• 21.marec- Svetový deň Downovho syndrómu

          • Dňa 21. marca si pripomíname Svetový deň Downovho syndrómu. Ako prejav spolupatričnosti s ľuďmi s Downovým syndrómom si v tento deň na znak jedinečnosti obúvame rozdielne ponožky. Ukazujeme tak svetu, že rozdielnosť je fajn a aj keď sme každý iní, napriek tomu spolu ladíme ako naše rozdielne ponožky. 

        • Štvrtáci ako hrdinovia FAST
          • Štvrtáci ako hrdinovia FAST

          • Niekto kedysi povedal, že to, čo deti potrebujú najviac, sú hodnoty, ktoré im starší ľudia vedia poskytnúť v nemalej miere. Sú pre ne zdrojom bezpodmienečnej lásky, láskavosti, trpezlivosti, humoru, pohodlia a životných lekcií.Týchto ľudí, ktorí majú pozitívny vplyv na život našich detí, sme my nazvali starkí hrdinovia.

            Naša škola sa zapojila do projektu, vďaka ktorému dajú naše deti svojím starkým hrdinom hodnotný dar. Je to dar vedomostí, ktoré by im jedného dňa mohli zachrániť život. Podľa Svetovej organizácie pre cievne mozgové príhody jeden zo štyroch ľudí utrpí počas života mozgovú príhodu. Jedna tretina pacientov s mozgovou príhodou zostane natrvalo zdravotne postihnutá a nebude už viac schopná starať sa o svoje vnúčatá a rodiny. 

            Zúčastňujeme sa medzinárodného projektu, ktorý je zameraný na zlepšenie povedomia o príznakoch cievnej mozgovej príhody, pričom hlavným cieľom je zaistiť, aby starkí hrdinovia mohli pokračovať v tom, čo robia najlepšie, teda pozitívne pôsobiť na život dieťaťa. Cieľom projektu je naučiť celú rodinu rozpoznať známky mozgovej príhody a okamžite volať 112.

            Každý týždeň si prechádzame jedným z príznakov mozgovej príhody zábavným, interaktívnym a poučným spôsobom. Tento týždeň sme sa zoznámili s Ferom, vtipná tvár. Naučili sme sa rozpoznať prvý z príznakov mozgovej príhody, ako si overiť či ide naozaj o mozgovú príhodu a ako privolať pomoc na 112. 

          • Preventívne besedy s policajnou preventistkou z OR PZ v Leviciach

          • Dnes sme na našej škole privítali pani policajtku por. JUDr. Moniku Barnovú, preventistku z OR PZ v Leviciach, ktorá počas celého dňa realizovala so žiakmi preventívne aktivity. Žiakom prvého a druhého ročníka predstavila preventívny projekt Póla radí deťom. So žiakmi tretieho a štvrtého ročníka sa rozprávala na tému šikanovanie. V piatom, šiestom a siedmom ročníku bola beseda zameraná na tému kyberšikanovania. So žiakmi ôsmeho a deviateho ročníka diskutovali na témy trestnoprávnej zodpovednosti a závislostí. 

          • Testovanie 9 - školský rok 2022/2023

          • CELOSLOVENSKÉ TESTOVANIE ŽIAKOV 9. ROČNÍKOV ZŠ T9-2023

            Termín testovania: 22.3.2023       Náhradný termín: 4.4.2023 

            Predmety testovania: matematika a slovenský jazyk a literatúra

            Harmonogram:

            8.00 - 8.20      - začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov      

            8.20 - 9.50      - vypracovanie testu z matematiky

            9.50 - 10.20    - prestávka

            10.20 - 10.35  - začiatok testovania, úvodné pokyny, rozdanie testov   

            10.35 - 11.45  - vypracovanie testu zo slovenského jazyka a literatúry

            11.45              - ukončenie testovania

             

            Testovanie  je určené  všetkým  žiakom  9. ročníka základných škôl a 4. ročníka gymnázií s osemročným vzdelávacím programom v SR vrátane žiakov so špeciálnymi výchovnovzdelávacími potrebami (okrem žiakov s mentálnym postihnutím).

            Integrovaní žiaci majú upravený čas na riešenie testov a môžu pri práci použiť kompenzačné pomôcky (slovníky, vlastné tabuľky a prehľady vzorcov), ktoré používali aj na vyučovaní.

            Dĺžka testovania žiakov so ZZ zaradených do 1. skupiny obmedzenia je predĺžená o 15 minút.

            Dĺžka testovania žiakov so ZZ zaradených do 2. skupiny obmedzenia je predĺžená o 30 minút.

             

            Informácie: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

                     

             

          • Obvodné kolo recitačnej súťaže Hviezdoslavov Kubín

          • 7. 3. 2023 sa v Mestskej knižnici v Šahách uskutočnilo obvodné kolo súťaže v prednese poézie a prózy, Hviezdoslavov Kubín. Našu školu reprezentovali víťazi školského kola. Konkurencia bola veľká a zvíťaziť môže v každej kategórii len jeden. Odborná porota však všetkých žiakov pochválila za ich výkony a poskytla aj odborné rady do budúcnosti. Všetci si tak odnášali dobrý pocit a radosť z pekného podujatia, ktoré sa nieslo v priateľskej atmosfére. S diplomom a cenou v podobe knihy odišli aj naši žiaci - Frederik Fülöp za 1. miesto v II. kategórii a Bianka Breyerová za 2. miesto v III. kategórii v prednese poézie. Blahoželáme!

          • ,,Ja od narodenia po súčasnosť"

          • Znelo zadanie projektu pre štvrtákov na prírodovede. Do tvorby svojho projektu mali pretaviť svoje vedomosti o vývinových štádiách človeka, zapojiť trošku aj rodičov, a zistiť od nich aké boli napríklad ich miery pri narodení, kedy začali robiť prvé kroky, alebo aj aké bolo ich prvé slovo. Čo to nám prezradili o sebe aj z obdobia v materskej škôlke a dozvedeli sme sa o nich aj veľa zaujímavých informácií zo súčasnosti. 

          • Putovanie na Staré Hory

          • Dňa 4.3.2023 sa žiaci našej školy zúčastnili  dekanátnej púte, ktorá sa konala v bazilike na  Starých Horách. Starší žiaci vystúpili so svojou akadémiou – divadlom.  Mladší žiaci recitovali básne k Fatimskej Panne Márii.  Spoločne sa pomodlili svätý ruženec a potešili nejedno srdce v bazilike. Ich odmenou bol veľký potleskom. Po svätej omši spoločne putovali k Studničke. Touto cestou chceme poďakovať obecnému úradu za poskytnutie auta a pánovi  Petrovi Ballovi za jeho ochotu a trpezlivosť pri šoférovaní.

          • Ľudový umelec

          • Atmosféru ľudového remesla v piatok 3.3.2023 na našej škole prezentoval pán Vladimír Vaňo. Pripravil si pre nás výstavu svojich dekoratívnych predmetov z prírodných materiálov. Pri výrobe používa drevo, šišky, mušle, kamene a rôzne sklenené doplnky. Výroba prírodných dekorácií je náročná, keďže materiál treba nazbierať, očistiť, napíliť, navŕtať, vysušiť a prípadne vybrúsiť. Veríme, že výstava žiakov inšpirovala k tvorivej a originálnej činnosti!

          • Oceanárium v našej škole!

          • Dňa 2.3.2023 do našej školy zavítalo prenosné oceanárium, ktoré premietalo edukačnýn film zo života morských živočíchov. Vysoká kupola umožnila premietanie trojrozmerného filmu o rybách v oceáne. Pre mladších žiakov bola pripravená zábavná rozprávka a pre starších edukačný film. Žiaci zažili pocit akoby boli priamo pod vodou. Je to moderná, multimediálna pomôcka a skvelý nástroj na vzdelávanie detí. Žiakom sa návšteva oceanária páčila a nás to veľmi teší! 

          • Robot Photon

          • V utorok 28.2.2023 prebiehala v 3. ročníku zážitková ukážková vyučovacia hodina plná rôznych emócií. Interdisciplinárny robot Photon nám pomáhal na hodine informatiky a žiaci mali možnosť sami programovať, čo vyvolalo v žiakoch nadšenie pre učenie. Robot používa najpopulárnejšie nástroje ako Scratch, JavaScript a Python. Bolo vidieť, že žiaci objavovali tajomstvá programovania zábavným spôsobom. Robot Photon sa už čoskoro stane členom našej školy a veríme, že deťom dáme ten správny impulz v čase robotizácie a digitalizácie. Je dôležité pochopiť, že tímová spolupráca, sebadisciplína a vzájomný rešpekt nás posúva!     

          • Druháci sa učili o včelách…

          • Počas uplynulých dvoch týždňov sa naši druháci na hodinách prvouky dozvedeli mnoho zaujímavého a poučného o včelách.  Naučili sa v akých spoločenstvách žijú, že sú veľmi pracovité, čím sa živia, a aj to prečo sú pre nás včely také dôležité.  Medík, ktorým nás obdarúvajú, je nielen sladký, ale aj nesmierne zdravý.  Na domácu úlohu tvorili projekty so svojimi rodičmi. Aby vznikli tieto krásne diela, museli spolu komunikovať, fantazírovať a použiť svoje vedomosti a zručnosti. Druháci svoje projekty odprezentovali a tak dokázali že sú „veľkými“ odborníkmi na včely.

          • Prezentácia ŽSSR

          • Dnes našu školu navštívila pracovníčka Železničnej spoločnosti Slovensko, ktorá žiakom 9. ročníka prezentovala možnosti duálneho vzdelávania v spolupráci so ŽSSR na vybraných stredných školách. 

          • Hviezdoslavov Kubín

          • Dňa 16. 2. 2023 sa na našej škole uskutočnilo školské kolo tradičnej recitačnej súťaže v poézii a v próze Hviezdoslavov Kubín. Žiaci ukázali svoje schopnosti a všetkým, ktorí sa zúčastnili, patrí veľká pochvala za to, že sa zodpovedne pripravovali. Odmenu v podobe knižky a vecné ceny si za najlepšie výkony odniesli:

             

            I. kategória

            poézia:     

            1. miesto - Alex Duchoň

            2. miesto - Matias Kolík

            3. miesto - Sebastián Pavlík

            próza:  

            1. miesto - Damián Baláž

             

            II. kategória – poézia:    1. miesto - Frederik Fülöp

             

            III. kategória – poézia: 1. miesto - Bianka Breyerová

             

            Blahoželáme!

          • A myšlienka sa logom školy stala...

          • Dňa 16.2.2023 sme si vyhodnotili a pristúpili k vizuálnemu zhmotneniu predstáv o vlastnom logu našej základnej školy a školského klubu detí. Žiaci zobrali papier a v rámci svojich schopností a možností preniesli svoju predstavu na papier. Rozhodli sme sa, že to dotiahneme do konca a zakončíme tou správnou čerešničkou a to tak, že návrhy prenesieme do skutočného a reálneho loga školy! Žiakom ďakujem za ich nadšenie a podnety. Porota zasadla a vybrala práce, ktoré reprezentujú krásnu myšlienku a ocenila svojich víťazov. Víťazné logá navrhli: logo ŠKD žiak 4.A triedy Matteo Steinsdorfer, logo ZŠ Chiara Ashley Goralová zo 7.A a Frederik Fülöp zo 6.A triedy. Žiakom ďakujeme za ich kreatívnu tvorbu a sme na nich hrdí. 

            Milí žiaci, rodičia a priatelia školy, do našej veľkej pracovnej rodiny sa narodilo logo školy! 

          • Valentínsky ples

          • Na dnešný deň sme dlho čakali. Keďže nám Vianočný ples nevyšiel, všetci sme sa tešili na ten Valentínsky. Veľmi radi sme sa stretli všetci spolu – učitelia aj žiaci tried 2. stupňa, aby sme sa zabavili a spríjemnili si život v škole v čase fašiangov niečím nevšedným. Ruku k dielu priložilo viacero žiakov, ktorí sa podieľali na výzdobe chodby, príprave ozvučenia a občerstvenia, ale aj pani učiteľky, ktoré svojim triedam pomohli s prípravou sviatočného prestierania a pri výbere a spievaní piesní o láske. Program plesu bol plný zábavných aktivít, hier a jeho súčasťou bol aj kvíz, v ktorom sme si pripomenuli, prečo oslavujeme 14. februára práve sviatok sv. Valentína. Každý mal príležitosť ukázať svoj skrytý talent i schopnosti. Vďaka patrí aj školskej jedálni, ktorá nám pomohla s občerstvením.

          • Karneval v MŠ

          • Fašiangy tradične končia v našej škôlke karnevalom... Aj tento školský rok na karneval maminy pripravili pestrú škálu pekných masiek.

            ..A zábava nemala konca kraja...

          • Karneval

          • Fašiangové obdobie je spojené s karnevalom, ktorý patrí k najobľúbenejšej zábave v našej škole. Azda pretože aspoň na jeden deň sa všetky deti môžu premeniť na rozprávkové bytosti o ktorých snívajú.  A tak sa náš školský klub v tento deň premenil na krásne vyzdobenú sálu, v ktorej sa stretli masky od výmyslu sveta.  Spolu si zasúťažili a zatancovali. Všetky karnevalové masky boli odmenené malou vecnou cenou. Deti mali pripravenú karnevalovú hostinu za ktorú patrí veľké ďakujem rodičom. Na záver čakalo deti milé prekvapenie vo forme cukrovej vaty.  

          • Slovensko bez drog

          • Naša škola sa zapojila do celonárodnej informačnej kampane PRAVDA O DROGÁCH, kde naši žiaci 5. – 9. ročníka dnes v rámci projektu Slovensko bez drog absolvovali prednášky na túto dôležitú tému. Drogy každoročne ničia a ruinujú milióny ľudských životov. Na konci každej prednášky sa z našich žiakov stali protidrogoví šerifovia, ktorý zložili prísahu žiť život bez drog. 

          • Okresné kolo Dejepisnej olympiády

          • 8. 2. 2023 sa na Základnej škole, Ul. sv. Michala 42 v Leviciach uskutočnil už 15. ročník Dejepisnej olympiády. Na tejto neľahkej súťaži, ktorá preveruje nielen vedomosti z učebníc, ale aj poznatky žiakov z regionálnej histórie, našu školu tentokrát reprezentovali žiaci 6.A Frederik Fülöp a Nikolas Pazúr. Na celkové výsledky si ešte musíme počkať, ale už aj účasť v okresnom kole je pekný úspech.