• Okresné kolo Geografickej olympiády

          • Dňa 31. 3. 2023 sa konalo okresné kolo Geografickej olympiády v Leviciach. Súťažili aj naši žiaci - Laura Dobisová, Nikolas Pazúr a Katarína Kajasová. Všetkým ďakujeme za vzornú reprezentáciu školy a držíme palce pri vyhodnotení.

        • V pohode s knihami
          • V pohode s knihami

          • Na sklonku marca – mesiaca knihy sme si vyučovanie spríjemnili našimi najobľúbenejšími titulmi s cieľom navzájom sa inšpirovať pri výbere dobrej knihy.

            30. 3. 2023 sme usporiadali dve podujatia, do ktorých sa zapojili nielen všetci žiaci a pani učiteľky, ale prišli nás podporiť aj príbuzní našich žiakov, ktorým touto cestou srdečne ďakujeme.

            Do 1. a 2. ročníka sme na čítanie svojej obľúbenej knižky pozvali pani kuchárku Novákovú, ktorá žiakom počas výtvarnej výchovy prečítala rozprávku O rybárovi a zlatej rybke. Úlohou žiakov následne bolo nakresliť obrázok o vypočutej rozprávke. V 3. ročníku k nám zavítali prečítať rozprávku babka Huga Strehovského, pani Drahomíra Strehovská a mama Miška Dobisa, pani Vladimíra Dobisová. Vo 4. ročníku sme sa potešili, keď medzi nás prišla mama Samka Nováka, pani Martina Nováková, ktorá svojim čítaním prispela k peknej myšlienke o spoločnom čítaní.

            Počas 3. vyučovacej hodiny sa v triede 1.A uskutočnila Burza kníh. Žiaci mali možnosť priniesť svoju prečítanú knihu a vymeniť si ju za inú, nepoznanú.

            Vo vyšších ročníkoch sme mali Čitateľský maratón. Žiaci prekvapili množstvom titulov, ktoré si so sebou priniesli na hodiny slovenského jazyka. Každý o svojej knihe porozprával a potom z nej aj kúsok prečítal svojim spolužiakom. Niektorí prejavili záujem podeliť sa so svojimi čitateľskými zážitkami aj v iných ročníkoch. Do 6. ročníka nám z knihy Borisa Filana prišla prečítať pani Drahomíra Strehovská.

            Nadšenie z knižiek sa prenieslo aj na ďalšie hodiny, kde sme si ďalej čítali, dokonca aj v anglickom jazyku a o čítanie zo svojich obľúbených kníh sa podelili aj pani učiteľky. 

             

          • Seminár v MŠ pre učiteľky MŠ a 1.stupňa ZŠ

          • Dňa 29.3.2023 sa v MŠ Demandice v rámci aktualizačného vzdelávania uskutočnil seminár Tvorivej dramatiky s názvom - Uplatnenie tvorivej dramatiky v lesnej pedagogike. Lektorkou seminára bola doc. PaedDr. Dana Kollárová, PhD.

            Seminára sa zúčastnili  pani učiteľky z okolitých MŠ, ako aj pani učiteľky 1.stupňa ZŠ Demandice.

          • Medovníková chalúpka

          • Marec je už odpradávna mesiacom knihy. Pri tejto príležitosti  sa pripravuje mnoho aktivít s cieľom zaujať detského čitateľa. Žiaci 2.A triedy si pri tejto príležitosti pripravili divadielko o Medovníkovej chalúpke.  

          • Deň vody

          • My, žiaci 9.A triedy, sme nemohli robiť aktivity, ktoré robili naši mladší spolužiaci ku Svetovému dňu vody, lebo sme absolvovali testovanie T-9.  Ale naše pani učiteľky nám to vynahradili na ďalší deň na vyučovacích hodinách. Čítali sme si príbeh o malom kolibríkovi, ktorý  prispieva svojou trochou k riešeniu globálneho problému s pitnou vodou. Sám je tou zmenou, ktorú chce vidieť vo svete. Každý z nás teda môže svojou trochou prispieť k riešeniu veľkého problému. Na hodinách s prírodovedným zameraním sme robili veľa zaujímavých a zábavných pokusov. Veľa z nich sme poznali, robili sme ich na hodinách fyziky a  chémie v predchádzajúcich ročníkoch.

          • Vytúžená jazda

          • Dňa 23. marca žiaci 2.A triedy v rámci svojho triedneho krúžku navštívili miestny žrebčinec. Okrem prehliadky stajní a konských výbehov, im pani Natália Cerulíková ukázala aj starostlivosť o srsť koňa. Na záver  si užili vytúženú jazdu na koni. Ďakujeme pani Natálii za ochotu a čas strávený s nami.

        • Dráčikovské čítanie v našej materskej škôlke
          • Dráčikovské čítanie v našej materskej škôlke

          • Dnes sa niektorí naši štvrtáci vybrali do materskej škôlky k predškolákom, aby ich povzbudili a motivovali aké to bude úžasné, keď aj oni budú vedieť čítať. Budúci prváčikovia si vypočuli príbeh o dráčikovi Rúfusovi, ktorý klamal. Príbeh bol poučný o tom, čo znamená klamať, ako klamstvu predchádzať a čo robiť, ak sa náhodou niekedy dostanú do rovnakej situácie ako nezbedný Rúfus. To ale nebolo všetko. Okrem čítania im štvrtáci pripravili aktivitu v ktorej sa spolu preniesli opäť do ríši rozprávky a vyfarbovali spoločne Rúfusa, podľa toho ako si ho z rozprávky pamätali a tvorili dračie vajíčka. Dokonca tvorenie vajíčok sa im tak zapáčilo, že ich spolu vytvorili až 40!

            Tešíme sa, že vznikli nové priateľstvá, a že budeme mať takých šikovných budúcich prváčikov, ktorí úlohy štvrtákov hravo zvládli.

          • Svetový deň meteorológie

          • Dnes 23.3. je Svetový deň meteorológie  -  výročie vzniku Svetovej meteorologickej organizácie

            Tohtoročnou témou jubilejného výročia je naša budúcnosť na Zemi - budúcnosť počasia, klímy a vody.

            Zámerom organizácie bolo a je riešiť všetky národné a medzinárodné problémy súvisiace s klimatickými zmenami a počasím. Jedným z hlavných dôvodov každoročnej oslavy Svetového dňa meteorológie je zvýšiť povedomie ľudí o problémoch súvisiacich s počasím a klímou a navrhnúť preventívne opatrenia na riešenie tohto problému. „V dôsledku skleníkových plynov, ktoré zachytávajú teplo, je dnes priemerná globálna teplota o viac ako 1° C vyššia v porovnaní so stavom pred 150 rokmi. Naše počasie je extrémnejšie, oceán je teplejší a kyslejší, hladiny morí stúpli a ľadovce a ľad sa topia. Tempo zmien sa zrýchľuje. Potrebujeme okamžite konať, aby sme znížili emisie a zabezpečili, že budúce generácie budú môcť prežiť a prosperovať na našej planéte,“ uvádza v tohtoročnej správe WMO. 

            Aj my sme si so žiakmi pripomenuli 150. výročie vzniku Svetovej meteorologickej organizácie na vyučovacích hodinách. Starší žiaci pripravili prezentáciu o meteorológii, čím sa zaoberá, aké sú základné meteorologické  prvky. Pripomenuli si poznatky o počasí, podnebí, atmosfére, prečo nastávajú zmeny atmosferického tlaku, vlhkosti vzduchu, zrážkach. Zopakovali  si  meranie teploty vzduchu v priebehu dňa. Do tabuľky, ktorú si pripravili na informatike si žiaci zapisovali teplotu vzduchu. Meranie teploty dokončia doma, a zajtra si vypočítame aritmetický priemer teploty a vytvoríme graf zmeny teploty v priebehu dňa. Na hodinách výtvarnej výchovy si tiež pripomenuli tento deň . A mix pekných výtvarných prác uvidíte na snímke.

            Žiaci 5. ročníka majú voliteľný predmet Praktická regionálna geografia , kde sa už mesiac oboznamujú s meteorologickými  pojmami v tematickom celku „ Staň sa meteorológom“. Pripravujú meteorologickú stanicu ( zrážkomer, tlakomer, merač smeru vetra......), s ktorou sa nám pochvália po prebraní tematického celku. Veľmi sa tešíme, čo všetko vymyslia k danej téme.

            A opäť pekné dopoludnie plné zážitkov a praktických vedomostí na vyučovacích hodinách.

            To, čo prenecháme nasledujúcim generáciám, by nám nemalo byť ľahostajné, a ešte nie je neskoro začať konať...

             

             

             

          • Ruky nádeje

          • Na podnet misijného diela detí na Slovensku sa aj žiaci našej školy pridali k výzve pápeža
            Františka.  Naše obkreslené ruky sú symbolom toho, že sa v tomto pôstnom období chceme
            špeciálne modliť za krajiny sužované nepokojmi a vojnou: Ukrajinu, Etiópiu, Sýriu, Libanon,
            Jemen, Irán a Mjanmarsko. A tak sme aj my spojili svoje ruky a v spoločnej modlitbe prosili
            za pokoj vo svete a za mier.

        • Svetový deň vody
          • Svetový deň vody

          • 22. marec je jedinečnou príležitosťou pripomenúť si mimoriadnu dôležitosť vody pre zachovanie životného prostredia a pre rozvoj ľudskej spoločnosti. Aj my na našej škole sme si v tento deň pripomenuli Svetový deň vody. Celosvetová kampaň sa v roku 2023 nesie v duchu hesla „Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete“. Žiaci z 5. - 8. ročníka mali počas dnešného blokového tematického vyučovania možnosť zistiť, že príležitostí ako začať zmenu od seba je veľa.

            Hodiny matematiky boli prepojené s hodinou fyziky. Žiaci najskôr riešili matematické úlohy o vode, napr. Koľko vody odkvapká z vodovodu, ak ho riadne neutiahneme? Koľko pitnej vody sa minie na splachovanie WC? Koľko vody vypijeme za rok, ak za deň vypijeme 2 litre? Starší žiaci mali v úlohách zahrnuté aj percentá a premenu jednotiek. Následne robili rôzne praktické fyzikálne pokusy s vodou, olejom aj sirupom.   

            Na hodinách slovenského jazyka sme čítali príbeh o odvážnom kolibríkovi, ktorý je tento rok symbolom Svetového dňa vody. Prepojili sme si ho s globálnym vzdelávaním o proaktívnom  správaní a naučili sme sa, že aj malé činy môžu prispieť k vyriešeniu veľkého problému. Zahrali sme si vedomostný kvíz o vode, v ktorom sme hľadali inšpiráciu ku konkrétnym predsavzatiam, ktoré môže každý žiak urobiť vo svojom živote pre to, aby sme zbytočne neplytvali vodou.

            Na hodinách výtvarnej výchovy mali žiaci za úlohu poskladať z papiera skladačku „kolibríka“, na ktorú napísali svoje nápady, čím sa zapojili do výzvy OSN vytvoriť globálny kŕdeľ kolibríkov. A všetko sme zakončili na školskom ihrisku pri športových hrách.

            Užili sme si krásny a zábavný deň. Niečo nové sme sa naučili a niečo pekné vytvorili!

            Dnešný deň sa aj v ročníkoch 1. - 4. niesol v téme voda, plnením výzvy OSN pod názvom "Buď zmenou, ktorú chceš vidieť vo svete".  Našou úlohou bolo pomôcť vytvoriť globálny kŕdeľ kolibríkov podľa návodu z origami. Každý žiak si poskladal svojho vlastného kolibríka a naň napísal svoje predstavzatie, ako by mohol prispieť k ochrane a šetreniu vodných zdrojov. Zároveň sa téma vody prelínala všetkými predmetmi - pokusy, pracovné listy, pesničky a rôzne aktivity. Veríme, že poznatky o šetrení vody, ktoré dnes žiaci získali, sa budú snažiť využiť v bežnom živote.

          • Vynášanie Moreny v MŠ

          • V utorok poobede sme sa v MŠ rozlúčili so zimou a privítali jar jedným z najstarších zvykov, ktorý sa zachoval do dnešných čias – vynášaním Moreny. Piesňou „ Morena, Morena....“ bol sprevádzaný sprievod detí, ktoré s pani učiteľkami a rodičmi niesli vlastnoručne vyrobenú Morenu k potoku. Pani učiteľky vopred pripravili deti na symbolickú rozlúčku so zimou a privítanie jari nácvikom piesní a pásma ľudových povedačiek, ktoré deti odriekali pri hádzaní Moreny do potoka Búr. Radosť z odchodu symbolu smrti, choroby a zimy vyjadrili  deti ľudovými jarnými hrami. Už sa tešíme na slnečné jarné dni.

          • Ponožková výzva

          • Aj naša škola sa dnes zapojila do ponožkovej výzvy, ktorá sa koná každoročne 21. marca a spája sa so Svetovým dňom Downovho syndrómu. Cieľom výzvy je šíriť povedomie o ľuďoch s Downovým syndrómom.

          • Okresné kolo Pytagoriády

          • Žiaci 3., 5. a 6. ročníka absolvovali v týchto dňoch okresné kolo Pytagoriády. Už to majú za sebou a za prípravu a účasť si zaslúžili sladkú odmenu. A teraz nám zostáva len s napätím očakávať výsledky okresného kola Pytagoriády.

          • Milí deviataci !

          • Zajtra to začne. Viem, že už to chcete mať za sebou. Ak môžem, tak pár drobných rád ohľadom matematiky. Využite čas, ktorý dostanete na úvode na preštudovanie testu. Nájdite si príklady, ktoré sú pre vás ľahké. Určite tam také budú. Klídek. Tie vypočítajte na začiatku. Pomôže vám to v rozbehu, ukľudníte sa... Ak tam bude niečo, čomu hneď neporozumiete - odložte si to na neskôr. Do odpoveďového hárku zapisujte až vtedy, ak si budete istí správnym výsledkom. Škoda potom škrtať a opravovať. Zoberte si kalkulačku, ktorú poznáte. Veľa chýb vznikne nesprávnym použitím kalkulačky... radšej prerátať viackrát. Pozor na to, čo má prednosť ! Ak to bude vhodné k zadaniu, nakreslite si to ! Obrázok vždy pomôže. Ak pred odovzdaním budete mať ešte nevyplnené políčka v časti testu s možnosťami, tak si aspoň tipnite. Škoda odovzdať nevyplnený hárok. Dajte si pozor na – premenu jednotiek, znamienka, úpravu zlomku na základný tvar....hlúpe chyby pri ľahkých príkladoch. Ak je zadanie dlhšie, prečítajte si najskôr otázku. Ak skončíte skôr, neodovzdajte test. Počkajte, dajte si minútku dve pauzičku a pozrite si to znova. Možno nájdete chybu. Netreba sa báť. Určite tam budú príklady, ktoré sa vám budú zdať ľahké. To je dobre, to vás povzbudí. Držím vám palce. (cit. učiteľ matematiky Mgr. J. Zvolenský) 

             

          • Hravá matematika

          • Matematika nie je len počítanie, ale aj geometria a tá môže byť niekedy aj zábavná. Žiaci 2.A triedy sa na chvíľu stali „stavebnými inžiniermi.“  Najprv si v štvorcovej sieti navrhli stavbu – tvorili plány stavieb a následne ich aj realizovali pomocou kociek. Fantázii sa naozaj medze nekládli.  Posúďte sami....

          • Marec - mesiac knihy

          • Milí rodičia, starí rodičia,

            srdečne Vás pozývame na Čitateľský maratón, ktorý sa uskutoční počas vyučovania dňa 30. 3. 2023.

            Boli by sme radi, keby ste prečítaním ukážky zo svojej obľúbenej knihy prispeli k pohode pri knihe na hodinách slovenského jazyka a literatúry v triede svojich detí.

            V prípade záujmu kontaktujte triednu pani učiteľku alebo Mgr. Zuzanu Sádovskú.

            Tešíme sa na Vás!

          • Exkurzia do Tekovskej knižnice v Leviciach

          • Dňa 16. 3. 2023 sa žiaci 1. a 2. ročníka zúčastnili exkurzie v knižnici v oddelení detskej litertúry. Najprv pani knihovníčka porozprávala žiakom o tom, ako funguje knižnica. Kládla žiakom rôzne otázky, na ktoré naši žiaci pohotovo odpovedali. Nasledovalo bábkové divadielko Brémski muzikanti, ktoré sa žiakom veľmi páčilo. Po predstavení sa mohli žiaci začítať do kníh, ktoré ich zaujali. Naša cesta ďalej viedla k Levickému hradu a nevynechali sme ani hračkárstvo. Tešili sme sa z pekne stráveného predpoludnia. 

          • Exkurzia v závode Západoslovenské žriedla v Santovke

          • Dnes sa žiaci piateho, šiesteho a siedmeho ročníka zúčastnili exkurzie pri príležitosti blížiaceho sa Dňa vody. Pani riaditeľka Ľ. Faragóová odovzdala žiakom cenné informácie o spracovaní a plnení vzácnej minerálnej a pramenitej vody Santovka, ktorej prameň sa nachádza v tejto obci. Exkurzia sa všetkým veľmi páčila a odchádzali sme plní dojmov a obohacujúcich informácií.