovávali kvalitných poslucháčov hudby a budúcich umelcov," vyjadril sa Alexander Szöllösi.

             

            zdroj a foto: Alexander Szöllösi

          • Vzácna návšteva sv. Mikuláš

          • 6. december, už odjakživa parí sv. Mikulášovi. Na tento sviatok sa tešia najmä deti, pre ktoré je deň sv. Mikuláša symbolom sladkostí, ovocia a iných darčekov. Zvykom je očistiť si čižmičky, dať ich večer do okna a ráno si v nich nájsť milé prekvapenie.

            Aj v našej škole od samučkého rána panovala sviatočná nálada. Hneď ráno sme spoločnými silami vyzdobili krásny, ligotavý stromček, ktorý sme dostali darom od nášho rodiča pána Samuela Strehovského, za čo mu srdečne ďakujeme v mene celej školy! Všetci sa tešili na vzácneho hosťa. Nevedeli sa ho už dočkať. Síce prišiel bez snehu a bez koča, ale zato s čertom, anjelom a s plným košom dobrôt pre každého jedného žiaka. No nebolo to len tak zadarmo. Každý si tie dobroty musel zaslúžiť, či už  básničkou alebo pesničkou... Adventné kalendáre Mikuláš zabezpečil v spolupráci s obcianskym združením školy Farebná dúha a ich zakúpením naša škola podporila charitatívny projekt "Darujte úsmev dvakrát, aby rodiny (nielen) na Vianoce mohli zostať spolu". Po celý čas panovala úžasná nálada. S Mikulášom sme sa milo rozlúčili a on nám šľúbil, že sa opäť o rok vráti. A my sa už teraz veľmi tešíme!

             

          • Zbierka Biela pastelka na našej škole

          • V rámci dobrovoľníctva sa naša škola zapojila do verejnej zbierky Biela pastelka, ktorú od roku 2002 organizuje Únia nevidiacich a slabozrakých Slovenska. Cieľom zbierky bolo získanie finančných prostriedkov na podporu ľudí so zrakovým postihnutím. Výnos Bielej pastelky je každoročne použitý na poskytovanie sociálneho poradenstva, sociálnej rehabilitácie a na financovanie aktivít, ktoré nevidiacim a slabozrakým ľuďom pomáhajú začleniť sa do bežného života. Naša škola mala tvz. stacionárnu pokladničku, vďaka ktorej sme zbierkovali na pôde školy až do prvého decembrového týždňa. Žiaci 9.A triedy - Milan Kajas, Damián Ivan Mudrák a Radovan Valko boli tento rok naši dobrovoľníci, za čo im veľmi pekne ďakujeme! Každý darca dostal bielu drevenú pastelku. Vyzbierali sme spoločne sumu 50,- €. Aj vďaka vám sa mnohým ľuďom otvorí nová kapitola samostatného a radostnejšieho života... Všetkým Vám ďakujeme!

             

          • Vitaj, vitaj Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?

          • Vitaj, vitaj Mikuláš, čo v batohu pre nás máš?

            Cukríky i čokoládky a či dáky perník sladký?

            Celý rok sme poslúchali, aj si uši umývali.

            Žiaden z nás sa nebil veru, na kolene nemal dieru.

            Tak ako sme sľúbili, všetci sme sa ľúbili.

            Rýchlo, rýchlo rozbaľ vrece, nikto z nás už čakať nechce.

          • Chystáme sa na Vianoce...

          • Žiaci Základnej školy Demandice dnes prispeli k skrášleniu našej obce ozdobením stromčeka pri obecnom úrade. Stromček zdobili vlastnoručne vyrobenými ozdobami, ktoré sú ladené v červeno-bielych odtieňoch. Dúfame, že pohľad naň Vám prinesie radosť, tak ako nám zdobenie.

          • Poďakovanie

          •  

            Veľmi pekne ďakujeme všetkým, učiteľom, žiakom a rodičom, ktorí sa zapojili do predvianočnej aktivity "Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok". V piatok sme odovzdali krabičky koordinátorke z Levíc. Prajeme si aby vyčarili úsmevy deduškom a babičkám a zaniesli im prianie pokojných Vianoc od všetkých z našej základnej školy.

            Ešte raz veľká vďaka.

          • Mikuláš v našej jedálni!

          • Dnes 2.12.2022 sa naša pani vedúca školskej jedálne spoločne s pani kuchárkami dočkali milého prekvapenia a kúzla, ktoré mesiacu december prináleží. Mikuláš k nám zavítal možno predčasne, ale tým srdečnejšie a veru sa mu podarilo rozžiariť oči aj úsmev na tvári! Nová umývačka riadu výrazne prispeje k ďalšej modernizácii školskej jedálne. Tak ako v  každom dome je hlavnou miestnosťou kuchyňa, tak aj v škole má ŠJ nezastupiteľnú a dôležitú úlohu. Celý personál našej kuchyni je nadmieru spokojný a to nás teší najviac!