• PARLAMENT
          • PARLAMENT

          • Vítame ťa na stránkach Žiackeho parlamentu na ZŠ s MŠ Demandice 131

            Preambula

            SĽUBUJEM,

            že vždy budem konať čestne v záujme triedy, ktorú zastupujem, aby som svojou prácou pomohol pri výchove, vzdelávaní a v zlepšovaní vzťahov medzi učiteľmi a žiakmi na škole. Sľubujem, že budem aktívne pomáhať a zapájať sa pri organizovaní akcií školy. Svoju funkciu budem vykonávať poctivo počas celého školského roka. Budem ako poslanec parlamentu zapájať svoju triedu do akcií školy, budem im informácie zo zasadnutí vždy pravdivé odovzdávať. Budem spolupracovať so svojím triednym učiteľom.

            Zástupca Tvojej triedy zodpovedá za SVOJU triedu. Ak máš akýkoľvek problém, návrh na konkrétnu akciu školy, povedz to jemu.

            STANOVY ŽIACKEHO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

            • Členovia školského parlamentu sú volení svojimi spolužiakmi na začiatku školského roka. Svoju funkciu zastávajú v príslušnom školskom roku, v prípade nutnosti môžu byť nadpolovičnou väčšinou svojich spolužiakov odvolaní a na ich miesto bude zvolený iný triedny zástupca.
            • Zvolený člen je povinný zúčastňovať sa na riadnych a mimoriadnych zasadnutiach školského parlamentu, v prípade nutnosti sa ospravedlniť a zabezpečiť za seba náhradu.
            • Všetci členovia školského parlamentu majú rovnoprávne postavenie, v prípade hlasovania platí 1 člen = 1 hlas. Prítomní dospelí hlasovacie právo nemajú.
            • Každý člen školského parlamentu má za povinnosť informovať svojich spolužiakov o priebehu zasadnutí, o rozhodnutiach, ku ktorým došiel školský parlament.
            • Rozhodnutia školského parlamentu sú pre všetkých žiakov školy záväzné.
            •  Školský parlament nebude zasahovať do školských záležitostí o ktorých rozhoduje výlučne riaditeľ školy.
            • V prípade, že práca školského parlamentu bude iba formálna, môže riaditeľ školy jeho činnosť kedykoľvek ukončiť

            ŠTATÚT ŽIACKEHO ŠKOLSKÉHO PARLAMENTU

            • Základné ustanovenia

            1. Školský parlament je zložený zo žiakov 3. až 9. ročníka a koordinátora

            2. Sídlom parlamentu je ZŠ s MŠ Demandice 131

            • Poslanie

            1. Poslaním parlamentu je riešenie výchovno-vyučovacích problémov, navrhovanie opatrení, na zlepšenie všetkých činností na škole, vylepšovanie vzájomných vzťahov medzi žiakmi a pedagogickými pracovníkmi, hľadanie spoločných postupov pri organizovaní mimoškolskej činnosti žiakov, riešenie prípadných priestupkov žiakov voči školskému poriadku a usmerňovanie nevhodného správania sa mimo školy.

            2. Prijímanie opatrení pre zlepšenie výchovných činností na škole, zavádzanie prvkov demokracie pri vzájomnom kontakte učiteľa a žiaka, odstraňovanie vzájomných nedorozumení a predchádzanie týmto nedorozumeniam.

             

            Zástupcovia tried v školskom roku 2021/2022

             

            III. roč. Samuel Novák

            IV. roč. Laura Dobisová

            V. roč.  Frederik Fülöp

            VI. roč. Jennifer Červenáková

            VII. roč. Júlia Bartošová

            VIII. roč. Milan Kajas

            IX. roč. Nina Kajasová

             

            Koordinátorka ŽŠP Mgr. Frederika Bieleková

             

            Plán práce Školského parlamentu Školský rok: 2021/2022

            SEPTEMBER

            Úvodné zasadnutie školského žiackeho parlamentu. Voľba výboru žiackeho parlamentu

            Oboznámenie členov s celoročným plánom práce parlamentu na šk. rok 2021/22 a jeho

            schválenie

            Oboznámenie členov parlamentu so Štatútom parlamentu a jeho schválenie. Aktualizácia parlamentnej nástenky - Jesenná výzdoba

            13.9 Ochutnávka bylinkových čajov

            16.9 Projekt Be active - Chôdza na 2021 metrov

            20. 9 Svetový deň mlieka na školách

             

        • Chôdza na 2021 metrov
          • Chôdza na 2021 metrov

          • Naša škola sa už piatykrát zapojila do projektu Be active! (Buď aktívny!) v rámci Európskeho týždňa športu. Deti 5. - 9. ročníka a špeciálnej triedy prešli spolu s pani učiteľkami nie 2021 metrov, ale približne 5000! Športový duch sa prejavil najmä u chlapcov, keď v pretekoch v rýchlom behu súťažili medzi sebou vo dvojiciach. Okrem toho, že sme urobili niečo pre svoje zdravie, boli na čerstvom vzduchu, spoznali okolie Demandíc, pomohli sme aj prírode... Veľkí deviataci boli vzorom pre mladších, keď zbierali počas cesty smeti. Vyzbierali jedno plné vrece odpadkov. Mnohí si odnášame pekné zážitky, ale aj suveníry vo forme malých bodliakov na ponožkách :)

        • Ochutnávka bylinkových čajov
          • Ochutnávka bylinkových čajov

          • V pondelok 13.septembra naši žiaci mohli ochutnať zdravé a chutné čaje pripravené z darov prírody - z byliniek. Na výber boli tri druhy čajov: šípkovo-medovkový, mätovo-medovkový a šípkovo-bazový. Samozrejmosťou bolo, že čaje neboli dochutené cukrom! Aj keď niektorým spočiatku vadilo, že čajíkom chýba povestná sladkosť, mnohí sa otočili aj viackrát a chceli ochutnať všetky varianty.