• ,,Vtáčky, vtáčky, štebotavé vtáčatá…”

          • V pondelok 25. septembra prijali pozvanie do materskej školy manželia Katka a Imro Kováčoví, ornitológovia z B. Bystrice, aby deťom rozšírili poznatky o vtáčích obyvateľoch lesa aj okolia ľudských sídiel. Pútavým rozprávaním sa podelili o zážitky, ktoré zažili počas starostlivosti o vtáčiky. Porozprávali o ich zvyklostiach, ale aj nebezpečenstvách, ktoré im hrozia, o ich ochrane, vykladaní vtáčích búdok, kŕmidiel a mnoho iných zaujímavostí.

            Manželom Kováčovým ďakujeme aj za interaktívnu prezentáciu rôznych fotografií i zvukov vtákov. Tešíme sa na ďaľšie stretnutie v apríli, ktoré sa uskutoční v prírode.

          • Doprava v ŠKD

          • Dnes sme sa v ŠKD zahrali na dopravu. Povedali sme si aké pravidlá platia pre cyklistov, čo znamenajú dané dopravné značky a ako sa správame, keď na semafore svieti červená. Užili sme si popoludnie plné zábavy.

          • Radosť z výtvarnej výchovy žiakov 1. a 2. ročníka

          • Výtvarná výchova rozvíja osobnosť človeka, jeho cítenie, vnímanie, fantáziu a obrazotvornosť.Kreslenie a maľovanie je hra robená spontánne a s radosťou. Je to činnosť, pri ktorej dieťa radostne sníva,rozvíja si detskú predstavivosť a kreativitu. Žiaci 1. a 2. ročníka si na hodine výtvarnej výchovy vymenili výkresy za asfalt a pastelky za farebné kriedy. Spoločná aktivita detí ich veľmi tešila a zároveň mali možnosť prejaviť svoju fantáziu!

          • Slávnostné otvorenie školského roka 2023/2024

          • Dňa 4.9.2023 sa uskutočnilo slávnostné otvorenie školského roka, ktoré je vždy príjemným časom nových začiatkov, nových príležitostí a výziev. Septembrom končí leto a začína opäť školský rok plný povinností. Po dvojmesačnej prestávke aj naša škola otvorila svoje brány. Žiaci sa oddýchnutí vracajú do školských lavíc, kde ich v triedach vítajú ich učitelia. 

            Na ceste za poznaním všetkým prajeme veľa odhodlania, trpezlivosti a vytrvalosti. Veľa úspechov, milí žiaci a učitelia!

             

          • Štvrté projektové stretnutie Switch Point

          • Prázdniny sa pre našich dvoch žiakov, Simonku Višky a Frederika Fülöpa, začali trochu netradične. Krátko po tom, ako si prevzali vysvedčenie, sa 1.-3. 7. 2023 zúčastnili  pracovného stretnutia projektu Switch Point - Bod rozbehu s názvom "Mladý líder". Dvanásti zástupcovia školských parlamentov zo šiestich partnerských škôl sa spoločne pod vedením odborníkov venovali sebarozvoju, zlepšovaniu svojich komunikačných a organizačných zručností a naučili sa ako pracovať v tíme. Veríme, že si víkend s priateľmi užili a svoje nové poznatky a skúsenosti uplatnia vo svojej práci pre náš školský parlament.

        • Radosť z našej školy
          • Radosť z našej školy

          • Ku koncu školského roka nás navštívil náš bývalý žiak, Matúš Frenko, aktuálne študujúci na Strednej odbornej škole v Žarnovici. Srdečne sme ho privítali a zároveň zagratulovali k jeho oceneniu v súťaži Cineama, ktoré získal so svojim kolektívom s ich krátkym filmom "Hlasy". Je to výsledok jeho tvorivej práce, ktorá ho nesmierne baví a napĺňa. Našu školu opustil pred dvoma rokmi a preto sme ho požiadali, aby nám spracoval jeho dojmy, pocity a zmeny v našej škole v krátkom videu v spolupráci so žiakmi 1.-4.  ročníka. 

            Ďakujeme a prajeme Matúšovi, aby ho tvorivosť na jeho ceste životom sprevádzala čo najdlhšie!  

        • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023
          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023

          • Slávnostné ukončenie školského roka 2022/2023 sa uskutočnilo 30.6.2023 v areáli základnej školy. Pani riaditeľka Mgr. Frederika Bieleková vyzdvihla žiakov, ktorí úspešne reprezentovali našu školu, žiakov, ktorí dosiahli v tomto školskom roku vynikajúce výsledky a poďakovala sa všetkým žiakom, učiteľom a nepedagogickým zamestnancom školy za vykonanú prácu. V krátkom príhovore sa všetkým poďakoval aj pán starosta Ing. Attila Kürthy. Slávnostné ukončenie zavŕšila rozlúčka našich deviatakov. Pre našich absolventov bol tento rok posledným na tejto škole. Poďakovali sa všetkým pedagógom za vedomosti, prístup a trpezlivosť, ktorú s nimi za tie roky mali. Po rozlúčke sa žiaci rozišli do tried, kde ich čakala celoročná výplata – vysvedčenie.

            Teraz nás čaká dvojmesačný oddych, aby sme načerpali nové sily do ďalšieho školského roka. Všetkým žiakom, pedagógom a zamestnancom školy prajeme príjemný oddych, veľa slnečných dní počas prázdnin a dovolenky. Uvidíme sa opäť v septembri! 

          • Rozlúčka s predškolákmi v MŠ

          • S blížiacim sa koncom školského roka nastal čas, aby sme sa rozlúčili s našimi predškolákmi. V našej MŠ sa tak stalo vo štvrtok popoludní, kedy sa predškoláci  slávnostne lúčili so svojimi kamarátmi, pani riaditeľkou i pani učiteľkami. Naposledy si v materskej škole zaspievali, zatancovali, recitovali básničky a nechýbalo ani tradičné predstavenie predškolákov vo forme častušiek. Okrem krásnych spomienok na čas strávený v materskej škole si odniesli na pamiatku osvedčenie, knižky i darčeky. Predškolákom prajeme, aby v septembri s nadšením zasadli do školských lavíc a robili všetkým okolo seba radosť. Všetkým rodičom ďakujeme za spoluprácu.

          • Rozlúčka s 9.A

          • Predposledný deň tohto školského roka, takmer na konci nášho štúdia na základnej škole sme sa vybrali na triedny výlet na kúpalisko Margita Ilona. Hoci nebolo najteplejšie, užili sme si slnko, vodu, zábavu pri stolnom hokeji, plážovom volejbale, spolu sme chytali bronz a dali si dobré jedlo. Tešili sme sa zo spoločne strávených chvíľ.

          • Rozlúčka s ŠKD

          • Dnes sme mali posledný deň v tomto školskom roku náš školský klub detí. Rozlúčku s ním sme si parádne užili, vytancovali sa, zasúťažili si, pochutnali na torte a zapriali si krásne prázdniny.

          • Didaktické hry a účelové cvičenie

          • Branné cvičenia sa na školách zachovali dodnes. Zmenil sa ale ich názov a sú o niečo kreatívnejšie. Tieto účelové cvičenia sú určené na to, aby sa žiaci naučili riešiť rôzne krízové situácie. Na našej škole sa didaktické hry pre ročníky 1. - 4. a účelové cvičenie pre ročníky 5. - 9. uskutočnili 27.6.2023.

            Najprv sa konala teoretická príprava v triedach a následne praktické cvičenie sa realizovalo priamo v teréne na Bujdoške. Pridali sa k nám aj deti z veľkej triedy MŠ a prežili toto príjemné dopoludnie spoločne s nami.

            Účelové cvičenie nám zahájili profesionálni hasiči zo Šiah, ktorí boli veľmi milí a priateľskí. Sprostredkovali nám bežný deň na hasičskej stanici, ukázali nám nástroje, ktoré hasiči pri svojej práci používajú, vysvetlili nám aj to, aké auto zasahuje pri rôznych udalostiach. Žiakom názorne predviedli sirény na autách ako aj signál, ktorý sa na hasičskej stanici rozozvučí, keď niekto nahlási výjazd. Deťom žiarili očká nadšením, keď si mohli vyskúšať, aké je to sedieť vo veľkom hasičskom aute. Tiež si mohli vyskúšať ako funguje ozajstná striekačka. Bol to proste pre nich veľký zážitok. Nakoniec sme sa všetci poďakovali našim „záchrancom“ za ich obetavú prácu a zaželali im všetko dobré v živote.

            Náš deň v lese plynule pokračoval za prítomnosti pána Hlásnika, skvelého poľovníka, ktorý sa najskôr deťom predstavil a oboznámil ich s poslaním lesníkov a poľovníkov. Žiaci ho so záujmom počúvali a dozvedeli sa mnoho zaujímavostí. Neskôr na rad prišli rôzne súťaže, kde pán poľovník dával žiakom otázky z lesa a žiaci zároveň museli hádať zvuky zvierat. Každá správna odpoveď bola odmenená! Pán poľovník nám zanechal krásny odkaz a to: chrániť planétu, prírodu, vážiť si ju, uvedomovať si jej jedinečnosť, krásu i rozmanitosť. Uvedomovať si, že človek v prírode nasáva a získava energiu. Chápať, že príroda bez človeka existovať dokáže, ale človek bez nej nie. Krásnu miestnu prírodu, sme si vychutnali zo sedla koňa vďaka pánovi Poulíčkovi. Hovorí sa, že je to najkrajší pohľad na svet a jazda, ktorá požičiava krídla a pohľad z inej perspektívy.  

            Popri všetkých aktivitách sme si užívali aj opekačku. Pán Ing. Eugen Nagy nás podporil a zabezpečil výborné špekačky a slaninku, za čo mu veľmi pekne ďakujeme. Po celý deň sa o nás starali a celý priestor pripravili naši rodičia, pán a pani Višky, so svojím synom, našim bývalým žiakom Tomášom  Andruskom a pán Fülöp, ktorí sa o deti parádne starali, zabezpečili im občerstvenie a prekvapili ich nanukmi. Vážime si vašu pomoc a všetkým vám ďakujeme. Žiaci zo ZŠ a deti z MŠ si tento deň užili naplno a s úsmevom na tvári!  

          • Výlet Oponice - Nitra

          • Dnes sme sa s našimi žiakmi vybrali na koncoročný školský výlet. Začali sme ho turistikou na Oponický hrad, ktorá viedla z obce Oponice popri Apponyiovskom kaštieli. Prezreli sme si zrúcaninu hradu, odkiaľ sa nám naskytli pekné výhľady na okolie. Pri hrade sme si urobili piknik. Naše ďalšie kroky viedli do mesta Nitra, kde sme navštívili nákupné centrum a každí sme si z výletu odniesli nielen pekné zážitky, ale aj suvenír.

        • Stanovačka v prírode
          • Stanovačka v prírode

          • Čas prázdnin sa nám pomaly blíži a naši žiaci z ročníkov 1- 4 dnes zažili stanovačku v prírode. Zahrali sa na indiánov, vyrobili si indiánske čelenky, naučili sa postaviť stan, rozložiť spacák, vyskúšali si strieľanie z praku, vyzdobili kresbou stan a pochutnali si na piknikových dobrotách.

          • Svätojánska vatra

          • V sobotu podvečer zatancovali deti z MŠ na akcii ,,Svätojánska vatra", ktorú organizoval dobrovoľný Hasičský zbor v Demandiciach.

          • Beseda so včelárom v MŠ

          • Dňa 21.6. našu MŠ navštívil ujo Včelár, ktorý prostredníctvom zážitkového učenia a názorným prevedením  priblížil deťom život včiel. Porozprával o ich správaní, obžive, rozmnožovaní, úžitku pre človeka, spracovaní nektáru a výrobe medu, o živote včiel v úli. Svoje rozprávanie spestril i ukážkami pomôcok potrebných pri práci s týmto užitočným hmyzom. Deti mali veľa rôznych otázok a tiež sa podelili s rôznymi  príhodami a zážitkami.