• Oznam  pre  rodičov
          • Oznam pre rodičov

          •  

            Vážení rodičia!

            Blíži sa začiatok školského roka a MŠVVaŠ SR umožnilo školám, aby v záujme zachovania prezenčného vyučovania a zdravého, bezpečného prostredia pre žiakov, a zamestnancov objednalo pre žiakov sadu 25 testov Ag na domáce samotestovanie (testy sú zadarmo). Testovať sa môžu aj žiaci, ktorí prekonali Covid 19 alebo sú zaočkovaní. Preto sme zverejnili prihlasovanie na objednanie testov. Prosíme rodičov, aby vyjadrili záujem/nezájem v edupage. 

            Rodičia prváčikov ešte nemajú zriadené rodičovské kontá, preto dostanú v prípade záujmu sadu testov v prvý deň, keď prídu do školy 2.9.2021.

            O organizácii začiatku školského roka a pokynmi k vyučovaniu Vás budeme informovať v najbližších dňoch.

            Vedenie školy

          • Informácia k poskytovaniu dotácii na stravu v školskom roku 2021/2022

          • zákon č. 257/2021 Z.z., ktorým sa mení a dopĺňa zákon o dotáciách a ktorým sa mení a dopĺňa zákon č. 595/2003 Z. z. o dani z príjmov v znení neskorších predpisov

             Vážení rodičia,

               na základe aktuálneho  usmernenia  ÚPSV a R v Leviciach  Vám oznamujeme zmeny v poskytovaní dotácií na stravu od nového školského roka 2021/2022 :

            Ukončí sa plošné poskytovanie dotácií na stravu v ZŠ a v poslednom ročníku MŠ.

            Dotácia sa bude poskytovať :

            • na dieťa, ktoré navštevuje MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje pomoc v hmotnej núdzi ,alebo ktorej príjem je najviac vo výške životného minima, táto skutočnosť sa preukazuje s potvrdením že dieťa žije v domácnosti, ktorej sa poskytuje PHN

                  

            • na dieťa, ktoré navštevuje posledný ročník MŠ alebo ZŠ a žije v domácnosti, v ktorej si ani jeden člen domácnosti neuplatnil na toto dieťa nárok na sumu daňového zvýhodnenia na vyživované dieťa, ktoré dovŕšilo šesť rokov veku a nedovŕšilo 15 rokov veku, žijúce s ním v domácnosti podľa osobitného predpisu[1](ďalej len „deti bez daňového bonusu), táto skutočnosť sa žiadateľovi preukazuje čestným vyhlásením / viď. príloha   cestne_vyhlasenie.docx

             

            V  prípade, ak sa na dieťa poskytuje dotácia na stravu z titulu neuplatnia si tohto zvýšeného daňového bonusu (§ 4 ods. 3 písm. c) zákona o dotáciách), daňovník nemá nárok ani na základný daňový bonus (§ 52zzj ods. 2 písm. a) zákona o dani z príjmov).

             

            Prosím rodičov, aby potvrdenie alebo čestné vyhlásenie doniesli do školy alebo školskej jedálni čo najskôr, ak majú záujem o dotáciu od 1.9.2021   .

            Dodatočne nahláseným deťom sa dotácia   poskytne až od mesiaca október.

             

            Vedúca ŠJ

            Tel. 0911 907 773

             

             

             

        • Rozlúčka so školským rokom 2020/2021
          • Rozlúčka so školským rokom 2020/2021

          • 30. júna v stredu sme sa rozlúčili so školou aj s deviatakmi za krásneho slnečného počasia. Rozlúčku zahájil koncert našich huslistiek a gitaristov. Potom pani riaditeľka ocenila žiakov s najlepšími výsledkami. Predniesla vtipné básne na našich odchádzajúcich deviatakov. Tí mali pre každú pani učiteľku nachystanú milú básničku, nezabudli ani na pani upratovačky a pani kuchárky. Na záver sme si všetci zatancovali pieseň Jerusalema, a tak privítali prázdniny!

          • Erasmus + WHAT A WASTE

          • Stačí urobiť niečo malé... to bolo heslo našej výzvy na zbieranie plastových vrchnáčikov. Zapojili sa do nej predovšetkým žiaci z nižších ročníkov a výsledok je obdivuhodný - podarilo sa nám vyzbierať vyše 70 kg vrchnáčikov, ktoré pomôžu niekomu, kto to potrebuje. Zároveň neskončia na skládke odpadu, kde by sa roky len tak povaľovali. Aj to je jeden z cieľov nášho projektu.

            Veľká vďaka patrí všetkým žiakom, ktorí sa do výzvy zapojili a samozrejme aj ich rodičom, ktorí im pomáhali.

        • Deň narcisov
          • Deň narcisov

          • Deň narcisov sa v roku 2021 uskutoční od 7. do 20. júna 2021 opäť netradične, bez dobrovoľníkov v uliciach. My, ako základná škola sme túto kampaň každým rokom podporovali tým, že žiaci vyšli do ulíc našej obce. V tomto roku platia iné spôsoby pre dobrovoľný príspevok od občanov. Ani my, ako škola, nemôžeme mať pauzu a do 20. júna pozývame všetkých našich rodičov, priateľov a občanov obce Demandice na podporenie gesta spolupatričnosti s tými, ktorí to najviac potrebujú, zaslaním SMS na číslo 848 alebo na účet číslo SK09 0900 0000 0054 5454 5454. Aj my, žiaci a zamestnanci, vnímame narastajúce sa obavy a beznádej onkologických pacientov. Vieme, že ešte viac ako predtým potrebujú našu pomoc. Veríme, že každý, kto si prečíta našu výzvu, svojím finančným príspevkom podporí najzraniteľnejšiu skupinu nášho obyvateľstva.

            eduresized_podporujem-den-narcisov-2021_(2).png

        • Zrušenie externého  testovania žiakov 9. ročníkov základných škôl
          • Zrušenie externého testovania žiakov 9. ročníkov základných škôl

          • Rozhodnutie ministra z 27. 5. 2021 o externom testovaní žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom

            Minister školstva, vedy, výskumu a športu podľa § 150 ods. 8 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov rozhoduje takto:1. V školskom roku 2020/2021 sa zrušuje externé testovanie žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom.2. Rozhodnutie č. 2021/9113:1-A1810 zo 4. januára 2021 sa mení takto:Bod 3 sa vypúšťa.Doterajšie body 4 až 10 sa označujú ako body 3 až 9.Odôvodnenie:V nadväznosti na epidemiologickú situáciu v súvislosti s ochorením COVID-19 vyvolaným koronavírusom SARS-CoV-2 sa s cieľom zníženia počtu osôb v priestoroch škôl rozširuje zrušenie externého testovania aj na externé testovanie žiakov 9. ročníkov základných škôl a žiakov 4. ročníkov gymnázií s osemročným vzdelávacím programom.

            Ministerstvo školstva prehodnotilo efektívnosť celoplošného testovania deviatakov a nahrádza ho testovaním na reprezentatívnej vzorke. 

            Národný ústav certifikovaných meraní vzdelávania (NÚCEM) namiesto celoslovenského testovania uskutoční monitoring na reprezentatívnej vzorke žiakov, ktorý bude sledovať stav vedomostí žiakov po dištančnom vzdelávaní. Prieskum bude realizovaný na reprezentatívnej vzorke žiakov 9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom. Vzorku bude tvoriť približne 500 škôl, pričom sa zapojí približne 13-tisíc žiakov.

             

          • ERASMUS+ WHAT A WASTE

          • Práca na našom projekte WHAT A WASTE pokračuje v mesiaci máj druhým online stretnutím žiakov.

            čaká nás:

            • tvorba sochy z plastového odpadu
            • kreslenie komiksového príbehu v medzinárodných tímoch
            • výstava fotografií žiakov, ktoré vznikli v digitálnom priestore

            Žiaci zapojení v projekte sa teda aktuálne zdokonaľujú nielen v komunikácii v anglickom jazyku, ale rozširujú si aj svoje schopnosti a kompetencie v oblasti digitálnych zručností. V apríli vytvárali umelecké diela cez editor fotografií pixlrx.com a v máji absolvovali interaktívny vzdelávací online kurz vytvorený cez aplikáciu edu.tactileo.fr. Práce na spoločných komiksoch koordinujeme cez spoločnú platformu Twinspace, kde si žiaci píšu so svojimi zahraničnými tímovými kolegami.

            Prinášame vám ukážky ich prác:

        • Testovanie 9 2021
          • Testovanie 9 2021

          • Externé testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl a žiakov 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v školskom roku 2020/2021 (Testovanie 9 2021) sa uskutoční:

            • v riadnom termíne 9. júna 2021 a v náhradnom termíne 24. júna 2021  z predmetov: 

            matematika a slovenský jazyk a literatúra vo všetkých školách okrem škôl s vyučovacím jazykom maďarským 

          • Pravidlá pre školy od 3. mája 2021

          • Riaditeľstvo  ZŠ  s  MŠ, Demandice 131  oznamuje  deťom, žiakom, zákonným  zástupcom a zamestnancom  školy, že   levický  okres  je  červeným  okresom  a  v  týchto  okresoch  platia  tieto  pravidlá.

             

        • Svetový Deň Zeme v ŠKD
          • Svetový Deň Zeme v ŠKD

          • 22. apríl patrí Svetovému Dňu Zeme. Tento deň zvykne byť aj pripomienkou toho, aké dôležité je starať sa o čistotu nášho okolia, a aké dôležité je predchádzať vzniku odpadu, jeho separovanie, či výsadba zelene. Preto aj my v školskom klube detí sme sa celý týždeň venovali prírodnej tematike.

            V pondelok sme si na školskom dvore zbierali púpavy a vyrábali z nich ozdoby, ako sú venčeky a náramky. Utorok mávame vždy tvorivý a venovali sme sa kolektívnej práci v téme  bocianov. Vieme, že teraz na jar k nám prilietajú sťahovavé vtáky medzi ktoré patrí aj bocian. Vyrobili sme si preto komín s bocianím hniezdom. V stredu nám počasie opäť dovolilo vyjsť na chvíľu na školský dvor a tak sme sa venovali našej obľúbenej činnosti, stavaniu domčekov z prírodných materiálov. Vo štvrtok sme opäť tvorili a vytvorili sme náš pohľad na to čo sa deje v tráve. Piatok sme ukončili skrášlením okolia našej školy a vyčistili sme ho od odpadkov.

            Viac foto na:

        • Erasmus +  nás učí a motivuje
          • Erasmus + nás učí a motivuje

          • V rámci projektu Erasmus + WHAT A WASTE, do ktorého sú zapojení žiaci našej školy sa vždy niečo deje. Od posledného stretnutia už uplynul nejaký ten čas, ale my sme stále aktívni a venujeme sa rôznym aktivitám, ktorými sa učíme pomáhať našej planéte a hľadáme rôzne riešenia ako ju zbaviť zbytočného odpadu. Prinášame Vám ukážku návrhov našich žiakov, ktoré boli inšpirované myšlienkou recyklovania a znovu používania plastov vo výzve „Plastic Reuse Challenge“:

            V súčasnosti sa chystáme na ďalšie online stretnutie s našimi kamarátmi zo zahraničia a súťažou v zbieraní vrchnáčikov z plastu sa snažíme zapojiť do projektu celú školu.

        • Zápis detí do materskej školy
          • Zápis detí do materskej školy

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ, Demandice 131 oznamuje, že v dňoch

            3. -  10. mája 2021

            sa uskutoční zápis detí do materskej školy na školský rok

            2021/2022.

            Na predprimárne vzdelávanie sa prijímajú deti:

            • spravidla deti vo veku od 3 do 6 rokov (deti, ktoré v roku 2021 dovŕšia vek troch rokov) s osvojenými sebaobslužnými a hygienickými návykmi
            • prednostne deti s odloženým začiatkom plnenia  povinnej školskej dochádzky
            • prednostne deti, ktoré dovŕšili piaty rok veku do 31.8.2021 a majú v nasledujúcom školskom roku plniť povinnú školskú dochádzku

            Elektronickú prihlášku nájdete na webovej stránke

             

            www.skolademandice.edupage.org

             

            Tí rodičia, ktorí uvedenú možnosť nemajú, zapíšu svoje dieťa

            dňa 6. mája 2021 v čase od 10:00 – 13:00 hod prezenčne (osobne) priamo v budove MŠ.

            Prosíme rodičov, aby prišli zapísať aj deti, ktoré dovŕšia  3 roky počas školského roka 2021/2022.

            Zapis_deti_do_MS_2021_2022.pdf

             

          • Rozvrh hodín

          • Rozvrh hodín pre všetkých žiakov od 26. apríla do 7. mája 2021. Vyučovanie začína  od 7:30 hod. do 12:00 hod.

        • Škola sa otvára pre všetkých
          • Škola sa otvára pre všetkých

          • Riaditeľstvo ZŠ s MŠ, Demandice 131 oznamuje svojim žiakom, rodičom a zákonným zástupcom, že dňom 26. apríla 2021 nastupujú do školy aj žiaci 5. až. 7.ročníka. Začína chod školy v plnom rozsahu.

            Povinný je test žiaka a zákonného zástupcu, ktorý platí 7 kalendárnych dní a potvrdenie o bezinfekčnosti, ktorý sa predloží v deň nástupu žiaka do školy.

            Vzdelávanie bude prebiehať počas dopoludnia podľa rozvrhu, ktorý je zverejnený na webovom sídle školy.

            Našim najväčším želaním je, aby návrat  detí a žiakov bol plynulý, ničím neprerušený. Budeme sa riadiť COVID ŠKOLSKÝM  AUTOMATOM. 

                                                           Riaditeľka školy, Mgr. Viera Poliaková

             

        • Návrat detí do škôl
          • Návrat detí do škôl

          •  Riaditeľstvo ZŠ s MŠ, Demandice 131 oznamuje rodičom, že od 19.apríla 2021 nastupujú do školy aj žiaci 8. a 9. ročníka. Ďalej nastúpia aj žiaci, ktorí nemajú podmienky na dištančné vzdelávanie on-line formou a to z 5.- 7. ročníka. Daní žiaci 5. a 7.ročníka  a zákonní zástupcovia budú informovaní triednym učiteľom. Títo žiaci sa budú vzdelávať v skupinách po 5 žiakoch + jeden pedagóg.

            Podmienky, ktoré musia byť splnené pre žiakov a zákonných zástupcov od 5. po 9. ročník:

            Povinný je test žiaka a zákonného zástupcu, ktorý platí 7 kalendárnych dní a potvrdenie o bezinfekčnosti, ktoré sa predloží v deň nástupu žiaka do školy.

            Od 26. apríla 2021 nastupuje do školy celý 2. stupeň, t.j. všetci žiaci 5. až 9. ročníka.

            Povinný je test žiaka a zákonného zástupcu, ktorý platí 7 kalendárnych dní a potvrdenie o bezinfekčnosti, ktoré sa predloží v deň nástupu žiaka do školy.

             

            Informácie pre rodičov ku školskej dochádzke

            V prípade, ak zákonný zástupca žiaka neabsolvuje testovanie a z tohto dôvodu sa jeho dieťa nebude zúčastňovať prezenčného vyučovania, tak škola eviduje neprítomnosť žiaka podľa týchto podmienok: 1. ospravedlní absenciu žiakovi, ak je táto zákonným zástupcom riadne nahlásená z dôvodu netestovania zákonného zástupcu žiaka a zároveň zabezpečuje kontakt so školou ohľadne vzdelávania svojho dieťaťa, ktoré bude prebiehať formou zadávania úloh ako je obvyklé pri chorobe dieťaťa alebo formou dištančného vyučovania, ak má na to škola kapacitné možnosti. Ak tak zákonný zástupca neurobí v priebehu 5 dní školského vyučovania, je to považované za zanedbávanie povinnej školskej dochádzky a riaditeľ školy bude kontaktovať ÚPSVAR SR s hlásením o jej zanedbávaní,

             2. ak neprítomnosť na prezenčnom vyučovaní bude dlhšia ako 15 vyučovacích dní a rodič nezabezpečí kontakt so školou podľa bodu 1, žiak môže byť komisionálne preskúšaný z učiva daného ročníka,

            3. zákonný zástupca nemá nárok na tzv. „pandemickú OČR“.

            Ďalej uvádzame v akých prípadoch má zákonný zástupca nárok na OČR alebo pandemickú OČR. Zákonný zástupca má nárok na ošetrovné svojich detí ak:

            • im bola nariadená karanténa/izolácia,

            • ich trieda/škola bola uzatvorená rozhodnutím príslušného orgánu (zriaďovateľ, riaditeľ alebo RÚVZ), pričom nemusí ísť iba o karanténne opatrenie, ale môže ísť aj o riaditeľské voľno,

            • ich lekár ospravedlnil pre chorobu, resp. rodičom lekár potvrdil potrebu ošetrovania z dôvodu choroby dieťaťa.

            Je v najlepšom záujme dieťaťa, aby sa v prípade, že riaditeľ zabezpečí prezenčnú formu výučby, jej zúčastňoval žiak v čo najväčšom rozsahu.

            /Dané informácie sú  vybraté z materiálu MŠVVaŠ  SR platné od 19.4.2021/

        • Rozhodnutie zriaďovateľa
          • Rozhodnutie zriaďovateľa

          • Obec Demandice, ako zriaďovateľ ZŠ s MŠ, Demandice 131, v zastúpení starostom obce Ing. Attilom Kürthym v súčinnosti s riaditeľstvom ZŠ s MŠ, Demandice 131 v zastúpení  Mgr. Vierou Poliakovou, riaditeľkou školy oznamujú, že na základe aktuálnej pandemickej situácie v obci Demandice prijali rozhodnutie o nástupe na prezenčné vzdelávanie detí do  materskej školy a na 1.stupeň základnej školy  dňom 12. apríla 2021 za nasledovných podmienok:

            Nástup detí bude podmienený testom, ktorý sa bude realizovať pracovníkmi MOM dňom 12. apríla 2021 od 07,00 hod. priamo v priestoroch základnej školy (aj pre deti MŠ). Absolvovanie testovania dieťaťa je na zvážení rodiča, avšak dieťa bez absolvovania testu dňa 12.apríla 2021 a jeho negatívneho výsledku nemôže nastúpiť na prezenčné vzdelávanie do materskej a základnej školy. Naďalej platí, že rodič dieťaťa musí predložiť platný negatívny test. Nástup detí do materskej a základnej školy od 12. apríla 2021 nie je limitovaný kritickou infraštruktúrou, ale absolvovaním testovania dieťaťa priamo v deň nástupu do školy.

            Uvedeným opatrením sa sledujú sprísnené hygienické a epidemiologické opatrenia v našej obci, aby nedošlo k opakovanému  zvýšeniu a  nárastu pozitívnych prípadov      COVID-19 medzi deťmi v priestoroch materskej a základnej školy.

             

             Zriaďovateľ:             ...........................................................................

                                                       Ing. Attila Kürthy, starosta obce

             

            Riaditeľ ZŠ s MŠ:    ...........................................................................

                                                            Mgr. Viera Poliaková

            eduresized_Rozhodnutie_zriadovatela_12_april_2021(1).jpg

            Upozornenie: Od 7.apríla 2021 sa začína dištančné vzdelávanie pre všetky ročníky ZŠ.