• Včely... malý zázrak prírody

          • O tom, akým zázrakom prírody sú včely nám prišiel porozprávať pán včelár Ing. Ladislav Baláž. Prezentáciu o živote včiel a mede pútavo a zaujímavo dopĺňal rozprávaním a ukážkami včelárskych potrieb, ktoré mu slúžia pri práci so včelami. Mohli sme si vyskúšať včelársky klobúk so sieťkou, pozrieť dymák, pajser, plásty, skrinku na chytenie a prenášanie uleteného roja. Doniesol aj rôzne druhy medu na ochutnávku, ale nielen samotný med, ale aj maškrtu - orechy v mede.  Žiaci vyfarbovali obrázky včiel a traja šťastlivci, ktorí boli vyžrebovaní, si domov odniesli med. Dozvedeli sme sa veľa zaujímavostí a otázky k téme, na ktoré boli naši žiaci zvedaví nemali konca. Na záver nám pán včelár pustil zaujímavé video so svojej súkromnéj zbierky. Išlo o odchyt roja, s vyrojenými včelami. So srdca ďakujeme pánovi Ing. Ladislavovi Balážovi za čas strávený s nami a za množstvo informácií, ktoré nám odovzdal.    

          • Ochutnávka čajov a sirupov z prírody

          • V uplynulom období sa žiaci na hodinách pracovného vyučovania venovali spracovávaniu darov našej prírody. Zbierali a sušili šípky, z ktorých vznikol chutný a zdravý čaj a taktiež pripravili sirup z nenápadnej rastlinky s názvom Nádchovník. V tomto jesenno-zimnom období je dôležité posilňovanie imunity a preto pozvali dňa 25.11. svojich spolužiakov na ochutnávku bylinkových čajov a sirupov, ktoré sú plné vitamínov. Žiaci vlastnoručne pripravili šípkový čaj a nádchovníkový sirup a do ochutnávky prispeli aj pani učiteľky produktami zo svojich záhrad. Celá škola mala možnosť ochutnať okrem šípového čaju aj čaj zo šalvie, mäty, žihľavy a arónie a rovnako aj levanduľový, medovkový, bazový a nádchovníkový sirup. Žiaci si pochutili a zároveň tým podporili svoje zdravie a imunitu.

          • Exkurzia vo Vialle Levice

          • Dnes sme sa zúčastnili so žiakmi našej školy exkurzie vo firme Vialle v rámci environmentálnej výchovy. Vialle sa zameriava na odpadové hospodárstvo. Dozvedeli sme sa zaujímavé informácie o zbere a likvidácii komunálneho odpadu, zbere biologicky rozložiteľného odpadu a zbere separovaného odpadu. Prezreli sme si aj exteriérové úložiská uvedených druhov odpadu.

          • Popoludnie s hrami

          • 24.11.2022 sme pre našich starších žiakov usporiadali "Popoludnie s hrami", počas ktorého si mohli vyskúšať rôzne známe i menej známe spoločenské hry. Cieľom aktivity bolo stráviť zmysluplne spoločný čas po vyučovaní a odpútať ich pozornosť od monitorov počítačov a mobilov. Mali možnosť precvičiť si svoju trpezlivosť i postreh, rozvíjať logické a strategické schopnosti. Spoločne sme zistili, že aj staré dobré "Človeče nezlob se" či Šach sú stále obľúbené. Výborne sme sa zabavili!

             

             

             

             

          • Slnečná sústava očami štvrtákov

          • VESMÍR – učivo veľmi pútavé a zaujímavé sprevádzalo žiakov zo 4.A triedy celý jeden mesiac – naučili sa veľa zaujímavostí, spoznali veľa nového, nepoznaného, čo bolo potom námetom na vytvorenie projektu o Slnečnej sústave. Žiaci veľmi usilovne pracovali, využili všetky svoje zručnosti, veľkú pochvalu si zaslúžia za výtvarné prevedenie svojich prác. Všetci žiaci po obhájení svojich projektov dostali výborné známky.

          • Beseda pre deviatakov

          • Našich deviatakov čaká v tomto školskom roku dôležité rozhodnutie o výbere strednej školy. Preto sme dňa 22.11.2022 zorganizovali besedu na tému profesijnej orientácie a kariérového poradenstva zameranú na sebapoznanie, oboznámenie sa so svetom povolaní a uplatnení sa na trhu práce s pracovníčkou z Oddelenia poradenstva a vzdelávania z ÚPSVaR Levice Mgr. Evou Frtúsovou. Žiaci sa prostredníctvom praktických aktivít zorientovali v životných hodnotách a práci a dozvedeli sa cenné informácie o trhu práce a stredných školách. V profesijnej orientácii žiakov zohrávajú dôležitú úlohu ich rodičia, preto sme aj ich v tento deň privítali v našej škole a aj oni získali informácie o možnostiach štúdia na stredných školách a uplatnení sa na trhu práce svojich detí.                                                                                                                                                                            Už teraz sa tešíme na prezentácie stredných škôl na Burze informácií ktorá sa uskutoční 1.12.2022 na ÚPSVaR v Leviciach.

          • Koľko lásky sa zmestí do krabice od topánok?

          • Milí priatelia,

            a je to tu! Potešme spolu na Vianoce 🎄už po PIATYKRÁT neznámeho seniora v domove dôchodcov a naplňme nielen KRABICE OD TOPÁNOK darčekmi, ale hlavne naše a ich srdcia LÁSKOU. ❤️ 

            Zbierka potrvá do 4.12.2022

          • Týždeň Cirkvi pre mládež

          • Počas Týždňa Cirkvi pre mládež, ktorý sa uskutočnil od 14. do 20. novembra 2022 sa na  Slovensku, rozpulzovalo srdce mladých – čo bolo aj hlavným mottom tohto týždňa.

            Cieľom tohto projektu bolo, aby sa mladí ľudia vo farnosti cítili prijatí, aby reálne prežili to, že na nich záleží a cez rôzne spôsoby im ukázať, že Cirkev a farnosť je im nablízku. Je to ideálny spôsob, ako aktivizovať farskú komunitu, stavať na  osobných vzťahoch ale pri tom budovať čosi dlhodobejšie ako jednorazový zážitok. Aj my sme sa zúčastnili tohto projektu a počas hodín NBV sme upriamovali svoju pozornosť na potreby mladých. Vyvrcholením bola adorácia ktorú si žiaci sami vykonali vo farskom kostole. Uvažovali nad aplikáciami v mobilných telefónoch a ako správne ich využiť aby sa priblížili k Bohu.

        • Návšteva knižnice v Šahách
          • Návšteva knižnice v Šahách

          • Dňa 16. novembra 2022 sme so žiakmi šiesteho a siedmeho ročníka navštívili Mestskú knižnicu v Šahách. Privítala nás milá pani knihovníčka, ktorá nás previedla výstavou miniatúr „Mesto v meste“. Niečo viac nám o nej prezradil jej autor, pán Pleva, ktorý sa už roky venuje modelovaniu zmenšenín budov, ktoré stáli alebo ešte stále stoja v tomto malebnom mestečku na juhu Slovenska.

            V galérii, ktorá sídli v budove knižnice, sme sa potešili z vianočnej atmosféry pri prehliadke stromčekov, ozdôb a vianočných pohľadníc našich starých mám.

            Najdôležitejšou časťou našej návštevy však bolo pátranie po stopách Malého princa. Pomocou  zaujímavých aktivít  sme si zopakovali ako sú knihy v knižnici usporiadané. Hľadali sme v texte známeho diela Antoina de Saint-Exupéryho, aj v policiach plných kníh. Sychravý deň nám spríjemnil chutný čaj, ktorým nás ponúkli. Odchádzali sme plní pekných dojmov.

            Ďakujeme tímu pracovníkov Mestskej knižnice v Šahách a už teraz sa tešíme na ďalšiu návštevu!  

          • Super florbal pohár žiakov ZŠ

          • Starší žiaci našej školy sa 15. novembra 2022 zúčastnili súťaže vo florbale, základného kola okresu Levice. Naše družstvo skončilo na veľmi peknom 2. mieste napriek ťažkým súperom a ukázali športové srdce a silnú túžbu po víťazstve. Postup do okresného kola im ušiel len o 1 gól. Našim chlapcom gratulujeme za skvelý výkon a ďakujeme za reprezentáciu našej školy.

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna dňa 18.11.2022
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna dňa 18.11.2022

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Demandice 131 Mgr. Frederika Bieleková oznamuje žiakom a rodičom, že dňa 18. novembra 2022 ( piatok ) udeľuje riaditeľské voľno  podľa § 150 odsek 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dôvod: z organizačných a prevádzkových dôvodov.

             

            Mgr. Frederika Bieleková

             riaditeľka školy

        • Šarkaniáda
          • Šarkaniáda

          • Jeseň v našej škole je každoročne spätá s tradíciou púšťania šarkanov. Deti v ŠKD aj tento rok netrpezlivo čakali na „našu Šarkaniádiu“. Dnes nám počasie prialo a pofukoval jemný vietor. Deň pred sa pracovito tvorilo a každý si vyrobil vlastného papierového šarkana. Mnoho detí ukázalo, aké sú šikovné pri púšťaní šarkana. Nad našimi hlavami  sa vznášali šarkany rôznych farieb. Deti sa nabehali a vyšantili do sýtosti. Už teraz sa tešíme na budúcu Šarkaniádu.

          • VYHODNOTENIE VÝTVARNEJ SÚŤAŽE

          • Školský klub detí je miesto kde sa stretávajú deti z ročníkov 1-4. Názov ,,Tvorivé slniečka“ vychádza z toho, že človek je šťastný, usmiaty, ak sa jeho záujmy, potreby a očakávania napĺňajú. Deti sa tu nielen hrajú, ale sa učia aj vzájomne spolupracovať, rozvíjať svoju fantáziu a tvorivosť. To boli aj kľúčové body pri hodnotení výtvarných prác pre porotu. Víťazi dostali praktické ceny a každý žiak zapojený do súťaži si odniesol ceruzku.  

            Víťazmi sa stali:

            V I. kategórii:   Matteo S.-  4.A – 1. miesto

                                    Melánia V. – 3.A-  2. miesto

                                    Karolína B. – 4.A – 3. miesto

            V II. Kategórii:  Bianka B. – 7.A – 1. miesto

                                     Dominik G. – 6.A – 2. miesto

                                     Marcela K. – 6.A – 3. miesto

                                    Gratulujeme !

          • Druháci v akcii

          • Žiaci 2. ročníka si štvrtkové popoludnie na krúžku pod názvom „Sovíčatá“ spestrili prípravou varenia pudingu v novej kuchynke.  Od samotnej prípravy až po umytie riadu všetko zvládli sami. Puding nám všetkým chutil a už sa teraz tešíme na ďalšie experimentovanie v našej kuchynke.

          • Profesijná orientácia

          • V rámci profesijnej orientácie a kariérovej výchovy žiakov spolupracuje naša škola s Centrom pedogogicko-psychologického poradenstva a prevencie v Leviciach, odkiaľ nás 4.11.2022 navštívila kariérová poradkyňa a psychologička. So žiakmi realizovali metodicko-odborné skupinové aktivity. Žiaci siedmeho ročníka spoznávali svoje silné a slabé stránky a predpoklady vzhľadom k vybraným druhom povolania prostredníctvom besedy ,,Kto som a v čom som dobrý." Žiaci ôsmeho ročníka absolvovali skupinovú diagnostiku a poradenstvo v oblasti profesijnej orientácie. Deviataci absolvovali besedu na tému ,,Moje budúce povolanie", kde sa zamysleli nad vlastnými predstavami o budúcom povolaní, predpokladmi na štúdium, prospechu, vlastnostiach a záujmoch. 

        • Exkurzia štvrtákov v Tekovskej hvezdárni
          • Exkurzia štvrtákov v Tekovskej hvezdárni

          • Dňa 3.11.2022 sa naši štvrtáci zúčastnili exkurzii v Tekovskej hvezdárni v Leviciach. Na takejto zážitkovej forme vyučovacej hodiny sme si utužili poznatky o Slnečnej sústave prostredníctvom zaujímavej prednášky. Vedeli ste napríklad, že hviezdy môžu byť aj modré? My už vieme, že môžu, a tie sú vo vesmíre najhorúcejšie. No najväčší zážitok bol v planetáriu. Formou audiovizuálnych programov, pod umelou hviezdnou oblohou sme mali možnosť vidieť zaujímavé a netradičné pohľady na vesmír, hviezdnu oblohu a všetky planéty slnečnej sústavy. Hľadali sme súhvezdia a pozorovali fázy Mesiaca, či východ Slnka v rôznych ročných obdobiach a mnoho iných zaujímavostí zo sveta vesmíru. Počasie nám prialo a vonku sme mali možnosť pozorovať našu najbližšiu hviezdu, Slnko, cez hvezdársky ďalekohľad. Tiež sme mali možnosť aj nahliadnuť do miestnosti kde je možné pri priaznivom počasí pozorovať aj iné vesmírne telesá.

        • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna dňa 2.11.2022
          • Oznámenie o udelení riaditeľského voľna dňa 2.11.2022

          • Riaditeľka ZŠ s MŠ, Demandice 131 Mgr. Frederika Bieleková oznamuje žiakom a rodičom, že dňa 2. novembra 2022 streda ) udeľuje riaditeľské voľno  podľa § 150 odsek 5 zákona č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov. Dôvod: Z technických príčin - odstávka distribúcie elektriny.

             

            Mgr. Frederika Bieleková

             riaditeľka školy


          • Halloween

          • 27. október nebol na našej škole len taký obyčajný, všedný deň. V rámci predmetu anglický jazyk sa organizoval Halloweensky deň pre ročníky 5. - 9., aby nám príjemne spestril začiatok jesenných prázdnin. Žiaci sa na hodine, ale aj v rámci multikultúrnej výchovy oboznámili so sviatkom Halloween, ktorý je oslavovaný v anglicky hovoriacich krajinách. Precvičili si slovnú zásobu v rôznych aktivitách, súťažili na pripravených úlohách a zažili kopec zábavy. Víťazné tímy získali čarovnú odmenu! Na dotvorenie atmosféry sme mali plné misky úžasných dobrôt, za čo veľmi pekne ďakujeme našim rodičom. Radi sa s vami podelíme o takto príjemne strávenú hodinu!

        • Október  - mesiac úcty k starším
          • Október - mesiac úcty k starším

          • Mesiac október by mal byť pre náš všetkých aj pripomienkou, ako si uctiť starších ľudí v našom okolí. Úcta k starším ľuďom by mala byť predovšetkým prirodzenou súčasťou nášho života, mala by byť spontánna a nenásilná. Starší ľudia si ju zaslúžia, pretože vekom nadobudli rôzne skúsenosti, ktoré odovzdávajú nám, mladším. Prejavujme im úctu, pretože nám ešte vždy majú čo dať. Človek sa učí celý život a najlepším učiteľom sú jeho najbližší, rodina, rodičia, či starí rodičia.

             

            Prajeme Vám, aby sa Vám Vaša láska a obetavosť, s ktorou ste prežili tú aktívnu časť života vracali plným priehrštím v podobe milého slova a vďačného úsmevu.

            Prajeme Vám krásnu a slnečnú jeseň života a posielame  Vám naše  videodarčeky.